Men jag åt jordärtskocka för första gången för någon vecka sedan. Egentligen hade jag köpt skockorna till nyår för att göra puré på dem och servera till oxfilé och rödvinsreduktion men jag glömde helt bort de små knölarna. Men vad gjorde det, nyårsmaten vart i alla fall jättegod och nu fick jag chansen att testa det som de flesta andra redan ätit och Ooat och ojat sig över många gånger- jordärtskockssoppa.
Jag förstår att ni Ooat och ojat er, soppan vart jättegod, krämig, len och mättande. Den passar utmärkt att servera som lunch, middag och förrätt, det är bara att anpassa mängd och tillbehör efter tillfälle.
Jordärtskockssoppa
Ingredienser
- 300 g jordärtskockor
- 4-5 potatisar
- 1 liten gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och bankade
- 2 msk smör
- saften från en halv citron
- 1/2-1 l vatten
- 1 buljongtärning
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
- 0,5 tsk timjan
Gör så här:
- Skala skockor och potatis och skär de i mindre bitar.
- Bryn potatis, skockor i smör, tillsätt lök och vitlök och stek det mjukt.
- Häll på vatten, lite mer än att det täcker potatis och skockor, tillsätt citronsaft, timjan och buljong. Salta och peppra. Låt koka mjukt, cirka 15 minuter.
- Mixa soppan slät, rör ner grädden och späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera gärna med färsk timjan och fint skuren salladslök.
‘
/Moma
Testa att äta dem råa, i tunna skivor med citronbaserad dressing, jag har blandat dem med de gröna frysta sojabönorna : )
I lite tjockare skivor är det en bra ersättning för vattenkastanjer, närproducerat, färskt och gott!
Ungsstekta, med andra rotsaker, ljuvligt!
Kul att du gilla’t! Jag fullkomligen älskar jordärtskockor, oftast blir det soppa för jag tröttnar aldrig på det, men ska testa något annat nästa gång tänkte jag.
Så gott! Jag har aldrig lagat något av jordärtskockor!
Vilken lycka, att få premiärsmaka jordärtskockssoppa! Jag brukar ha en skvätt vitt vin i min, kanske t o m mousserande vin om det ska vara fint…
Jag var som du, fram till i höstas! Fast då hade jag inte ens smakat jordärtskocka i någon form. Men jag jobbar starkt på att ta igen alla missade jordärtskockor.
Äter inte ofta de små knölarna. Rostat några gånger. Gott och krispigt!
Oh… Ah… Mmm… Förlåt, jag tillhör de frälsta 😉 Jag kan däremot inte skryta med att jag handlar hem det så ofta. Bara när de har lite större, för de små rackarna är så jobbiga att skala. Jag lat? Hmfp!
Du måste testa jordärtkocksgratängen vi åt för någon vecka sedan, med fräsch citronsmak och krispigt täcke av brödkrutonger.
Just nu ligger jordärtskockssoppa lätt på topp 3 över godast-just-nu! Love it. Lätt, mättande och perfekt till matlådan om det blir något över.
LiLo: Tack för många bra tips!
Hanna: 🙂
Katarina: Gör det om du har möjlighet!
Fröken Dill: Det var min tanke, men det vita var slut så då blev det citron i stället 🙂
Kim: Ah, det är det man ska göra, ta igen!
Sofie: Det ska jag testa!
Emmy: Man får vara lat om man varvar det med annat ibland 😉
Gratängen såg jag den lät fin!
Charlotta: Jag håller med!
Har smakat soppa på restaurang men aldrig själv lagat till knölarna! Din ser himla god ut 🙂
Sv: När kommer ni på indiskt då? Säg till innan så jag hinner planera och styra upp allt 😉 Kram!
Vi var också oskulder på jordärtskockor fram tills i höstas, det bidde en soppa även i vårt kök. Vi kan inte mer än hålla med dej, det var verkligen sanslöst gott.