KYCKLINGSOPPA TOP NOTCH

8 Feb

Det har varit sjukstuga här hemma och Sonen har låst in sig i sitt rum livrädd för att bli smittad. Kärleksfull som han ändå är servade han sin kära mor vätska, iklädd plasthandskar…

Nåväl nu är det över och dags att ta upp kampen med att få upp energin igen. Det gäller ju att ta det lite lugnt och vara lite extra snäll mot kroppen och äta mat som är lättsmält när man har varit sjuk, det är alltså inte avslagen coca-cola som gäller även om många verkar förespråka detta vanvett, eller ska jag kanske hellre säga att var och en blir salig på sitt?

Jag gjorde i alla fall en värmande och god kycklingsoppa fullproppad av godsaker. Jag hade en majskyckling hemma och styckade den så att jag sparade låren och ena bröstet för en annan dag och så tog jag vingar och det andra bröstet samt skrovet och kokade soppa på det.

Den här soppan är gudagod, den får sitt djup av alla kycklingben, kryddpepparn och ingefäran och ovanpå det dansar en härlig smakrikedom fram från den gula habaneron och koriandern som så småningom klingar av i en lätt syrlighet från limen.

Kycklingsoppa

  • kyckling i mindre bitar, typ vingar, skrov, bröst
  • 1 gul lök, tunnt skivad
  • 3 vitlöksklyftor, bankade
  • 3-4 cm ingefära fint skuren i tunna strimlor
  • ca 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 stjälk från stjälkselleri
  • 0,5 grön paprika, tärnad
  • 0,5 röd paprika, tärnad
  • 1, 5 dl fryst/färsk majs
  • 1 morot, slantad
  • 4 potatisar, grova bitar
  • 1 bit cassava, i mindre bitar
  • 1 liten knippe persilja
  • 1 liten knippe koriander
  • 2 tsk salt (eller salt efter smak)
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1l – 1,3 l vatten
  • 1 lime
  • 1 hel pepparfrukt, gärna gul habanero men annan habanero funkar också fint. Se bara till att den är hel där pinnen sitter så att den inte går sönder när den kokar med i soppan, du ska koka med hela fukten och lyfta ur den när soppan har önskad hetta.
  

Gör så här:

  1. Svetta löken och ingefäran i lite olja, tillsätt vatten och alla torra kryddorna inklusive saltet och låt det koka upp under några minuter.
  2. Banka till vitlöken och släng ner den i kastrullen.
  3. Tillsätt rotsellerin och hälften av potatisen, det får koka sönder och fungera som redning .
  4. Hacka hälften av persiljan och koriandern samt selleristjälken och marinera kycklingen i det tillsammans med lite salt och svartpeppar. Tillsätt kycklingen och pepparfrukten i soppan och låt sjuda i ca 10 minuter.
  5. Tillsätt resten av potatisen, morot och cassavan och låt det koka mjukt.
  6. Tillsätt majsen ett par minuter i slutet.
  7. Smaka av med lime eller citron, har du inte det hemma går det bra med en skvätt vinäger också så du får lite syra i soppan. tillsätt resten av persiljan och koriandern strax före servering.

-Ät & njut!

/Moma

11 svar to “KYCKLINGSOPPA TOP NOTCH”

  1. LiLo 8 februari, 2012 den 13:12 #

    Åh….jag vill bli varm i magen, känner hur gott den skulle göra, även om man inte varit magsjuk!

    Har du tid och är frisk nog till helgen, kanske det är dags för ett litet återbesök i gamla hooden?
    Kan svänga ihop nåt…

  2. Emmy 8 februari, 2012 den 13:34 #

    Skönt att det har vänt. Jag hade mycket hellre tagit lite av den goda soppan än avslagen cola! Gottit!
    Kraaam.

  3. Kim 8 februari, 2012 den 16:56 #

    Ta det lugnt sa du? Inte illa ändå att ställa sig i köket och laga supersoppa. Med den soppan bör du snart vara pigg och kry.

  4. JENNYS MATBLOGG 9 februari, 2012 den 07:38 #

    Kycklingsoppa är så gott! 🙂

  5. Lotta - Två små kök 9 februari, 2012 den 14:08 #

    Verkar hur gott som helst. Och välgörande. Skulle verkligen behöva något sådant här själv. Har inte kommit till ”skrovstadiet” ännu, att koka soppa/buljong på fågelskrovet… Men med lite inspiration kommer man långt. Tack för det och krya på dig!

  6. Moma's Kitchen 10 februari, 2012 den 07:04 #

    LiLo: Åh, det hade ju varit hur trevligt som helst men jag är uppbokad den här helgen, nästa kanske?

    Emmy: Ja, jag med! 🙂

    Kim: Jag var nog lite snabb där… 🙂

  7. Moma's Kitchen 10 februari, 2012 den 07:06 #

    Jenny: Visst är det!

    Lotta: Tack! Testa en gång så är du garanterat där! 🙂

  8. LiLo 10 februari, 2012 den 08:58 #

    Nästa kanske är en bra idé!

  9. Hanna 10 februari, 2012 den 13:01 #

    Så poetiskt skrivet! Och soppan ser galet god ut! Skönt att du är frisk igen.

  10. Mårtenssons kök 10 februari, 2012 den 21:13 #

    Men det var väl en kär son du har som servade med vätska:)
    Soppan känns som en riktigt hederlig soppa a’la husmanskost, en sån som mor slängde samman och som verkade så enkel att få till när man såg på när det kockades. Nu önskar man allt att man varit lite mer uppmärksam på hur hon gjorde…
    Men vi kan ju alltid ta och testa ditt sätt.

    Hoppas du känner dej bättre och att du får en härlig och frisk helg!

  11. Charlotta 11 februari, 2012 den 09:38 #

    Men stackars Moma! Krya på dig!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: