Det händer ibland att jag är en god mor och bakar hemgjord pizza till Sonens lycka, fast i stället för att göra vanliga pizzor med fyllningen uppe på så prövade jag att göra pizzasnurror den här gången, precis samma princip som när man bakar kanelbullar.
Tanken var att jag skulle frysa in snurrorna så att Sonen kunde ha till mellanmål eller kvällsmacka när den akuta tonårshungern sätter in, men det gick inte för han åt upp hela plåten på en och samma kväll… Så dagen efter gjorde jag en ny sats, en dubbel, så nu finns det lite i frysen.
Alla kanske inte har hungriga tonåringar hemma, men då kan man ju annars baka snurrorna och servera på buffébordet eller för att packa ner i picnic-korgen, eller varför inte bara för att äta dem som de är för de är fasligt goda!
Pizzasnurror
Pizzadeg:
25 g jäst (0,5 paket)
2 dl vatten
1 msk olja
½ tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rökt skinka
0,5 dl tomatpuré utrört med 4 msk vatten, 0,5 msk vinäger, 1 msk olja, salt peppar och pressad vitlök.
2-3 dl riven ost (tex. västerbotten)
1 tsk oregano
Gör så här:
ca 16 st
1.Värm vatten och matolja till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.
2.Tillsätt resten av degspadet,saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna med maskin eller elvisp.Låt den jäsa övertäckt i ca 30 min på en varm dragfri plats.
3.Ta upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
4.Strimla den rökta skinkan. Bred tomatröran på degen, fördela skinka och ost och krydda med oregano.
5.Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 14-16 bitar och lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Pensla eventuellt med lite olivolja. Låt de sedan jäsa i ca 30min. Sätt ugnen på 225°C.
6.Grädda pizzasnurrorna mitt i ugnen i ca 8-10 min.
/Moma (om möjligt, mer snurrig än vanligt)
Ha ha… Samma sak har hänt mig. Fast då var det inte en hungrig son, utan Berra och ett gäng kompisar. De hade grabbkväll, drack öl och spelade gamla LP-skivor. Och åt upp alla pizzabullarna…
Haha, jag tror det där kan hända mig om sisådär 3-5 år när mina söner blir lite äldre! Gott det ser ut, fast mina gör jag utan skinka 😉 och senast testade jag med ajvar i… det var också gott med ajvarsnurror.
Jodå, det är väl ett gott betyg om något när plåten länsas! Så perfekt att ha i frysen när suget sätter in, vi river gärna mozzarella i våra.
Emmy: Pizzasnurror låter som perfekta tilltugget på en ölkväll! 🙂
Amy: Var så säker! Ajvar är gott det med!
Mårtenssons: Ja, den andra 1,5 plåten snurror är visst också slut nu, rykande åtgång vill jag lova! Jag gillar mozzarella, sonen gör det inte, han är mer för ost med drag i, typ Västerbottensost, brännvinsost och liknande 🙂
Älskar pizzasnurror. Går ju att variera precis som en pizza. Måste vara det ultimata buffematen när man har fest med både stora och små.
Super gott!
Pizzasnurror är såå gott och passar perfekt att ha i frysen som när som helst kan plockas ut och ätas. Ett par min i micron så är man hemma :-)!
Ser syndigt goda ut!
Pizzabullar! Barndomsminnen!
hälsar en nostalgisk tant russin
Sånahära brukar jag göra och ha i frysen. Så jääääävla gott att plocka fram när man har haft en låååång kväll på jobbet (eller på krogen, hoho).
De blev supermumsiga