EN GIVEN VINNARE

22 Feb

Usain Bolt, ni vet han, världens snabbaste man,  får ofta frågan om vad han äter och många spekulerar i om det inte är jamsroten som gjort honom till världens snabbaste man. Bolt kommer från  Trelawny, en liten ort på den jamaicanska landsbygden och där odlas mycket grödor som just jams, sötpotatis och cassava. Och självklart är Bolt likt de flesta västindier uppvuxen på hard food som den typ av mat också kallas för.

Här kommer recept på en jamsgratäng caribbean stylee, om du kommer att kvala in som snabbast i världen efter att ha ätit den törs jag inte lova men du kommer garanterat bli mätt och nöjd.

Jag serverar jamsgatäng som ett tillbehör när jag lagar västindiskt, gärna tillsammans med till exempel grönsaksris och kycklinggryta och liknande.

Yams to Run for

Jag förkokade min jamsrot då jag inte visste hur lång tid den behöver för att bli klar i en gratäng. Du kan göra den här  gratängen  på sötpotatis och vanlig potatis också, men då skulle jag låta det koka från scratch i ugnen.

Du behöver:

  • ca 450 g jamsrot, eller sötpotatis /vanlig potatis om du föredrar det
  • 2 dl grädde
  • 2,5 dl riven ost
  • 1,5 msk hackad bladpersilja
  • (1 msk hackad koriander)
  • 1-2 klyftor vitlök, pressad
  • 1 bit chili, gärna gul habanero
  • 0,75 dl tunt skuren salladslök
  • 0,75 tsk salt
  • några vrid med svartpepparkvarnen
Gör så här: 
  1. Varva jams, örter, salladslök, chili och vitlök i en liten form.
  2. Salta och peppra, slå över grädden och toppa med ost.
  3. Kör gratängen i ugnen tills den får färg, i ca 20 minuter om du gör på färdigkokt jamsrot. Gör du på sötpotatis så tar det ca 35-40 minuter och vanlig potatis tar ca 50 min-1 timme om de inte är förkokade.
 

Ps. Det är väl ingen som har missat förra årets stora händelse i Moma’s Kitchen? 

-Smaklig spis!

/Moma

12 svar to “EN GIVEN VINNARE”

  1. Mårtenssons kök 22 februari, 2012 den 19:54 #

    Lite som en Karibisk variant på potatisgratäng, klart mycket mer intressant än den vanliga sorten:)

    Hittade en bok på bibblan och våra tankar gick direkt till Moma:) Laga läckert Karibiskt hette den, med flera spännande recept.

  2. LiLo 22 februari, 2012 den 20:25 #

    Vet du att jams lär vara extra bra för kvinnor, speciellt för oss som har blivit KLIMAKTERIEHÄXOR???
    Å var jag fick denna kunskap ifrån har jag redan glömt…

  3. Lotta i Två små kök 22 februari, 2012 den 20:44 #

    Wow! STORT asså! Var det du som flashade förbi i bildspelet där också i köket bland grytorna?

    Tror jag såg någon i Halv 8 hos mig använda jams, eller om det var cassava. Det skulle kokas innan för att inte vara giftigt? Det såg väldigt likt ut i färgen på skalet i alla fall…

    Om det inte blir med jams testar jag nog gärna gratängen med potatis för det är mycket gott i den. Tack för tipset!

  4. Emmy 22 februari, 2012 den 22:07 #

    Jag som trodde det var en närbild på ingefära… Jamsrot finns nog inte i min lilla stad. Jag skulle behöva åka iväg på en liten matshoppingtripp. Ska börja bearbeta Berra.

  5. Ann-Sofi Matsafari 22 februari, 2012 den 22:19 #

    Spännande grej den där jamsrot, har aldrig sett den i affären någongång men ska titta lite extra efter att ha läst om den här:)

  6. Amy's piece of cake 22 februari, 2012 den 22:21 #

    Spännande Moma! Tror att jag ätit jams i det indiska köket men jag kan ta fel på det och kassava 😉 Kram till fina dig!

  7. Moma's Kitchen 23 februari, 2012 den 08:33 #

    Mårtenssons: Hahaha:-)

    LiLO: Kan det ha varit häxans man som köpte hem några kilo jams som frun kunde få knapra på?

    Lotta: Jup, det var jag som flashade förbi.

    Det är cassava som sägs vara giftig rå, fast enligt LiLo äts den rå i Gambia, så jag vet inte jag… Men cassava behöver i vilket fall inte förkokas för att inte vara giftig, bara kokas, det är min absoluta favorit, i lööv it!!

    Klart du ska testa på potatis, det är en fin knöl det!

    Emmy: 🙂 Testa gratängen med vanlig hederlig potatis då, det blir got det med!

    Ann-Sofie: Jag tror inte man hittar den i vanliga affärer, typ Ica, Konsum, men testa gratängen på potatis vetja!

    Amy: Jams smakar mer likt potatis, cassavan har en egen speciell smak utav de två så är cassavan min favorit!

  8. Pralin från matmedmera 23 februari, 2012 den 15:52 #

    Vilken härligt maträtt. Jag hade ingen aning att en sådana grönsaker existerar. Vad bra att det finns matbloggar till hjälp

  9. Elly 23 februari, 2012 den 20:04 #

    Mmmmmm mmmmm mmmmmmm – this recipe looks and sounds amazing, I’ll have to give it a go before we leave the Caribbean!

  10. Moma's Kitchen 24 februari, 2012 den 19:50 #

    Pralin: Åjo, nog existerar de allt, även om det kan vara lite knepigt att få tag på dem i Sverige, speciellt utanför storstäderna!

    Elly: Hahaha, thank you!

  11. Ingela Evaldsson 18 juni, 2015 den 16:48 #

    Ingela

    har idag köpt en jamsrot måste jamsroten ligga i kylskåp? Hur länge står den sig om den är oskalad? Spännande rot frukt 🙂

    • Moma's Kitchen 18 juni, 2015 den 19:25 #

      Hej,
      Det beror nog lite på hur färsk den är när man köper den men jag skulle tro att den ska förvaras mörkt och svalt som potatis och att den håller ungefär som den samma. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: