TVÅ STYCKE HISTORIA

12 Dec

Hur det blev som det blev

Det var egentligen i det jamaicanska köket som mitt västindiska matintresse tog avstamp, det är inte förrens på senare år som jag börjat flirta in mig i köket på Trinidad & Tobago.

Min första stora kärlek kom ifrån Jamaica och mina första trevande försök till att laga mat själv, utan mammas vakande hand var tillsammans med honom och han hade några års försprång så det vart han som guidade mig i köket. Okej, det där med mammas vakande hand var lögn för jag fick aldrig hjälpa till hemma i köket förutom med att göra sallad och duka bordet (aptråkigt).

Men det var redan som 16-17- åring som jag bekantade mig med fried dumplings, cook dumplings, cocoa tea (varm choklad på vatten!), steamed cabbage,  curry chicken, rice & peas, akee & salt fish, med mera.

Lite karibisk mathistoria

Akee & Salt fish är förresten Jamaicas nationalrätt. Akee är en liten frukt som växer på träd, den togs mest troligt till Jamaica av slavar. Om man plockar akee för tidigt och tillreder den omogen så är den giftig. Giftet framkallar kraftigt illamående och kräkningar, tillståndet kallas även för Jamaican vomiting sickness.

Eftersom jag aldrig varit på Jamaica har jag heller inte haft förmånen att smaka färsk akee utan jag har fått nöja mig med den på burk. Akee har en mild smak och konsistensen påminner lite om kokt äggula. Den milda lena smaken passar väldigt bra ihop med den lite saltiga salt fishen, som oftast består av saltad torkad torsk.

Salt Fish togs mest troligt till Västindien utav kolonisatörer som saltade fisk för att den skulle hålla under de långa resorna till sjöss. Så även om det kan tyckas märkligt att importerad fisk utgör den ena delen i den jamaicanska nationalrätten, de karibiska öarna har som bekant inte brist på inhemsk fisk, så förklarar historian varför Salt Fish är vanligt förekommande i det karibiska köket.

/Moma

13 svar till “TVÅ STYCKE HISTORIA”

 1. Amy's piece of cake 12 december, 2011 den 11:50 #

  Så intressant att få historien bakom, speciellt för mig som inte följt dig så länge! 🙂
  Brukar du spendera mycket av året i Karibien? Nyfiken!

  Spännande frukt, funderar på om jag sett den tidigare i Indien eller ej! 🙂

 2. Gun 12 december, 2011 den 12:57 #

  Kul läsning!

 3. LiLo 12 december, 2011 den 13:00 #

  Kokt äggula med lite nötsmak..

 4. sofie 12 december, 2011 den 14:17 #

  går akee att köpa på burk i sverige och vet du i så fall var? 🙂

 5. Emmy 12 december, 2011 den 18:03 #

  Det är lätt att bli förälskad i det karibiska köket. Både i maten och i män, ho ho… Berra har besökt fler öar än mig, men vi har båda fallit för allt med Karibien. Maten, dryckerna, människorna, deras attityd…

 6. Charlotta 12 december, 2011 den 19:15 #

  Cool! Jag har aldrig varit i Karibien men det står helt klart på min måste-se-lista. Snart, så…!

 7. Mårtenssons kök 12 december, 2011 den 20:13 #

  Intressant, minst sagt. Kul att få veta lite mer om både dej och ditt absoluta favoritland, vi hoppas att även vi kan få till något besök i framtiden.

 8. Kim 12 december, 2011 den 20:50 #

  Kul att få höra båda historierna.
  Har aldrig varit i Karibien (förutom på halvåtta-kryssning då), men blir mer och mer sugen tack vare dig!

 9. Moma's Kitchen 12 december, 2011 den 21:23 #

  Amy: Nä, tyvärr är jag inte där varje år ens, sist vi var dit var jul/nyår 2009-2010 och då var vi där i 5 veckor. Som längst har vi stannat i 6 månader 🙂

  Gun: 🙂

  LiLo: Ja, typ 🙂

  Sofie: Japp, på Taj Mahal som ligger på Kammakargatan 40 i Stockholm finns det akee!

  Emmy: Du ser, tänk om vi strålar samman på någon karibisk ö någon gång i framtiden 🙂 Jag skulle gärna åka bland annat till Grenada (jag har ju bara varit i Trinidad & Tobago)! 🙂

  Charlotta: ”Things to do before you die” (Karl Pilkington) 🙂

  Mårtenssons: Det är mycket som hänger ihop med min kärlek till västindien; maten, musiken, språket och människorna!

  Kim: Kul att höra, och vadå, den kryssningen är inget att förringa!!

 10. Hanna 13 december, 2011 den 11:23 #

  Så kul att få veta varför! Tack!

 11. Barbro 13 december, 2011 den 22:14 #

  Hm

 12. Moma's Kitchen 14 december, 2011 den 08:49 #

  Amy: DET var det! Så härligt att jag totalkraschade när jag kom hem och insåg att det var här jag skulle vara! 🙂

  Hanna: 🙂

  Barbro: Såja, det blev ju bra tillslut ändå! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: