YOGHURTPANNACOTTA

3 Nov

Jag ville testa något nytt och jag har aldrig gjort pannacotta med yoghurt förut, vanlig gjord på enbart grädde har jag gjort många gånger, det är så fasligt gott och lätt att göra.

Den här gången blev det yoghurtpannacotta med smak av kardemumma med en apelsingelé och en apelsinsallad toppad med choklad, barnsligt gott!

Jag passade på att testgöra den här pannacottan till Sonens middag och jag fick en hysterisk blick när jag sa att jag vare sig gjort eller smakat den förut och till och med hittat på den själv, ”If you screw up..!” Men det gjorde jag såklart inte. Han som i vanliga fall inte gillar pannacotta tiggde åt sig min med som jag hade sparat till dagen därpå, och det om något måste vara ett top-betyg.

Yoghurtpannacotta

-med kardemumma och apelsinsallad

6-8 personer

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl yoghurt, den fetare varianten
  • 1 vaniljstång
  • 1.5 tsk nystötta kardemummakärnor
  •  1 dl socker
  • 2 gelatinblad
Så här gör du:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda vaniljstång, vaniljfrön, grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp och ta från värmen, sila bort kardemummakärnorna och lyft upp vaniljstången och spara den till apelsingelén.
3. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen. Låt svalna något och rör sedan i yoghurten.
4. Fyll i 6–8 små glas eller formar. Ställ i kylen för att stelna minst 4 timmar. När de har satt sig toppar du dem med apelsingelén.
Apelsingelé
  • Saften av 1.5-2 apelsiner
  • zest från 1 apelsin
  • vaniljstången från pannacottan.
  • (1 stjärnanis om du har, annars går det bra utan)
  • ca 4 msk socker, fast det beror lite på hur söta/sura apelsinerna är så smaka dig fram.
  • 2 gelatinblad
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Zesta en apelsin, krama ur juicen ur båda apelsinerna och koka upp tillsammans med socker och vaniljstång. Lägg ner en stjärnanis och låt den koka med någon minut.
Apelsinsallad
  • 3-4 apelsiner, filéade
  • eventuellt socker, några stänk limejuice och lite limezezt.
  1. Filéa ochskär apelsinen i mindre bitar, blanda med socker och några stänk limejuice samt lite limezest.
  2. Toppa pannacottan med apelsinsalladen strax före servering.
-Ät & njut!
Moma

10 svar to “YOGHURTPANNACOTTA”

  1. Emmy 3 november, 2011 den 10:48 #

    Åh, så gott! Jag tycker det är godare om en del av grädden byts ut mot yoghurt, blir fräschare. Gott med apelsinspegel och -sallad till.

  2. Helena Ljunggren 3 november, 2011 den 10:57 #

    Det där låter alldeles fantastiskt gott. Det syrliga kan nocka mig på noll tid. SÅ GOTT!

  3. Hanna 3 november, 2011 den 11:56 #

    Detta ska jag absolut göra, har inte provat pannacotta med yoghurt innan, men vill gärna prova! Och apelsingelé passar ju ypperligt nu i november!

  4. Mårtenssons kök 3 november, 2011 den 17:57 #

    Kardemumma… we like! Känns som en pannacotta modell fräschare, vi litar på dej och provar:)

  5. Barbro 3 november, 2011 den 20:12 #

    Vad gott det ser ut, måste nog testa till helgen!

  6. Lena 4 november, 2011 den 00:33 #

    Jag som inte gillar för sött skulle nog falla som en fura! Tänk ändå om jag skulle …
    Tack för tipset!
    Kramen 🙂

  7. Moma's Kitchen 4 november, 2011 den 10:01 #

    Emmy: Det var första gången jag testade att byta ut en del av grädden mot yoghurt, mycket gott!

    Helena: Ja, Sonen snodde åt sig halva min också, men vad gör man inte när han för en gång skull äter glupskt av dessert bestående av annat än paj?

    Hanna: Ja, kardemumman och apelsinen fick oss att längta en smula till julen!

    Mårtenssons: Do it!

    Barbro: Det tycker jag du ska!

    Lena: Hahaha, nä du, mig lurar du inte! 🙂

  8. sofie mumsfillibaba 5 november, 2011 den 19:02 #

    Smarrigt! Gjorde pannacotta igår. Får nog testa med yoghurt någon gång. Låter fräscht!

  9. Inger Lundqvist 7 november, 2011 den 21:40 #

    Hmmm, det där lät gott fast det var fasligt långt recept. Men jag ska ändå prova.

  10. Moma's Kitchen 7 november, 2011 den 22:04 #

    Inger: Nej, inte ett långt recept utan 3 små pluttiga i ett 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: