KARAMELLISERADE MANDLAR

15 Feb

Förra gången var det salta mandlar och nu blir det söta. Finns det något godare än ljumna karamelliserade mandlar? Orkar man så kan man doppa dem i smält choklad efter att man har karamelliserat dem, eller så stoppar man de i mixern och gör nougat till hemgjorda glassen. Eller så gör man som jag och stoppar dem direkt i munnen, vansinnigt gott!

Karamelliserade mandlar

Ingredienser

  • 3 msk ljus sirap
  • 1,5 msk socker
  • 1 kryddmått salt
  • 200 g sötmandel (200 g = 1 påse)

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop sirap, socker och en liten nypa salt i en stekpanna, låt blandningen koka ihop ett par minuter.
  3. Vänd ner sötmandeln. Häll ut mandlarna på en bakpappersklädd plåt och fördela dem över plåten med hjälp av en gaffel. Ställ in plåten i ugnen och rör om med en gaffel efter halva tiden, ca 5-7 minuter.
  4. Ta ut plåten och häll över nötterna på ett bakplåtspapper. Separera nötterna från varandra med en gaffel och låt svalna. Akta fingrarna så att du inte bränner dig!

/Moma

11 svar to “KARAMELLISERADE MANDLAR”

  1. LiLo 15 februari, 2012 den 12:30 #

    Mmmm, gott!
    Fast jag är nog mer svag för de salta, men det är ju jag det 🙂

  2. Lotta - Två små kök 15 februari, 2012 den 13:07 #

    Karamelliserade OCH brända, det vore nå’t! Fast ”bara” karamelliserade är ju asgott också…

  3. Hanna 15 februari, 2012 den 16:51 #

    Hemmagjord nougatglass – DÄR sa du något, men får göra dubbel sats då så man kan smaska i sig hälften bara som de är 😉

  4. Kim 15 februari, 2012 den 18:24 #

    Jag ser framför mig hur jag är otålig och nyfiken och bränner varenda fingertopp. Men det verkar ju så gott… så det får det isåfall vara värt.

  5. Emmy 15 februari, 2012 den 20:01 #

    Dessa hade jag kunnat fira lillördag med. Jag gillar nog alla sorters mandlar. Åt några kanelmandlar vid jul som också var grymt goda.

  6. Ann-Louise 15 februari, 2012 den 20:12 #

    Det där låter ju farligt gott. Om jag hade haft en glassmaskin hade jag helt klart velat slänga ner ett gäng i den tillsammans med chokladsås. Mmmm…

  7. Moma's Kitchen 15 februari, 2012 den 21:28 #

    LiLo: I det här fallet tror jag inte att jag kan välja mellan salt och sött!

    Lotta: Asgott it is!

    Hanna: Minst dubbel sats!

    Kim: Använd gaffel! 🙂

    Emmy: I lööv mandlar i alla dess former!

    Ann-Louise: Om jag hade en glassmaskin, trallalalllalala!

  8. Barbro 15 februari, 2012 den 21:42 #

    Verkar smarrigt, smakar det som de brända mandlar man aldrig kan låta bli att köpa på julmarknaderna?

  9. Linnéa 8 maj, 2012 den 17:53 #

    Låter super! Hur länge ska de vara inne i ugnen?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ätbara julklappar « - 17 december, 2012

    […] Karamelliserade mandlar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: