HAMBURGERTALLRIK

8 Jan

Någon dag för en liten tid sedan skulle jag imponera på sonen och samtidigt inviga min nya grillpanna som jag fick av snälla Carl Victor, som jag hade som bordsgranne på Årets Hemmakock-tillställning. Vad kan passa bättre än hemgjorda hamburgare en sådan dag?

Nu hör det till saken att jag inte klarar av kompakta köpe-hamburgerbröd som blir saggiga och uppblötta så fort man lägger något på dem så det blev till att baka egna. Inte svårt alls, jag satte degen innan jag gick till jobbet och så fick den jäsa i kylen över dagen. Sedan var det bara att baka ut och jäsa en gång till när jag kom hem och under den tiden gjorde jag burgarna. Snabbmat eller vad?

Och eftersom jag redan var i farten så testade jag att göra egen hamburgerdressing också och den smakade precis som den man köper, fast hemgjord om ni förstår vad jag menar, god alltså! Och i den hade jag, tro det eller ej, heminlagd gurka! Hellylle va?

Någon gång kvart över hamburgerbröden, någonstans mellan rullandet av den 13:e hamburgaren ringer Sonen den Ohängde och meddelar att han inte ska äta hemma. Först vart jag halvgrinig, det kändes som lite väl mycket mekandes för en person men efter att ha satt tänderna i min nygrillade saftiga burgare kunde jag konstatera: 10-0 till mig (noll till Sonen) och att det var värt varje sekund av fixande!

Hemgjord hamburgerdressing

 • 1 dl majonnäs
 • 0,5 dl grekisk yoghurt
 • 2-3 tsk tomatpuré
 • 1 tsk fransk senap
 • 2,5 msk fint hackad smörgåsgurka (jag hade min hemgjorda)
 • smaka av med salt och svartpeppar

-Blanda ihop alla ingredienser, klart!

Hamburgerbröd- Per Morberg

 • 0.5 pkt jäst
 • 6 dl vatten
 • 12 dl vetemjöl
 • 2 msk havssalt

Gör så här

1. Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet.

2. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.

3. Blanda degen tills den blir genomarbetad . Obs, degen skall vara kladdig.

4. Låt degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.

5. Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång ”limpa”. Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).

6. Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min.

7. Sätt ugnen på 250 grader.

8. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter. När bullarna gräddas i ugnen-fyll en kaffekopp till hälften med vatten och släng in i ugnen över bullarna så att det fräser till.

-Smaklig spis!

/Moma

7 svar till “HAMBURGERTALLRIK”

 1. Mårtenssons kök 8 januari, 2012 den 19:30 #

  Hemburgare, på riktigt ju, det ser så oerhört gott ut!
  Pers bröd har vi också testat och dom blev kanonbra tyckte vi. Det finns liksom ingen anledning att köpa…

 2. Kusin-Anette 8 januari, 2012 den 20:32 #

  Mmmm, blev riktigt hungrig. Ser så gott ut!! Vad duktig du är! Hur många bröd blir d av ditt recept? Kram/Anette

 3. Moma's Kitchen 8 januari, 2012 den 20:47 #

  Mårtenssons: Nä, inga köpebröd för min del!

  Kusin-Vitamin: Kul att du kikade in här! Oj, hm, det borde jag förstås ha kollat, jag minns faktiskt inte riktigt hur många det blev. Kanske 12-16 st, beroende på storlek, jag gjorde inte mina större än att det får plats en 90 g hamburgare i. Sorry, inget bra svar… 🙂

 4. Emmy 8 januari, 2012 den 22:32 #

  Så klart det blir 10-0 till Moma! Hemgjorda burgare slår alla burgare. Smisk skulle han ha den där sonen 😉 Jag måste testa att steka burgare i min grillpanna, kanske går bättre än grillspett. Är glad om jag slipper stänga av brandvarnaren igen…

 5. Hanna 12 januari, 2012 den 12:23 #

  Nästa gång sonen inte kommer hem på middag så kan du ringa mig! Helt klart värt en flygbiljett för dina grymma burgare. Har testat hemmagjord hamburgerdressing innan och det är verkligen skitgott, men inte -bröd, men det ska jag minsann göra. Muuuums!

 6. Moma's Kitchen 12 januari, 2012 den 13:16 #

  Emmy: Ja, baske mig, är det inte smisk han ska ha?!

  Hanna: Absolut! Jag ringer- du bokar flyg!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mat i bröd « - 29 januari, 2013

  […] har jag bytt diet, till mat-i-bröd-dieten. Tänk vad mycket som ingår i kategorin mat i bröd; hamburgare, fyllda dumplings (karibiska dumplings är ofyllda), piroger, våffelklämmor och fyllda pitabröd […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: