KARIBISK MAJONÄS

31 Okt

Det här är en finfin, lite annorlunda majonäs som jag gjorde till ugnsrostad BBQ-kyckling. Den fick bra betyg även från sonen som påstår sig inte gilla majonäs, hm, konstig unge det där… Men äpplet faller inte långt från päronet.

Receptet kommer ur kokboken Creole av Babette De Rozieres.

Creole Majonnaise

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 250 ml neutral olja
  • en liten bit vitlök
  • salt och svartpeppar
  • juicen av 1 lime
  • juicen av 0.5 apelsin
  • ca 1 msk hackad koriander (eller bladpersilja för den som inte gillar koriander)
  • chili- eller paprikapulver
När man gör majonäs är det viktigt att alla ingredienser är rumstempererade, annars är det lätt att den skär sig.
  1. Lägg äggulan, senapen, pressad vitlök i en skål. Droppa i oljan i en tunn stråle under vispning.
  2. När all olja är tillsatt smakar du av med salt och peppar och vispar ner lime- och apelsinjuicen.
  3. Hacka koriandern och vänd ner den och dofta över lite chilipulver.
– Ät och njut!
/Moma

11 svar to “KARIBISK MAJONÄS”

  1. Tant Gul 31 oktober, 2011 den 07:57 #

    Förstår din son ..:-) Jag är inte heller så förtjust i majonäs. Mend det därreceptet såg onekligen gott ut..:-)

  2. Hanna 31 oktober, 2011 den 12:04 #

    Kul med en ny (för mig) majo, älskar majo och bea/hollandaise. Mmmm!

  3. Katarina 31 oktober, 2011 den 14:46 #

    Låter gott!

  4. Kim 31 oktober, 2011 den 18:26 #

    Koriander och majonnäs, det måste bara bli bra!
    Jag misslyckas/lyckas ungefär varannan gång med hemmagjord majonnäs, men jag får väl köpa hem till två omgångar karibisk majjo, då borde jag rent statistiskt lyckas med en sats…?

  5. Moma's Kitchen 31 oktober, 2011 den 19:02 #

    Tant Gul: Om man ändå visste innan vad han tänker gilla, ena gången kan han älska det jag gör nästa gång jag gör samma sak kan han bli sur och påstå att han inte gillar det, så charmig så 🙂

    Hanna: Testa vetja!

    Katarina: Det var det! 🙂

    Kim: Jag har också misslyckats några gånger med majo. I det här receptet skulle man tillsätta oljan före lime- och apelsinjuicen, annars har jag för mig att det brukar stå att man ska tillsätta vinäger och efter det oljan. Min skar sig inte i alla fall, det gick hur bra som helst.

  6. Mårtenssons kök 31 oktober, 2011 den 19:41 #

    Hur många gånger vi har misslyckats vågar vi inte ens räkna… men antalet vi har lyckats är väldigt enkelt… noll:)
    Vi har nästan gett upp hoppet men när man läser dessa smakerna så lockas vi att ge det ett försök till!

  7. Barbro 31 oktober, 2011 den 22:21 #

    Låter gott men jag får nog byta ut koriandern som jag inte är någon äskare av eller kanske blanda 50/50 med persilja

  8. Moma's Kitchen 31 oktober, 2011 den 22:36 #

    Mårtensson: Alla ingredienser samma temperatur också testa att börja med att vispa äggulan med oljan och sedan tillsätta lime eller vinäger, eller vad ni nu vill smaksätta med!

    Barbro: Det går alldeles utmärkt att göra med bara bladpersilja. Fast jag brukar ha koriander i mitt grönsaksris, och det gillar du ju 🙂 Så testa 50/50 vetja!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Karibisk söndagsmiddag | - 25 mars, 2013

    […] cocosris) samt five spice chicken och stekt plantain, ugnsrostad potatis och sötpotatis och en karibisk majonäs samt […]

  2. Rostad sötpotatis | - 26 januari, 2014

    […] Tips: testa gärna att doppa sötpotatisen i karibisk majonnäs. […]

  3. Jamaican Vegie Jerk Burgers | - 29 september, 2014

    […] serverade mina burgare tillsammans med karibiskt bön- och cocosris, pepper sauce, karibisk majo, dubbel friterad plantain och Coleslaw. Men om man inte orkar med nån stor middag så funkar det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: