VALLMOKAKA MED CITRON

22 Nov

Jag hade sett olika recept på tjusiga lavendelkakor med citron. Fast  eftersom jag är fördomsfull och inte vågar ha lavendel i baket då jag får för mig att det ska smaka linneskåp om kakorna fick  jag i stället för mig att det var vallmokakor jag hade sett, lite romantiskt lilaskimmrande med glasyr på, en sådandär kaka som man kan tro att Tant Gredelin bjussade sina polare på. En fin gammeldags kaka , precis en sådan kaka som jag ville baka!

Hur vanligt det är med vallmo i kakor i Sverige vet jag inte, lite annorlunda,  men gott var det, speciellt mot den friska citronsmaken och inte minst vart det tjusigt med all blålila vallmo.

Mjuk Vallmo- & Citronkaka

  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Vaniljsocker 1 msk
  • 4 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl yoghurt/creme fraiche
  • 2,5 msk blå vallmofrö, torr-rosta det gärna för mer smak
  • Zest från 1,5 citron
  • 0,5 dl citronjuice

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 2 l.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smöret och crème fraiche. Rör försiktigt för hand till en jämn smet.
  5. Rör ner vallmofrö, citronskal och citronsaft.
  6. Häll ner smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt svalna ett par minuter och stjälp sedan upp kakan på ett fat.

Citronglasyr:

  1. Blanda florsocker, citronsaft samt ca 0,5 tsk citronzest.
  2. Bred på blandningen på kakan och strö över vallmofrö.

-Se så, nu är det bara att plocka fram finporslinet och bjuda in vänner och bekanta på kafferep!

/Moma

8 svar to “VALLMOKAKA MED CITRON”

  1. Katarina 22 november, 2011 den 13:54 #

    Låter gott!

  2. Sis 22 november, 2011 den 16:40 #

    Ja jädrar hörru vad snygg den blev! Ser skört spetsporslin, små virkade dukar, volanger och damer med paraplyn framför mig!

  3. Kim 22 november, 2011 den 21:25 #

    Det var allt en finkaka som hette duga det!
    Jag har också sett alla dessa lavendelrecept, och det gick till och med så långt att jag köpte en påse torkad lavendel. MEN har inte vågat test-baka något än, rädd för just linneskåpseffekten.

  4. Amy's piece of cake 22 november, 2011 den 22:52 #

    Ser fin ut! Vallmofrön brukar man annars ha på bröd, lite ovanligt på kaka men jag är på! 🙂

  5. Moma's Kitchen 23 november, 2011 den 10:24 #

    Katarina: Den var väldigt god, men så är jag ju galen i citron!

    Sis: Jamen visst gör man! 🙂

    Kim: Vi gör så här, du testar först, du har ju ändå din doftpåse hemma redan, och så hojtar du om resultat, smakar det inte linneskåp så lovar jag att testa! Deal?

    Amy: Det har du rätt i, men de gav ett fint bryt mot den syrliga citronen i kakan, så det funkar i bakverk också.

  6. Hanna 23 november, 2011 den 12:24 #

    Vad fin!! Sådan kaka är iaf vanlig i England. Tallriken, är det en Villeroy & Boch? Tror jag har samma fast med blå kant… 🙂

  7. Emmy 24 november, 2011 den 16:45 #

    Mmm… Vilken fin bild! Ser väldigt god ut! Jag måste få ändan ur och baka vallmokaka…

  8. Charlotta 26 november, 2011 den 09:26 #

    TANT GRÖN TANT BRUN OCH TANT GREDELIN!!!! Min favoritbok all time när jag var liten! :=) Och kakan, vilken kaka sen! Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: