Jag fyller år snart, väldigt precis om en vecka. I och med att jag har en stor släkt, drygt 20 kusiner med tillhörande mostrar, fastrar, farbröder och en och annan ingift och utgift firar vi bara jämna födelsedagar med den stora släkten.
Enligt tradition så är det typ öppet hus. De som kommer- kommer, så den enda lösningen är att vara förberedd med drop-in-fika (glöm allt vad middag och lunch heter under det firande dygnet).
I år är ett sådant år då jag fyller jämt. Jag tänkte bjuda på afternoon tea, det känns lagom lätt att fixa med för en stor skara och jag skulle tippa på att det går att förbereda det mesta.
Men jag skulle behöva er hjälp, jag har nämligen aldrig varit på ett riktigt afternoon tea så jag vet inte vad som bör finnas med. Scones med hemrörd sylt, så långt är jag med, gurksnittar och te… Men sedan då, vad finns det mer för obligatoriska saker som bör vara med? Sådan där engelsk sockerkaka också, pound cake (heter det så?), men sedan står det still.
/Moma
Stundande högtid, alltså – trevligt! Låter riktigt mysigt att köra afternoon tea och jag har ett tips. Kolla länken till Svenskt Tenns sida om deras tesalong. De serverar flera sorters te, scones, smörgåsar och bakverk – så det kan väl vara bra som inspiration, kanske. Här är deras meny som kanske kan hjälpa till (scrolla ner):
http://www.svenskttenn.se/sv-se/pages/article/sttesalongen.aspx
Tesalongen på Svenskt Tenn är inget ställe jag hänger på – not my cup of tea (ha ha så fyndigt så jag nästan kiknar) – men jag har hört talas om den i alla fall. Hoppas du hittar något matnyttigt där!
Ska bli kul att se vad du hittar på, har heller aldrig ätit riktigt afternoon tea!
Vilken tur att jag läste detta, för afternoon tea har jag varit på en massa gånger. 🙂
Först får man små kantskurna smörgåsar, poppis pålägg är smör + gurka, cream cheese + rökt lax, kyckling med majonnäs och dragon (tarragon chicken) och egg mayonnaise (hårdkokta hackade ägg blandade med majo och kanske med lite krasse).
Sen scones med clotted cream och oftast jordgubbssylt. Recept på scones hittar du här: http://matarkivet.wordpress.com/2010/09/30/riktiga-engelska-scones/
Kakorna varierar men vanligast är en Battenburg cake, den som är rutig i rosa och grönt, även en bit cheesecake, fyllda eclairer, en tartelett med vaniljkräm och bär är vanligt. Kakan du tänker på är kanske en Victoria sponge? Sockerkaka fylld med sylt och grädde.
För mer inspiration så kan du läsa som afternoon tea på The Wolseley: http://matarkivet.wordpress.com/2011/03/02/afternoon-tea-pa-the-wolseley/
Jag tror att clotted cream (grädde som är osötad och separerad med vattenbad) är väldigt mycket afternoon tea också… och någon form av citrusmarmelad och lemon curd. Cheesecake tror jag också skulle funka, och en uppsjö av småkakor (jag tänker våningsfat med kakor) – ty syltgrottor, madeleinekakor, småmuffins, någon biscotti med nötter… kanske någon lite tyngre mjuk kaka med frukt i?
Annars är det som du skriver scones, sandwiches, sylt och en massa te som gäller. 🙂 Hoppas det blir en toppenfin födelsedag och grattis i förskott!
Trevligt att fylla jämnt, är det 30 du fyller?! 🙂
De andra har ju skrivit det jag tänkte på så du har inte mycket hjälp av mig, grattiskramar i förskott och lycka till med allt!
Ja är det 30 eller?
Har ingen aning om denna vana, men Hannas saker låter goda!
Vi var på väg till afternoon tea när vi var i London senast, det är vanligt att de serverar det på de lite finare hotellen, men det var ganska dyrt 300-400 kr om jag minns rätt.
engelska scones,så mycket godasre än svenska,clotted cheese är poppis,olika ostar,rån,kex,olika sorters bröd,croissant ett måste,nutella,sylt,marmelad mm.
lycka till,ska bli kul och se hur de blir
Grattis i förskott:)
Låter som du har fått en massa bra tips redan, så vi ser helt enkelt fram mot hur det bjöds hos dej istället.
Tekopparna gillar vi skarpt (ja, mest Anki då eftersom det är hon som är tedrickaren här hemma) , så vackra!
… and I haven’t got a clue… Jag chansade hej vilt på vad som ska finnas med när Hanna hade en tävling för ett tag sedan. Håller med om att det var mycket söta koppar du har.
30 blir finfint, jämt och snyggt 😀
Men OJ, underbara ni, vad många bra tips! Tusen tack för alla!! Jag ska sammanställa allt det braiga så jag har min egen lilla guldgruva tills på söndag! 🙂
Tänkte tipsa att fråga Hanna, men såg att hon redan hade varit här med sina tips, vad bra! Ser fram emot en bild- och receptkavalkad som heter duga.