Här kommer recept på en mjuk och saftig kaka med smak av tropikerna. I Västindien använder man ju smak-essens, typ vanilj- och mandelessens, vilket jag inte är förtjust i då jag tycker det smakar konstgjort, så jag brukar experimentera fram egna recept där jag byter ut essens mot the real thing.
Den här gången vart det en mjuk kaka med mandel, konserverad guava och en touch av cocos. Det går så klart att byta ut guavan mot annan konserverad/färsk frukt om man har svårt att få tag i guava. Konserverad guava påminner om syrliga päron i smak och konsistens, så varför inte byta ut guavan mot päron?
Guava Kaka
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 60 g smör, smält och avsvalnat
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- zest från en halv lime
- 1 dl mjölk
- 1 burk guava (ca 340 g)/annan frukt
- cocos att bröa formen med
Gör så här:
- Smörj och bröa en sockerkaksform.
- Vispa ägg och socker länge, tills det blir vitt och poröst.
- Blanda de torra ingredienserna och limezest och vänd ner ner det i äggsmeten.
- Rör ner mjölk och smör och rör försiktigt smeten jämn och slät och häll den i formen.
- Skär guavan i mindre bitar och tryck ner bitarna i kakan.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter, när povstickan kommer ut torr är kakan klar.
/Moma
Åh vilken härlig blogg du har! Mandelmjöl – kan man helt enkelt ge sig på att mixa sönder mandel för glatta livet, eller behöver man köpa speciellt mandelmjöl. Här ska bakas kaka!
Tack:-) Jag köpte mitt mandelmjöl på Lidl, men det går att mala mandel om man har en manelkvarn. Jag testade att mixa i mixern en gång, det blev inte som mjöl och funkade inte på samma sett som mjöl och kakan höll inte ihop.
Åh, så god den ser ut! Kul med något såpass (för mig – inte dig) annorlunda. 🙂
Guava som är så gott, äts mycket i Indien och även här när (om) man får tag på det! Släkten har odlingar och där odlas det naturligtvis Guava och massa annan god exotisk frukt 🙂
Din kaka låter spännande!
Hanna: Ut och köp dig en guava nu, det finns säkert färsk i London 🙂
Amy: Hahaha, jag tror att Trinidad även kallas för Lilla Indien 🙂
Emmy: Hehe, jag råkade ha en burk guava som stod i skåpet och samlade damm, jag tror jag köpte den någon gång då jag tänkt att göra guavasylt, men det blev aldrig av. Kul att ni gillar min lilla älskling!
Denna kaka lät ju riktigt spännande! 😀
Spännande vet jag inte, men väldigt god! 🙂
Hej, ser jättegod ut. Vet du var man kan hitta konserverad guava? Eller färsk? 🙂
Jag minns inte var jag köpte min burk, men jag skulle tro att de flesta asiatiska butiker har, färsk vet jag dock inte var man köper. Bor du i Stockholm skulle jag tro att det finns konserverad på Taj Mahal på Kammakargatan, lycka till!