Västindisk middag- såklart
Sonen hade några tjejer från klassen över på på middag igår och såklart ville han bjuda på något västindiskt. Medan jag fixade ugnsrostad BBQ-kyckling, Creole Majonnaise, rice & peas samt veggi rice (ungefär som det här) sprang han omkring som ett torrt skinn och städade hela lägenheten med frenesi.
Det är sådana ögonblick som man förstår att det löser sig när de flyttar hemifrån, fastän man allvarligt undrar vad det ska bli av dem när man sticker in huvudet i rummet och möts av obäddad säng, ett golv som är dekorerat med ömsom rena ömsom smutsiga kläder och ett skrivbord belamrat med veckans disk.
Så det var med glädje jag fixade käk till honom och hans kompisar och tacksammare unge har jag sällan skådat, det var allt från ”du är bäst, mamma”, ”vad fint du gör”, ”vad gott det ser ut” och ”jag älskar dig, mamma” till ”stick nu mamma, de kommer snart”.
BBQ-Kyckling
- Drygt ett kilo kycklingdelar
- juice och zest från 1 lime
- 1 tsk dijonsenap
- 3 vitlöksklyftor, fint hackade
- 1 bit gul habanero, fint skuren
- 2 msk finhackad koriander
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk ”Quatre épices”
- 3 msk finhackad bladpersilja
- 1.5 msk Bbq krydda, torr kryddblandning (jag använder den här från Dunn’s River)
- Dela kycklingen i fall du har en hel kyckling, tvätta kycklingen i kallt vatten och lite lime.
- Hacka vitlök och örter, blanda allt utom BBQ-kryddan i en bunke och lägg ner kycklingbitarna. Gnid in kycklingen ordentligt med marinaden. Låt vila i minst en timme, gärna över natten.
- Sätt ugnen på 225 grader.Skaka av marinaden från kycklingbitarna och pudra över BBQ-krydda, se till att det täcker hela bitarna.
- Grilla kycklingen på galler i ugnen i ca 40 minuter. Vänd på kycklingen efter cirka halva tiden så att de får färg på båda sidorna. Filébitarna kan bli klara lite före de övriga bitarna, men det är bara att plocka ut dem och förvara under folie tills resten är klart.
Gullungar!
Självklart killen ska bjuda på västindiskt när tjejerna kommer på besök! Han vet hur man fångar tjejernas hjärtan 😉 Tvivlar inte på att de gick hem både mätta och nöjda.
Jag ska ha 10 pers på middag på lördag. Tänkte då bjuda på västindiskt eller i alla fall åt det hållet. Tänker mig hett, men ändå fruktigt. Och kanske en skätt rom i någon av rätterna. Vi ska bastu-bada på en flotte innan så det behöver gå att förbereda en del. Förslag?
Emmy: Tja, några tips ska jag väl kunna klämma fram. Vi börjar med dessert:
En supergod chokladtårta med rom, kan göras minst 2 dagar i förväg, https://momaskitchen.se/2011/04/30/chokladtarta-de-lux/
Eller en choklad- och rommousse serverad med en apelsinsallad eller lite färsk frukt: https://momaskitchen.se/2011/08/07/kvarglomda-effekter/
Grytor är ju också bra om man är många och om man vill förbereda:
Den goda Tobago-kycklingen tror jag du skulle gilla, curry, vitlök, koriander och cocosmjölk. Vill du inte göra på hela kycklingdelar kan du göra på kycklingfilé (fast anpassa koktiden efter det). Servera med vitt ris och sallad av något slag och kanske en krispig cole slaw.
https://momaskitchen.se/2010/05/10/tobagokyckling-stew-chicken/
Stekt matbanan till är mumsigt till, det kan man också förbereda och sedan värma i ugnen. :https://momaskitchen.se/2010/06/15/plantain-kokbanan/
Vill du göra någon förrätt kan du göra pumpasoppa (fast kanske slät utan kyckling) och servera i små portioner med stekta brödbitar i, den går också utmärkt att förbereda. https://momaskitchen.se/2011/08/07/kvarglomda-effekter/
Hojta om det är något mer jag kan bidra med!
Lööv
Vilken rar unge du har! Det ser riktigt gott ut!
Smart grabb har du, han blev nog populär hos damerna med den maten…
Å vilka söta gäster som kom med blommor!
Helena: Tack 🙂
Kim: Nä, han är inte dum han 🙂
Och vilka supertjejer sen då, som kommer med blommor till mamman!
Det klart bästa mamman fixar bästa käket till bästa grabben! Fina vänner sen då som kom med blommor till mamman. Det finns hopp om framtiden! 🙂
Tack! Du och jag måste ha varit systrar på Tobago i ett tidigare liv 😉 Jag hade tänkt en het pumpasoppa till förrätt med något gott bröd till. Kör nog sedan på din tobagokyckling med veggi rice eller rice & peas till. Eller så gör jag vanligt ris och gör någon sallad med frukter och kanske ugnsrostad pumpa eller sötpotatis i.
Till dessert var jag både sugen på något chokladigt med romsmak och dina rommarinerade nektariner. Matbanan hade varit väldigt kul att bjuda på, men Kalmar är inte alltid så exotiskt. Sedan hamnade jag hos din piña colada paj… Så nu vet jag inte…
Och så måste jag ju nästan bjuda på någon rum punch 🙂
Åh, Rice and peas gör mig nostalgisk – förlovade mig på Jamaica av alla ställen:-)
Vilken go son du har, maten måste ha gjort succé!
Vad gott det ser ut, älskar ditt grönsaksris (också)
Mrs Sunshine: Oj, hur mysigt låter inte det!
Hanna: Tack 🙂
Barbro: Men det är så lätt att göra, testa själv vetja! 🙂
Hej på dej! Tack själv!
Maten och efterrätten var SUPER. Philip har tur som har dig som mamma, tack ännu engång!
hahahahha
Iiine: Det var fint sag, jag ska påminna honom om det :-)! Kul att du gillade maten!