GRÖNSAKSRIS- VEGGIE RICE

2 Dec

Jag skulle nog kunna leva på olika varianter av ris- enkom! Tänk hur mycket det går att variera ris genom att smaksätta det på olika sätt. Jag äter ofta grönsaksris och när jag skriver om det refererar jag ofta till det här inlägget.

Sanningen är den att jag fristilar, ja, det är ju inte särskilt avancerat att göra grönasksris, och gör lite olika var gång jag lagar grönsaksris. Det jag nästan alltid har i mitt grönsaksris är morot, lök frysta grönsaker (typ ärter och majs), och så en klick smör det blir själva basen.

Man lägger en ganska stor klick smör i en panna och sedan mjukfräser man grönsaker av olika slag som man tillslut vänder ner i nykokt fluffigt ris. Plättlätt!

Jag river morot på den grövsta sidan och så finstrimlar jag lök. Sedan går det att att riva ner pumpa eller vitkål eller rödkål också och fint tärnad paprika är också gott att ha i.

Stek alla grönsaker mjukt i smöret. Smaka av med salt och peppar, kanske en bit chili, lite finriven ingefära en bit vitlök och en nypa socker. Vänd ner kokta ärtor eller majs, eller både och för den delen. Du tar helt enkelt det du gillar och det som årstid eller kylskåp har att erbjuda. Finhacka lite örter, jag använder nästan alltid bladpersilja och koriander eller någon av de två som du vänder ner i sist i blandningen, sedan blandar du försiktigt ner grönsaksblandningen i riset. Voilá, ditt grönsakris är färdigt!

-Happy Friday!

/Moma

16 svar to “GRÖNSAKSRIS- VEGGIE RICE”

  1. LiLo 2 december, 2011 den 13:52 #

    Själv är jag latare, fräser det hela i större bitar, sen kokar jag riset tillsammans med grönsakerna, ibland en rejäl klick tomatpure så blir det rött och fint…
    Men det är ju jag det som vill ha så lite disk som möjligt 🙂

  2. sofie mumsfillibaba 2 december, 2011 den 15:10 #

    Brukar jag göra när det blir ris över. Perfekt lunch. Fräser ihop med rivna morötter, andra grönsaker och toppar med nötter, torkad frukt, kanske nån proteinrik rest. Gott e det!!

  3. Annie Lahoud 2 december, 2011 den 18:26 #

    Frågade tidigare vart man kunde köpa en speciell choklad så ville bara tacka för länken 🙂

    Och passa på att berömma dig för din blogg .. Matbilderna och kakbilderna ser jätte fina och goda ut 🙂

    // Annie

  4. Moma's Kitchen 2 december, 2011 den 21:39 #

    LiLO: Lat eller inte, det blir gott det med, fast det blir en annan rätt då, mer åt jollof ris än åt det västindiska veggie riset! 🙂

    Sofie: Jag håller med- GOTT är det! 🙂

  5. Amy's piece of cake 2 december, 2011 den 22:46 #

    Jag gör också liknande, blir så gott!
    Ett tips: har man ris över kan man använda det dagen efter och göra liknande. Enda skillnaden är att man steker riset mer så blir det ännu en variation som är riktigt god!

  6. Hotness 16 mars, 2012 den 18:35 #

    Gjorde riset idag ÄNTLIGEN! Så jävla asgott!

Trackbacks/Pingbacks

  1. MOMA GOES MOBILE (IGEN) « - 13 april, 2012

    […] packar jag ner ett stycke rimmad kyckling, lite småplock så att jag kan göra veggie rice samt sonen med sällskap och åker och hämtar Småsmulorna på dagis, sedan går vi hem till dem […]

  2. RIMMAD KYCKLING « - 15 april, 2012

    […] åt min rimmade kyckling tillsammans med vegggie rice och färsk sparris samt en klick citrus- & örtmajonäs och lite hemgjord hot pepper sauce. Men […]

  3. BBQ « - 29 augusti, 2012

    […] semestern och sommarlovet är över. Vi åt Bbq Chicken med Bbq-sås tillsammans med , coleslaw, grönsaksris och majskolvar kokta i cocosmjölk. Det är också gott att marinera fläskkött i stället för […]

  4. Bästa gästerna och Bite Size « - 17 februari, 2013

    […] afton, jag dukade upp med jamaicanska ölen Red Stripe, rhum punch, jamaicansk jerk chicken, grönsaksris, stekt plantain, en het salsa och en mango- avokadosalsa, samt panko- och cocospanerad […]

  5. Bulgur med massor av goda grönsaker | - 23 februari, 2013

    […] äter ju som bekant grönsaksris på längden och tvären, här har jag bytt ut det vita riset mot fullkornsbulgur och laddat med mer […]

  6. Enkel dessert | - 24 juli, 2013

    […] lagade jamaicansk lammcurry och grönsaksris och så bjöd jag på pannacotta. Pannacotta som dessvärre inte hann stelna. Den vart rätt så […]

  7. Jo, världens godaste lammgryta | pickipicki - 19 augusti, 2013

    […] mer av maten Vegetariskt grönsaksris Pannacotta med smak av tahitivanilj Karibiskt […]

  8. Sticky Bbq Chicken | - 30 augusti, 2013

    […] jag köket med buller och bong, det blev karibiska majskolvar kokade i örter och cocosmjölk, veggie-ris och karibisk Bbq-kyckling med Bbq-sås med en stänkare rom […]

  9. - Hey, Pumpkin! | - 12 januari, 2014

    […] Västindien finns det en uppsjö av olika risrätter, grönsaksris, ris- med bönor och cocosmjölk, ockra-ris och pilau för att nämna några. Men nu var det […]

  10. Callaloo- en karibisk klassiker | - 18 maj, 2014

    […] där, koka upp lite grönsaksris, stek lite fisk, kanske BBQkyckling och gör en coleslaw och du har en fullgod karibisk Sunday […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: