UNGERSK GULASCH

30 Mar

Mat för många

För ganska länge sedan skulle jag göra Tinas ungerska gulasch och bjuda familjen på, stora grytor är ju perfekta när man ska bjuda många på mat. Dagen innan alla skulle komma förberedde jag köttet. Men så gjorde jag en av mina berömda utelåsningar och jag fick skjuta upp middagen till dagen därpå. Då går Sonen och blir sjuk och ingen ville komma på gulasch. Sedan kom det födelsedagsfirande med allt vad det innebär,  så det blev till att skjuta upp middagen ytterligare, till ”senare tillfälle”.

Det tillfället kom i söndags. Jag följde Tinas recept till punkt och pricka. Nästan, för när jag väl hade tinat kött och haft i potatisen och allt det andra gottiga såg det ut som jag hade beräknat lite snålt. Syrran ryckte ut och räddade middagen med ett halvt kilo kryddiga korvar. Kryddiga korvar och ungersk gulasch rockar fint ihop vill jag lova! Alla åt med god aptit- och bättre betyg kan man väl knappast få? Som van dumplingsätare var jag glad att få testa att göra klimp och upptäcka att det smakade precis lika dant! Hurra, länge leve klimp och karibiska dumplings!

Tinas ungerska gulasch med csipetke

Ungersk gulasch med klimp

  • 500 g högrev
  • 25 g smör
  • 2 gul lök
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk hel kummin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk vatten (+mer lite senare)
  • 2 gröna paprikor
  • 2 tomater
  • 500 g potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g kryddiga korvar

Klimp (csipetke)

  • knappt 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg och jag spädde med lite vatten för min deg blev lite för torr och svår att knåda ut.

Gör så här: 

  1. Stek finhackad lök i smör tills den är genomskinlig. Blanda ner paprikapulver, salt, pressad vitlök och kummin. Dela köttet i mindre bitar och lägg ner i grytan.
  2. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt sjuda på svag värme, rör om med jämna mellanrum.
  3. Tärna potatis, hacka tomat grovt och dela paprikan i mindre bitar. När köttet börjar bli mjukt, tillsätt potatis, tomat och paprika.
  4. Rör om och slå på vatten så att det täcker. Låt sjuda tills potatisen är klar.
  5. Under tiden: vispa upp ägget, blanda ner mjöl och nyp ihop till en fast deg. Rulla degen och nyp av 3 cm långa bitar.
  6. Koka klimpen i pastasaltat vatten, när de flyter upp är de klara.
  7. Smaka av gulaschen med salt om det behövs, servera med klimp, eller så kokar du den direkt i grytan, så gör man i alla fall med de karibiska dumplingarna.
  8. Servera gärna lite svetlana till, förlåt jag menar såklart smetana!

Här hittar du originalreceptet och inlägget under bjuds du på en vegetarisk gulasch!

-Smaklig spis!

/Moma

7 svar to “UNGERSK GULASCH”

  1. Lotta i Två Små Kök 30 mars, 2012 den 10:28 #

    Låter som att de där korvarna blev pricken över i. Lär ju passa perfekt i en gulasch!

    Trevlig helg till dig!

  2. Sis 30 mars, 2012 den 17:09 #

    Ja det där var en riktig fullträff!! Tack för att du kom förbi med medhavd mat när jag bjöd in dig på middag! 🙂

  3. Hanna 30 mars, 2012 den 17:09 #

    Så gott det lät med korv i, det skulle jag också kunna tänka mig.

    Trevlig helg!

  4. Kim 30 mars, 2012 den 17:15 #

    Kryddiga korvar är ju aldrig fel (tycker jag). Trodde jag tröttnat på mustiga grytor efter den här vintern, men se, det verkar inte som det, för den här blev jag hungrig av!

  5. Mrs Sunshine 30 mars, 2012 den 22:39 #

    Skam den som ger sig får man väl säga då:-) Kul att du ”fick till det” till slut!

    ha en härlig helg!

  6. Moma's Kitchen 1 april, 2012 den 08:24 #

    Lotta: Det var det!

    Sis: Tack själv, men det var jag som bjöd in mig själv så ja skulle få hänga med småsmulorna:-)

    Hanna: Tack det samma!

    Kim: Gör den vetja, enkelt och gott!

    Mrs Sunshine: 🙂 Tack det samma!

  7. Emmy 1 april, 2012 den 23:36 #

    Var det inte senaste så också att när din tänkta middag blev uppskjuten och sedan slutligen blev av att du smällde av bästa middagen då också! Kanske är då det blir riktigt bra en middag, den som äntligen blir av. Kryddiga korvar i gulasch måste passa finfint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: