Hur ett recept blir till
Jag jobbade en gång på en skola där barnen som kom tidigt åt frukost på skolan. En del åt skolans frukost, andra tog med egen hemifrån. En av våra elever hade just kommit till Sverige från Thailand och där, som i många andra länder, äter man lite matigare frukost än våra ostmackor och mjölk.
Pojken hade med sig någon sorts kål- & köttfärsröra som han åt ris till. Trots att det kom i matlåda och trots att klockan bara var 08.00 blev jag grymt sugen thai-färs med kål.
Efter jobbet kilade jag raskt hem och försökte laga hans frukost. Fast till middag. Här nedan är min tolkning av en till synes mycket god thaifrukost. Numer är det här en given middagsgäst hos oss som både jag och Sonen gillar skarpt.
Momas Thaifärs
- 400 g köttfärs
- 400 g vitkål, strimlad
- olja att steka i
- 1 gul lök, tunt skuren
- 3 klyftor vitlök, pressade
- 1.5 msk fisksås
- 1.5 msk kinesisk soja
- 1 bit färsk chili, finhackad eller lite chiliflingor (mängd beror på vilken styrka du önskar)
- 3 msk färsk finriven ingefära
- 1 kruka koriander (i fall du använder klen från vanliga matbutiken) eller några kvistar bra koriander från tex Asian Market.
- Börja med att fräsa vitkålen, när den börjar slakna tillsätter du köttfärsen och fräser den med chili, vitlök och ingefära.
- När köttfärsen är brynt smakar du av med soja, fisksås och koriander.
- Toppa med lite finhackad koriander strax före servering och servera med ris.
Tips: Det är gott med snabbinlagd gurka/pressgurka till, ibland när jag lagar thai eller västindiskt brukar jag byta ut pepparn mot chili och bladpersiljan mot koriander när jag lägger in pressgurka.
– Smaklig spis!
/Moma
Din variant av pressgurka, me like!
Förstår att du ville laga den rätten, låter riktigt gott!
Gillar, gillar, gillar! Både dej och din thaigryta, och Thailand och deras thaigrytor!
Amy: Jag är svag för sånt med hög syra i och det är det i den, fast man kan ju dra ner på ättikan om man vill ha en mildare variant 🙂
Hanna: Ja, jag vet ju inte hur hans mat smakade men den här är god som attan!
Mårtenssons: Jag hörde bara ”gillar dig” 🙂
Det här hade jag också kunnat äta till frukost! Ja, lunch och middag också för den delen.
Jag har nu planterat chili, fyra olika sorter blev det. Men kommer de upp fint kanske jag testar fler. Jag följde LiLos tips, så jag har även planterat av den gula habaneron jag fick av dig 🙂
Jamän hur gott som helst. Jag äter gärna vitkålsallad men har inte så ofta vitkål i lagad mat. Nu blev jag inspirerad. Måste jag prova lite mer.
Eller så funkar det som det ska nu? Puuh… Förlåt för att jag tagit utrymme. Ta bort ovanstående två kommentarer. Blev bara lite fel.
Låter gott!!!
Spännande! Jag är ju väldigt pro filmjölksfrukost och hade väldigt svårt för att vänja mig vid middag-till-frukost när vi var i HK. Men – till lunch, alltså. Ja tack. Låter finfint!
Emmy: Kul med chilisarna, hoppas det tar sig!!
Tant Gul: Kål som är så bra, funkar i så mycket!
Lotta: Oj, då, jag vet inte vad som blev tokigt, kanske för att du kommenterade på annat användarnamn som inte blivit modererat tidigare?
Ann.Sofi: Det är det!
Charlotta: Jag håller med du, helst frukost till frukost! 🙂
Köttfärssås är så mycket mer än bara köttfärssås, liksom : )!
Trevligt att Emmy följt ett råd jag givit, lycka till. Mina chilisar (en del i alla fall) har fått flytta inomhus och vips så börjar de ge frukt, nästan alla