VARDAGSTUGG

9 Jan

Nu så, nu är det slut på långhelger på ett tag och vardagen har oss i sina klor igen. Fast vad gäller matbestyr så tycker jag det är rätt skönt att få äta lite rejäl vardagsmat nu efter allt julgodis och helgtuggande.

Spaghetti och köttfärssås hör till en av mina vardagsfavoriter. Det verkar som att alla har ett eget favoritrecept på köttfärssås, en del har inga grönsaker i andra har en skvätt grädde i sin. Jag gör min i stort sett på samma sätt som min mamma gör sin och min syster gör likaså och det måste ju betyda att mammas köttfärssås är monstergod. Jag tror hemligheten är massor av vitlök.

Köttfärsås  

 • 500 g köttfärs
 • 1 gul lök, hackad
 • 1 morot, skuren i småtärningar
 • eventuellt 1 bit rotselleri i småtärningar
 • 4-6 vitlöksklyftor, pressade
 • 4 msk tomatpuré
 • 400 g goda krossade tomater, eller hela burktomater som du krossar själv.
 • 1,5 msk torkad oregano
 • 1 tsk nymald svartpeppar
 • 0,5 tsk salt
 • 1 buljongtärning
 • eventuellt 1 lagerblad
 • 1 grön paprika, i småtärningar

Gör så här:

 1. Bryn köttfärsen på hög värme i lite olja, tillsätt löken när den mesta av köttsaften kokat bort. Stek löken mjuk. Tillsätt tomatpurén och låt den också bryna en liten stund så att tomatsmaken kommer fram ordentligt.
 2. Tillsätt moroten och eventuellt sellerin, häll på tomaterna och ca  2 dl vatten. Pressa ner vitlöken och tillsätt, salt, peppar, oregano och buljongtärningen samt eventuellt lagerblad. Låt köttfärsen småputtra under lock i ca 20-30 minuter. När köttfärssåsen kokat klart tillsätter du den tärnade paprikan och låter den koka mjuk. Smaka av med eventuellt mer salt, peppar och vitlök. Se så, nu har du en grymt god köttfärssås till spaghettin, lasagnen eller varför inte att göra fylld gratinerad paprika med?

-Smaklig spis!

/Moma

14 svar till “VARDAGSTUGG”

 1. Kim 9 januari, 2012 den 09:56 #

  När jag gör köttfärssås smakar den olika varje gång, lite det som grejen tycker jag! Men har gärna i morötter och rödvin om det skulle finnas en skvätt över.

  Lite skönt är det allt när det blir vardag igen, speciellt på matfronten.

 2. Amy's piece of cake 9 januari, 2012 den 11:15 #

  Instämmer, skönt med annat än julmat och julgodis! 😉

  Håller med Kim, en skvätt rödvin blir finfint! Jag brukar frysa in slattar i iskubsformer, smidigt att lägga i en tärning i såser, färssås etc.

  Paratha kommer soon on a blog near you, kram!

 3. Ann-Louise 9 januari, 2012 den 15:55 #

  Jag har tyckt att det har varit rätt gött med all ledighet och kan tänka mig några veckor till… men vardagsmaten är rolig att komma tillbaka till förstås.

 4. Fröken Dill 9 januari, 2012 den 17:25 #

  Håller med, känns härligt med vardagsmat efter allt helgfrossande! Jag lagar min köttfärssås ungefär som du, men jag brukar precis som flera andra ha i en skvätt rödvin också. Till nöds fungerar vitt vin eller sherry…

  En gryta köttfärssås är toppen att ha på lut om andan faller på för att laga lasagne eller shepherds pie, till exempel. Eller bara ostgratinera på en macka. MUMS!

 5. LiLo 9 januari, 2012 den 17:42 #

  Gott! Men jag är helt oortodox och kallar alla mina ”röror” med köttfärs i för köttfärssås..Även om de inte har en smula tomat i sig.
  Ungarna älskade min variant med broccoli och lite jordnötssmör till nudlar, då använde jag nudelkryddan i köttfärssåsen

  Till din typ av sås är det gott med rödvin, bladpersilja och att byta ut färsen mot svamp!

 6. Moma's Kitchen 9 januari, 2012 den 20:09 #

  Kim: Med all säkerhet skulle jag gilla det om någon annan gjorde med rödvin, men jag själv gör bara på ett sätt (med små variationer) 🙂

  Amy: Ah, you’re a gem!!

  Ann-Louise: Ja, ledighet i alla former gillas!!

  Fröken Dill: Det där med att ostgratinera på macka läste jag någonstans, det låter fasligt gott!

  LiLo: Jag har svamp i min ibland också… men någonstans där stannar det med innovativa påhitt för min köttfärssås 🙂

 7. Mrs Sunshine 9 januari, 2012 den 22:27 #

  Du har ett litet award att hämta inne hos mig:-)

 8. Mårtenssons kök 10 januari, 2012 den 20:23 #

  Fler som har ”drabbats” av vardagen ser vi, härligt!
  Vi slänger gärna i lite crème fraiche eller grädde (och rött vin) i vår köttfärssås också. Nästan lite som ”kärt barn har många…” ”kär sås har många recept”

 9. Mårtenssons kök 10 januari, 2012 den 21:16 #

  Nu är det som så att du har en liten award att hämta även inne hos oss, inte dåligt med två på samma dag:)

 10. Alexandra - kärlek på tallrik 11 januari, 2012 den 01:23 #

  Åh, pasta är ju toppen till vardagsmat, och köttfärssås tycker väl alla om (ja, min är gjord på quornfärs, men det är ju i stort sätt samma sak). Vad trevligt med rotselleri i, det har jag inte provat! Och morotsbitar är verkligen pricken över i:et ❤

 11. Moma's Kitchen 11 januari, 2012 den 11:10 #

  Mrs Sunshine: Tack du fina! 🙂

  Mårtenssons: Vad smakar inte bra med en skvätt grädde?

  Mårtenssons: Tack fina! 🙂

  Alexandra: Quornfärs är toppen, det gör jag också ibland, det gäller bara att dra på ordentligt med kryddorna och till skillnad mot köttfärs tillsätta quornen mot slutet! Allt blir bättre med selleri (umami du vet!):-)

 12. LiLo 12 januari, 2012 den 10:02 #

  Knåpat ihop recept på min ”köttfärssås, så(s) det så(s) i ett inlägg nu!

 13. Hanna 12 januari, 2012 den 11:50 #

  Ja, vissa rätter har alla en egen variant av. Jag vill gärna ha min ganska torr men med bacon och svamp i. Och vitlök!

 14. Moma's Kitchen 12 januari, 2012 den 13:07 #

  Lilo: Jag såg det ja, den såg smarrig ut vill jag lova!

  Hanna: Vitlök får fart på det mesta! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: