PÅSKMIDDAG

2 Apr

Planen inför påsken var att äta påskmiddag hemma hos mamman och pappan. Nu går inte det eftersom deras lägenhet röksaneras efter en kallops som torrkokade. Alltså måste vi ha påskmiddag i Moma’s Kitchen i stället, och med lite tur kan vi lura hit Momas mormor och morfar också.

Jag frågade pappan (som aldrig vill vara till besvär) om vad han ville ha på påskbordet, ”Inget speciellt bara något enkelt”, varpå jag frågade om köpeköttbullar och snabbmakaroner var enkelt nog för honom, ”Bara det är Mamma Scans i så fall…”. Jag bad honom fråga mamman om det är okej för henne med, men se det vågade han inte!

Faktiskt så är det så att det brukar vara mamman som står för all den traditionella maten, som inför jul och påsk, vilket gör att jag blir lite svettig bara av tanken att ha både mamma och mormor över på middag, det är ju liksom deras område det där med klassisk svensk husman och de är båda jätteduktiga . Jag får väl börja slipa på påskmenyn redan nu och rigga ett test-lagar-kök där jag kan provlaga mig fram tills i påsk… Håll tummarna för mig!

Min tilltänkta påskmeny

Crustader med någon röra

gravad lax

Lerpottesill (matjesill med skirat smör, ägghack, dill och gräslök)

böcklingbollar

Helgskinka/kallskuret lamm med timjansdoftande honungssås

Mammas inlagda sill & potatis

ägghalvor

Tantröra på Plommonets goda knäckebröd

Nu får ni gärna fylla på med tips och idéer, tänk enkelt och snabblagat då det bara är en i vårt hushåll som lagar maten och fixar (den andra brukar dock vara duktig på att städa och bära möbler).

Förra påsken bidrog jag med den här chokladtårtan, men det börjar kännas som att det är dags att göra något nytt nu, tips på fin påsktårta någon?

/Moma

12 svar till “PÅSKMIDDAG”

 1. Plommonet 2 april, 2012 den 10:46 #

  Jag ÄLSKAR mammas matjessilltårta. Den är inte alls krånglig och går finfint att svänga ihop en-två dagar innan själva kalaset!
  http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/2010/04/matjessilltarta-och-ljus-kavring.html

  Åh, påsk. Sill. Lax. Ägg. SILL! Jag blir lite lycklig bara jag tänker på det! =D

 2. Lotta i Två Små Kök 2 april, 2012 den 12:08 #

  Oj, förstår precis nerverna där. Mamma är den som sköter jul- och påskmaten… Men det klarar du galant. Själv ska jag bjuda på en liten påsklunch så jag gnuggar också påskknölarna för fullt. Återkommer med tips om jag kommer på något riktigt bra, under tiden snor jag idéer från dig 🙂

  Lycka till!

  • Moma's Kitchen 2 april, 2012 den 15:58 #

   Ja, sno på du bara, det är ju det som är själva idén!

 3. Cilla 2 april, 2012 den 17:44 #

  Nu blev jag sugen på påsk-bord!

 4. Mårtenssons kök 2 april, 2012 den 20:31 #

  Kan förstå att nerverna spöka lite när det ska bjudas på de som vanligtvis brukar stå för fiolerna… Lerpottasill låter som en väldigt god idé i våra öron, och lammet faller vi också för. Hos oss blir det en hel del sill så det är väl vårt förslag då, någon enkel och snabbfixad variant. Kanske den vi gjorde i julas med fetaost kan vara nåt, eller varför inte prova en med wasabismak?

  Tummar hålls så klart för dej!

 5. Ann-Louise 2 april, 2012 den 20:47 #

  Jag ska fira påskhelgen hos mina svärföräldrar och kommer inte att behöva lyfta ett finger i köket. Men på skärtorsdag ska jag bjuda hem några gäster och bjuda dem på en stor bit ugnsbakad lax med mängder av dill och citron. Till det har jag tänkt servera en ljummen primörsallad och pepparrotssås. Efterrätten är inte bestämd ännu. Om jag har tid över ska jag definitivt laga oss en omgång av Plommonets fantastiska knäckebröd.

  Ditt påskbord låter helt förträffligt. Det enda komplementet jag kan komma på skulle vara färska ångkokta primörer såsom sparris och morötter. Eller kanske en västerbottenostpaj…

 6. LiLo 2 april, 2012 den 20:55 #

  Jag tänkte testa denna….
  http://hovkonditorn.blogspot.se/2012/03/orange-and-almond-cake-apelsin-och.html

  Jag tänker BAKA alltså 🙂

 7. Charlotta 3 april, 2012 den 09:39 #

  Jag gör ju liksom aldrig påskmat, ever. Men det här året ska jag bidra med två pajer till Calleföräldrarnas megapåskbuffé för deras närmsta trettiofem vänner. Prestationsångest. Jag ska göra en kall västerbottensostpaj i alla fall, den är god. Vad den andra blir får vi se. Tantröra låter spännande, vad är det?!

 8. Moma's Kitchen 3 april, 2012 den 18:29 #

  Plommonet: Titta vad smarrigt, både bröd och tårta! Tack för tipset!

  Cilla: Snart så! 🙂

  Mårtenssons: Ni borde smala alla era goda sillrecept i ett och samma inlägg, då blir det nog en bok!

  Ann-Louise: Kan jag komma (båda dagarna)?

  LiLo: DU? Baka? Jag måste nästan komma och se det för att tro dig! Inte för att jag tvivlar på att det blir bra men du brukar ju aldrig vilja baka…

  Charlotta: Sa du 35 vänner? Som ett mindre bröllop juh!

 9. Ann-Sofi MATSAFARI 3 april, 2012 den 22:52 #

  Låter som en underbar påskmeny:)
  Attans med kalopsen, det var olyckligt!

  Ha en riktigt skön påsk:) Kanske vi ses på blåkulla?

 10. Amy's piece of cake 4 april, 2012 den 18:10 #

  Så mycket gott till påsk, det här kommer att bli så bra 🙂 Önskar dig en riktigt skön påsk, kram!

Trackbacks/Pingbacks

 1. FINT MED FAMILJ « - 10 april, 2012

  […] har varit toppen. Jag bjöd  mamman & pappan samt mormorn & morfarn på traditionsenlig påskbuffé i lördags (Syrran & C0 var på Öland i vanlig ordning). Det känns verkligen som en ynnest att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: