KNEXEBRÖDET

22 Jan

Det här suveränt goda brödet som LiLo hade bakat fick jag smaka någon gång i höstas. Jag kan meddela att nästa gång jag var och handlade köpte jag upp ett stort förråd med majsmjöl och olika frön- här skulle minsann bakas! Herre-jäklars-vad-gott-det var!

Det tog lång tid innan jag fick ändan ur vagnen, men nu är det gjort! Det är verkligen jättegott, knaprigt och fullt av härliga rostade frön. För att inte tala om hur enkelt det är att göra, bara att röra ihop och trycka ut och så skjuts in i ugnen. LiLo kallar det för knäxebröd för det är som en blandning av kex och knäckebröd.

Jag äter mitt gärna som det är men jag är övertygat om att det passar förträffligt bra att göra små munsbitar med färskost med diverse godsaker på. Jag säger bara, gör det, gör det GÖR det!

LiLos Knäxebröd

  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl kokhett vatten
  • flingsalt att strö ovanpå

Gör så här: 

  1. Blanda alla torra ingredienser och häll på oljan, rör om och tillsätt vattnet. Rör om tills du får en jämn smet. Den sväller lite om den får stå någon minut.
  2. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg ett bakplåtspapper ovanpå, kavla eller tryck ut degen tunnt, tills du känner solrosfröna igenom.
  3. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 50-55 minuter, tills det är hårt och fått lite färg.
  4. Låt svalna och bryt det i lagom stora bitar.

/Moma

13 svar to “KNEXEBRÖDET”

  1. Katarina 22 januari, 2012 den 10:54 #

    Så gott det låter och går snabbt att svänga ihop 🙂

  2. LiLo 22 januari, 2012 den 13:04 #

    Åh vad jag hade velat ha en hög i går!

  3. Lola 22 januari, 2012 den 15:40 #

    Moma, har ej din vanliga mailadress…..skickar detta här så kan du väl ta bort det när du sett det.
    Ikväll kommer

    00:00 Poliser i paradiset

    Amerikansk dokumentärserie från 2008. Säsong 1. Avsnitt 3 av 7. Om den lokala polisen på några karibiska öar. På Jamaica, i Trinidad och Tobago och St Lucia följer ett kamerateam poliserna när de bekämpar olika brott. De möter allt från drogsmuggling och mord till problem som är direktlänkade till den växande turismen. Från 05/12.

    kan det vara nå´t? Vi ska se det, har ju ett fadderbarn på Jamaica!

    Må gott & kram!!

  4. Moma's Kitchen 22 januari, 2012 den 18:21 #

    Katarina: Är det inte den bästa kombinationen, så säg!

    LiLo: Jag läste heltokigt, trodde du ville vara hög igår och tänkte i mitt stilla sinne att ”då har du hittat vilse”! Men ha en hög av LiLos goda knexbröd stod det ju såklart! Jag kan inte annat att säga än att jag förstår dig *borstar bort knäxesmulor från magen*.

    Lola: Hrmpf, jag har sett det och jag vart mest irriterad över att de valde så trist framtoning i programmen, fokus på blåsta turister och knäpp lokalbefolkning och han som pratar i programmet har nån otäck sensationslystnadsröst och det låter som att han tror han rapporterar från något krig som just brutit ut… Sorry.

    Men tack ändå fina du, att du tänkte på mig!! 🙂

  5. Veckansmiddag 23 januari, 2012 den 10:29 #

    Detta receptet kanske gör att jag ger mig in i knäckebrödssvängen igen 😉 Har testat en gång tidigare med mindre bra resultat. Men nu kanske kanske…

    //Sanna

  6. Hanna 23 januari, 2012 den 15:23 #

    De ser riktigt goda ut – mums! Ska absolut testa.

  7. Moma's Kitchen 23 januari, 2012 den 20:59 #

    Sanna: Det tycker jag du ska göra, de är fail proof! 🙂

    Hanna: För att citera Charlotta, ”DO IT”!

  8. Emmy 23 januari, 2012 den 22:44 #

    Det låter mycket gott och faktiskt inte så trixigt att få ihop. Detta ska jag baka när vi knaprat i oss det vi har nu.
    Så snyggt du fixat kartongen till knäxebrödet.

    • Moma's Kitchen 24 januari, 2012 den 10:53 #

      Den är fin på långt håll i alla fall *host*!

  9. Malin´s diner 24 januari, 2012 den 20:40 #

    Detta ska göras väldigt snart! Ser verkligen gott ut.

    Kram Malin

  10. Ulrika 2 februari, 2012 den 22:00 #

    Det är också alldeles helt GLUTENFRITT! Hurra!

  11. Wictoria 18 augusti, 2012 den 18:00 #

    Har andra satsen i ugnen nu. Gjorde det igår och det försvann fort! Jätte gått och super enkelt att göra!

    • Moma's Kitchen 19 augusti, 2012 den 11:34 #

      Wictoria: Vad kul att du gillade det, det var ett tag sedan jag bakade knexebrödet, kanske börjar bli dags igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: