AKEE & SALT FISH

15 Dec

Jamaicas Nationalrätt

Jamaicas nationalrätt består av saltad torkad fisk, salt fish, och akee. Den mjuka lena smaken från akeen passar fint ihop med den salta fisken. I nödfall har jag använt tonfisk när jag inte haft tillgång till salt fish, fast då blir det nästan en ny rätt. För konstigt nog är det lättare att få tag på akee än på salt fish i Stockholm.

Akee finns att köpa på burk på Taj Mahal på Kammakargatan 40 i Stockholm, de säljer även salt fish men då jag har varit där har den fått en ganska omild behandling och slängts ner i stora frysdiskar och plasten som ska skydda fisken har legat lite huller om buller och de etiketter som fortfarande har suttit kvar på fisken har varit svårtydd, vilket inte har tilltalat mig. LiLo tipsade om att salt fish även säljs under namnet kabeljo, som är saltad torkad långa eller torsk, och det går att köpa hos fiskhandlare i saluhallar.

Men här kommer recept på Jamaicas nationalrätt:

Akee & Salt Fish

Det här behöver du:

  • ca 400 g salt fish (eller 2 burkar tonfisk)
  • 1 gul lök, skuren i tunna skivor
  • 2-3 tomater, tärnade
  • 1-2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 bit chili, gärna gul habanero som är den som mest liknar Scotch bonnet som är den flitigast använda chilin i Västindien.
  • ca 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • några kvistar färsk timjan, eller 1 knapp tsk torkad
  • 1 burk akee
  • 1,5 dl tärnad röd paprika
  • 1,5 dl tärnad grön paprika
  • 2 dl majs
  • 2 salladslökar, skurna i små bitar, eller purjolök
  • (1,5 tsk mild curry), jag tror inte det är det traditionella sättet att laga akee & saltfish, men jag har gärna i lite curry i min.
  • 2 msk olja att steka i.
  • 30 g smör
 ‘

Så här gör du:

  1. Börja med att blötlägga den saltade fisken i kallt vatten över natten, då blir den mjuk och du får bort lite av saltet. I stället för att blötlägga fisken kan man koka den i 5-10 minuter och sedan skölja ur fisken och byta kokvatten och koka upp på nytt.
  2. Koka fisken i ca 20 minuter, tills den är mjuk.
  3. Slå över fisken i ett durkslag och dela den i mindre bitar genom att mosa den lite med en gaffel.
  4. Nu häller du olja i en panna och sauterar gul lök, vitlök, chili och tomat (om du vill ha curry så fräser du den med löken och vitlöken). Tillsätt peppar och timjan, slå på någon dl vatten och låt det få småsjuda  under lock i ca 5 minuter.
  5. Skölj av akeen med kallt vatten över ett durkslag och tillsätt den tillsammans med fisken och salladslöken, låt sjuda i 5-8 minuter, klicka ner smöret. Man behöver sällan salta då fisken är så pass salt, men ibland har jag råkat skölja ur min fisk lite för mycket, så låt smaklökarna vara med och avgöra.

– På Jamaica äter man gärna Akee & Saltfish till frukost, men det duger fint som lunch eller middag också. Man äter fried/cooked dumplings till, eller med ris, eller bröd, valet är ditt, jag äter gärna både cooked dumplings och ris till mitt.

-Jamiacan Bon Appétit!

/Moma


9 svar to “AKEE & SALT FISH”

  1. Amy's piece of cake 15 december, 2011 den 10:30 #

    Även om jag inte äter fisk tycker jag att detta var en spännande rätt!

  2. Hanna 15 december, 2011 den 10:49 #

    Så kul att få allmänbildning bara genom att läsa din utomordentligt bra blogg!

    Och jag håller tummarna för att flytten blir av på lördag och att du hittar en flyttfirma som faktiskt vill jobba den dagen. 🙂 Lycka till!

  3. LiLo 15 december, 2011 den 10:56 #

    LiLo tipsar även om att det är jättegott!
    Precis som om inte allt som kommer ur Momas kök vore det….

  4. Kim 15 december, 2011 den 11:40 #

    Salt fish låter onekligen spännande, jag får lite lutfisk-vibbar men det kanske är fel?
    Hur smakar det då? Blir fisken mjuk? Spännande värre, jag får hålla ögonen öppna efter salt fish i götet.

  5. Plommonet 15 december, 2011 den 13:26 #

    Det är klart du hade varit bjuden på bloggmys om du hade bott i Göteborg! Annars kan en göra som Tina (pickipicki) – åka ner till Göteborg på nöjesresa och råka tajma det med bloggdejt och bli medbjuden. Alla sätt funkar! Men, varför har ni inte matbloggarträffar i Stockholm?!

  6. Karin 15 december, 2011 den 14:53 #

    Det där lät onekligen spännande!

  7. Emmy 15 december, 2011 den 18:11 #

    Vad du bjuder på härlig mat!
    Vad säger du, ska vi ta och bjuda in oss med armbågen på nästa bloggträff 🙂

  8. Moma's Kitchen 16 december, 2011 den 19:17 #

    Amy: Gott är det i alla fall! 🙂

    Hanna: Tack vad fint sagt!

    Lilo: Äsch, smickrare där!

    Kim: Nä, jag tror inte det är som lutfisk, sist jag smakade det gillade jag det inte (har aldrig gjort det), du får ta och testa helt enkelt 🙂

    Plommonet: Det värmer gott att höra!

    Karin: 🙂

    Emmy: Visst, härligt och gott! Det där med armågen låter som en deal!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Karibisk frukost till lunch | - 5 juli, 2013

    […] Jamaicas nationalrätt består även den av salt fish, nyfiken? Kolla här: Akee and Saltfish […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: