PLANTAIN TART MED CHOKLAD

27 Okt

Bananer äts när de är gula, fast åt det gröna hållet, inget annat, det är en oskriven lag. Jag kan inte få ner en endaste bit om de börjar att bli prickiga, hua det är alldeles för mjukt och sött. Plantains däremot kan bara kokas om de är gröna, för när de är gröna är de hårda och smakar inte så mycket.

Men om man ska steka eller fritera plantain ska skalet vara åt det svarta hållet och de ska ge efter lite när man trycker på dem. Då är de söta och goda, perfekta att steka eller ugnsbaka, eller varför inte göra en god plantain tart och servera med glass? Det är vansinnigt gott, mjuk söt plantain som smakar milt av banan men som till skillnad från banan har kvar lite fasthet i hullet och inte säckar ihop vid lite värme.

Plantain tart, Campers Delight

-Frasig smördegspaj med karamelliserad plantain och mörk choklad.

4 portioner

  • 2 mogna plantain, eller inte alltför mogna bananer.
  • ca 2 msk smör
  • 3 msk socker
  • 2 ark smördeg
  • några bitar choklad, jag gillar bäst mörk.
Gör så här:
  1. Skiva plantain. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt sockret och rör tills sockret har löst sig och fått lite färg.
  2. Tillsätt plantain och stek dem i karamelliseringen.
  3. Dela smördegsarken på mitten och kavla ut varje del till en kvadrat.
  4. Lägg smördegen i portionsformar, fyll på med karamelliserad plantain och lite choklad, tillslut pajdegen.
  5. Baka av i ugnen, 200 grader, tills pajerna fått färg, cirka 20 minuter.
-Servera med vaniljglass.
/Moma

8 svar to “PLANTAIN TART MED CHOKLAD”

  1. LiLo 27 oktober, 2011 den 10:22 #

    Jamen, dom är ju jättegoda ju!

  2. Hanna 27 oktober, 2011 den 11:10 #

    Jag är inte så förtjust i banan överhuvudtaget men om jag måste äta dem ska de vara gröngula. Fixar inte ens lukten av övermogna bananer. Men jag kanske ska testa plantain, har ju inte gjort det…

  3. Moma's Kitchen 27 oktober, 2011 den 21:27 #

    Lilo: Ja, i alla fall om man gör dem på mogna plantain 🙂

    Hanna: Nämen, du bor ju i London, där säljer de ju plantain i varje liten corner shop för lite och ingenting, testa NU!

  4. Helena Ljunggren 27 oktober, 2011 den 21:33 #

    Åh herrejösses! Detta är absolut något för mig 😀

  5. Barbro 28 oktober, 2011 den 11:08 #

    Smarrigt!

  6. Alexandra - kärlek på tallrik 28 oktober, 2011 den 21:40 #

    Åh, jag som tycker så mycket om bananer när de börjar bli lite övermogna =D Fast allra godast är de ju i bakat då, så det brukar bli de lite mindre mogna när jag äter banan ändå 😉

    Plaintains åt jag för första gången med min puerto ricanska expojkvän – och jösses vad gott det är! Det här receptet låter ju toppen!

  7. karin - trattoria 30 oktober, 2011 den 10:02 #

    haha och jag som inte kan ta en tugga av gröna bananer..så olika det kan vara 🙂

  8. Moma's Kitchen 30 oktober, 2011 den 12:31 #

    Helena: Testa vetja, lätt som en plätt!

    Barbra: Du, det har du helt rätt i!

    Alexandra: Men då förstår du hur gott det här är! 🙂

    Karin: Javisst, tur är väl det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: