Sill i dill- och brynt smör
Jag måste erkänna att jag aldrig har gillat matjesill, inte förren mamma bjöd på lerpottesill. Nu är det ett måste på påskbordet! Jag tror att lerpottesill ursprungligen kommer från Skåne men jag vet inte hur rätten har fått sitt namn. Fasligt gott är det i alla fall, så mycket vet jag! Det brynta smöret ihop med den salta sillen och örterna gör verkligen så det sjunger i munnen.
1/2 kg färskpotatis
2 hårdkokta ägg, hackade
(1 liten rödlök, finhackad) valfritt
1/2 knippa dill, hackad
1/2 knippa gräslök, hackad
Till servering:
125 g brynt avsvalnat smör
2 hårdkokta ägg, hackade
(1 liten rödlök, finhackad) valfritt
1/2 knippa dill, hackad
1/2 knippa gräslök, hackad
Till servering:
125 g brynt avsvalnat smör
Så här gör du:
Lägg skivad matjesill på ett uppläggningsfat, toppa med hackat ägg, dill, gräslök och rödlök och sist skedar du över det brynta smöret. Servera med nykokt potatis, nu så- ät och njut!
/Moma
Det här låter ju hur gott som helst! I vanliga fall är jag inget stort fan av sill men de senaste veckorna har jag verkligen haft sill-cravings. Åt det till middag både i fredags och i lördags. Jag blir nog tvungen att hjälpa svärmor i köket till påsk och trolla fram detta.
Skulle kunna äta det bara för det fina namnet, lerpottesill låter ju alldeles underbart. Men tyvärr vet jag ju att det inte är det, inte i min käft i alla fall. Surt 😦
Sill är jag svag för alltså. Och glömmer av att man kan äta det, även om det inte är jul, påsk eller midsommar. Den här sillen verkar ju vara allt-i-ett, fy faaasen vad gott.
Ann-Louise: Det låter som att det blir en klok unge det där som får dig att uppskatta sill! 🙂
Lotta: OJ, stackare, du gillar inte matjesill, eller är det sill i största allmänhet?
Kim: Den är grymt god, fast nummer ett på sill-top-listan är ändå mammas inlagda! 🙂
Tror också att den kommer från Skåne men vi uttalar det lerpottA-sill. 🙂 Viktigt viktigt!
Har dock aldrig testat och det ser riktigt gott ut. Matjessill är typ den enda sillen jag äter.
Har varken testat eller hört talas om. Men det var ett gulligt namn. Och jag älskar alla sorters sill och strömming (inte testat surströmming dock…), så detta måste jag testa.
Det ÄR en Skånsk rätt som ursprungligen gjordes på salt sill file upplagd på ett lerfat som man satte på grytan som man kokade potisen i så att sillen blev ljummen och sedan häller man brynt smör på.