CRUNCHY KAKER MED KARAMELL & SJOKOLADE

7 Dec

Jag vet inte vad man ska kalla dessa godsaker för, kakor eller godis? Det går bra att skära upp dem i kakestora bitar eller att skära dem i mindre kuber och servera som godis. De var vansinnigt goda i alla fall så mycket vet jag! Det var inte särskilt svårt att göra dem heller och gör man en annan variant på kolasås än vad receptet säger så blir det b-u-s-e-n-k-e-l-t!

Du gör kakan i 3 steg: kolasås, kakbotten och tillsist den choklad- nöt- och kolattoppade kakan som du kör klart i ugnen. Det som var svårast med den här kakan var att sluta äta den.

Originalreceptet kommer från Passion4baking, men jag vill utfärda en varning, en titt där gör att man vill strunta i allt vad jobb heter och liksom bare vara hjemme och bake kaker och snacker norsk alle dager på året!

Chocolate Caramel Chews

Det här behöver du till kolasåsen: 

• 200 g socker

• 170 g glukos, (jag tog ljus sirap i stället)

• 25 g smör

• 170 g grädde

• Vaniljsocker

Så här gör du kolasåsen:

1. Häll socker och glukos i en tjockbottnad kastrull.

2. Sätt plattan på medelvärme och rör hela tiden med en slickepott.

3. När det börjar koka sänker du värmen lite och låter det småbubbla lite UTAN omrörning tills karamellen blir gyllene i färgen, det tar ca 8 minuter och temperaturen ska vara ungefär 180 grader.

4. När sockret och glukosen är 180 grader, rör du ner smöret. Efter smöret rör du ner grädden. Rör hela tiden. Det blir lite klumpigt först men det löser sig snart. Rör i ca 2 minuter, eller tills kolasåsen har en temperatur på 120 grader.

5. Ta bort kolasåsen från värmen och rör eventuellt (kan uteslutas) ner lite vaniljsocker. Häll över såsen i en skål och låt det svalna i ca 10 minuter.

Det här behöver du till själva kakan:

• 145 g mjöl

• 90 g havregryn

• 165 g råsocker

• 1/2 tsk bakpulver

• 1/2 tsk salt

• 170 g smör (smält)

• 170 g choklad, 60-70 procentig kakaohalt

• 120 g valnötter

Så här gör du kakan:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 C och klä en 18 x 26 cm form med bakplåtspapper.

2. Blanda alla torra ingredienser UTAN chokladen och nötterna.

3. Rör ner det avsvalnade smöret och blanda väl.

4. Tryck ut smeten i formen och förgrädda i 175 grader i 10 minuter.

5. Ta ut kakan ur ugnen och fördela hackad choklad över kakan, toppa sedan med valnötterna och tillsist ringlar du över kolasåsen. Spara lite av chokladen att lägga på kakan när den kommer ut ur ugnen. Sätt tillbaka kakan i ugnen i ytterligare 20 minuter eller tills att kolasåsen börjar bubbla.

6. Ta ut kakan ur ugnen och strö över det sista av chokladen.

7. Låt kakan svalna och sätt den i kylskåpet i minst en timme innan du skär upp den i bitar.

Nu har du de ljuvligaste kakorna eller godiset att slå in och ge bort i julklapp!

/Moma


15 svar to “CRUNCHY KAKER MED KARAMELL & SJOKOLADE”

  1. LiLo 7 december, 2011 den 11:04 #

    Jupp! Fantastiskt goda var de, jag är mäkta stolt över att jag bara åt en enda : )

  2. Karin 7 december, 2011 den 11:05 #

    Haha, din norska är nog bättre än min! De ser farligt goda ut de där kakorna!!

  3. Amy's piece of cake 7 december, 2011 den 16:02 #

    Mmmm underbart smarrigt det ser ut! Bra tips som gå-bort present.

    Instämmer också i att passion4baking är en så fin blogg! Man får superinspiration där. Det roliga är att hon från Norge flyttat till lilla Bankeryd utanför Jönköping 🙂

  4. sofie mumsfillibaba 7 december, 2011 den 16:33 #

    Vilka små godingar! Busenkelt låter fint!

  5. Hanna 7 december, 2011 den 17:05 #

    De ser verkligen GALET goda ut! Hade jag gjort dem hade det då inte blivit några kvar att ge bort 😉

  6. Kim 7 december, 2011 den 17:32 #

    Vilka små munsbitar! Frågan är om man verkligen vill ge bort dem…

  7. Mårtenssons kök 7 december, 2011 den 17:48 #

    Mmmm, du får mer än gärna ge bort dom:) Ja alltså inte till vem som helst…

  8. Emmy 8 december, 2011 den 09:44 #

    Du har ju min adress… *blink blink*

  9. Moma's Kitchen 8 december, 2011 den 19:22 #

    LiLo: Ja, jag förstår faktiskt inte hur du klarade det!!

    Karin: Min norska heter Google translate 🙂

    Amy: Ja usch, hon är en riktig fresterska, jag vill baka nästan allt hon gör!

    Sofie: Vansinnigt goda!!

    Hanna: Nä, kanske inte, fast då hade jag inte fatat HUR goda de var, det är nog de godaste kakorna jag någonsin bakat, jag hade Vahlronas Carib i min och det bidrog säkert till att de blev så goda!

    Kim: *viskar* Nej, det vill man inte!

    Mårtenssons: Det kan jag tro 🙂

    Emmy: Just det, att jag inte kom på det innan de tog slut! Aj, aj, nästa gång! 🙂

  10. LiLo 8 december, 2011 den 20:18 #

    Karaktär my dear, karaktär!!!

  11. Moma's Kitchen 8 december, 2011 den 21:52 #

    LiLo: Karaktär? Jag kan inte hitta det ordet på Google translate…

  12. Åsoa 9 december, 2011 den 19:01 #

    Larvigt goda, oj så delikata! Tack från oss 3

  13. Barbro 13 december, 2011 den 22:09 #

    Ser fram mot Julafton, kanske kommer det med ett par stycken i presenförpackning. Äh, skit i förpackningen!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ätbara julklappar « - 17 december, 2012

    […] Crunchy Chocolate Caramel Cookies […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: