KLASSISK HUSMAN

20 Mar


Jag äter inte
bara västindisk mat, i fall det nu är någon som råkat få för sig det. Det slinker även ner en och annan svensk husmanskost också, så jag är inte kinkig på det sättet.

Fläsklägg och rotmos låter kanske inte jättesensuellt men det är bra mat som är relativt billig och som man lätt kan förbereda. Perfekt vardagskrubb med andra ord!

Jag kokade köttet i söndags och så värmde jag bara på det i spadet när jag kom hem ifrån jobbet igår. Rotmoset kokade jag på kålrot, morötter och potatis, även det fick koka i köttspadet för att sedan smakas av med lite salt och peppar och en klick smör.

Receptet hittar du här: Fläsklägg & Rotmos.

/Moma 

10 svar to “KLASSISK HUSMAN”

  1. Lotta i Två Små Kök 20 mars, 2012 den 10:17 #

    Husman är bäst! Rotmos gillar jag sådär, men det funkar om det inte är så mycket kålrot i – mer av potatisen 🙂

    Grymt läcker bild, du!

  2. Carina 20 mars, 2012 den 11:20 #

    Jag älskar husmanskost! Och rotmos och fläsklägg, mums! Något som jag inte ätit sen jag var barn är dillkött, vet att jag tyckte om det då så det ska vi prova någondag här!

  3. sofie 20 mars, 2012 den 11:56 #

    Gud vad gott! Ju äldre jag blir ju mer gillar jag husmanskost!!

  4. Hanna 20 mars, 2012 den 12:19 #

    Rotmos har jag inte ätit på år och dar men gott är det. Fläsklägg tänkte jag med testa, har faktiskt aldrig lagat det!

  5. Niklas 20 mars, 2012 den 12:43 #

    Finns inte mycket som är godare än bra fläsklägg med rotmos.

  6. kajomida 20 mars, 2012 den 17:48 #

    Rotmos och fläsklägg är en av mina favoriträtter! Här i Tyskland har det dock de senaste 26 åren blivit alldeles för lite av det… Kan ni tänka er, att sedan på 50-talet eller så, så ”vägrade” man äta kålrötter här, för det var nästan det enda som fanns under kriget… det var ”fattigmansmat” så att säga. Nu, uppe i norra Tyskland ser man kålrötter jämt (odlas mycket här), men däremot måste man förbeställa fläsklägg (den sorten vi svenskar menar) 3 dagar innan… inget kul att bli spontant sugen på den rätten alltså 😉 Tycker det är mycket viktigt, att vi inte glömmer dessa ”klassiska” rätter utan håller dom vid liv och vidarebefordrar till nästa generation osv.

  7. Moma's Kitchen 20 mars, 2012 den 21:49 #

    Lotta: Tackar o bockar!

    Carina: Kul med dillkött, jag gillade det inte när jag var liten men så helt plötsligt för typ 7-8 år sedan vart jag grymt sugen på det! Det var jättegott, jag brukar göra på kycklingfilé, snabbt, enkelt och supergott!

    Sofie: Gammal och vis!

    Hanna: Rimmat fläsklägg, det är superenkelt att tillreda, bara koka tills köttet faller av benet med ett lätt tryck med gaffel.

    Niklas: Det är gott fast godaste maten vet jag inte om jag tycker 🙂

    Kajomida: Gammal fattigmansmat är ofta bra mat och visst ska man hålla traditioner vid liv!

  8. LiLo 21 mars, 2012 den 09:10 #

    Jag brukar låta bli att mosa rotsakerna, kokar dem i munsbitar, med lite fransk senap i på slutet och kanske lite timjan och vänder ner köttet i bitar när allt är klart.
    Då kan man ta vad man har i rotsaksväg, vitkål eller surkål passar finfint och saknar man fläklägg kan man ta korv, sidfläsk eller bara hålla sig till grönt : )

  9. Mårtenssons kök 21 mars, 2012 den 21:08 #

    Gott, gott, gott! Husmännen är några riktiga höjdare att få på tallriken minsann!
    Och bilden, helt makalöst bra.

  10. Emmy 21 mars, 2012 den 23:54 #

    Jag älskar rotmos och fläsklägg! Barnen gillar däremot inte rotmos. Allt mos går egentligen bra, så länge det inte är för orange i färgen. Ja, så fjantiga kan de vara.
    Vi fick lammlägg med mos (på vilket rotfrukt minns jag inte) på konferens för ett tag sedan. Det var grymt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: