KARIBISK LAX

26 Jan

Sofie tipsade om karibisk lax som verkligen var Mumsfilibaba! Med ingefära, rom och kryddpeppar kan det liksom inte bli fel. Jag kan ju tillägga att jag uteslöt cayennepeppar för jag använde gul habanero i stället för röd chili och den är betydligt hetare än röd chili. Så pass het att Sonen frågade med en ansträngd hostning ”vad har du gjort..?”.

Karibisk Lax på Sofies vis

800 g hel laxsida med skinn 

  • 2 tsk kryddpepparkorn
  • 1/2 röd färsk chili (urkärnad och finhackad)
  • 1/2 färsk ingefära (finriven)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk muscovadosocker
  • 2 tsk flingsalt
  • saften från 1 lime
  • 2–3 msk mörk rom

Gör så här: 

  1. Stöt kryddpeppar med en mortel och blanda hela rasket med rom och lime (eller gör som Sofie och droppa över romen sist, vilket jag missade).
  2. Gnid in laxsidan med marinaden och lägg den med skinnsidan neråt i en oljad form. Om du valde att droppa rommen över fisken så gör du det nu,
  3. Stek laxen i mitten av ugnen i 175 grader, tills den är klar, cirka 15-25 minuter beroende av fiskens tjocklek.
-Vi åt laxen tillsammans med veggie bulgur, precis samma princip som veggie rice fast med bulgur då, som är nyttigare än vitt ris.
Den här laxen påminner lite om escovitche fish som tillhör en av mina favoritfiskrätter!

Här kan du läsa Sofies recept.

– Smaklig spis!

/Moma

11 svar to “KARIBISK LAX”

  1. Ann-Louise 26 januari, 2012 den 10:07 #

    Haha! Det är lika bra att vänja dem små vid stark mat tidigt. Rätten låter hur god som helst. Book marked!

  2. Kim 26 januari, 2012 den 12:44 #

    Borde inte sonen vara härdad vid det här laget? 😉

    Klickade mig vidare till pickles:erna och YUM vad gott!

  3. Moma's Kitchen 26 januari, 2012 den 12:51 #

    Ann-Louise: Eller hur! 🙂

    Kim: Haha, jag sa bara ”meh, har du inte västindiskt blod i ådrorna?” Då påstod han att det inte alls var starkt utan att han satt lite i halsen. Det knepet funkar jämt! 🙂

  4. Hanna 26 januari, 2012 den 13:14 #

    Tänkte såklart på dig när jag läste om den laxen hos Sofie, så sjukt kul att du testade meddetsamma!

  5. Karin 26 januari, 2012 den 16:40 #

    Nu blev jag jättesugen på lax!

  6. Tant Gul 26 januari, 2012 den 20:44 #

    Såg receptet hos Sofie också när hon hade lagt ut det. Der ser verkligen jätte, jättegott ut!

  7. Lena 27 januari, 2012 den 02:40 #

    Det här kan nog få min sambo att vilja äta lax igen! Mmm!

  8. Emmy 27 januari, 2012 den 12:36 #

    Åh tack min vän, du är bäst! Vi lagade denna karibiska lax i somras, men lade den på grillen. Jag hade en kall mangosås till och så bara en sallad. Nu har jag bestämt att jag ska bjuda på detta på cykelfesten imorgon. Men eftersom vi inte känner gästerna som kommer så tyckte inte Berra vi kunde servera bara sallad/grönsaker till. Han är rädd att de ska tro att jag glömt typ potatisen. Nu funderade jag på vad jag skulle servera till – veggie rice (eller bulgur då) så klart! Fast jag tror jag tar det lugnt med habaneron, ha ha…

  9. Moma's Kitchen 27 januari, 2012 den 12:43 #

    Hanna: Jag blir så glad när ni tänker på mig när det vankas karibiskt på tv, i radio och på nätet! 🙂

    Karin: Det är bara att sätta fart!

    Tant Gul: Det var det också!

    Lena: Det tror jag med 😉

    Emmy: Jag röstar på veggie rice då, jag tycker det är hundra gånger godare än bulgur… men så är jag en rice lover! Fast jag hade färsk habanero och jag hade ganska mycket i laxen, det var drag i den fast det var gott!

  10. sofie mumsfillibaba 27 januari, 2012 den 16:39 #

    Vad roligt att ni gillade den! Kan tänka mig att det blev starkt! Haaa….

  11. Fröken Dill 28 januari, 2012 den 08:35 #

    Vilken spännande fiskrätt!
    Den måste provas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: