PLOMMONMARMELAD

19 Okt

Småpyssel

Jag passade på att koka marmelad i föra veckan innan jag skulle kila iväg till jobbet. Passar på är för övrigt något  jag gör ganska ofta när jag redan är stressad och har mycket att göra, för att göra det hela lite värre liksom. Fast det är en annan historia, någon annanstans.

Nu var det marmeladen vi skulle prata om. Jag smaksatte den med lite rom, någon som är förvånad? Plommon, råsocker, vanilj och en slurk karibisk rom, det kan väl aldrig bli fel?

Men jag tror sockermängden är lite beroende av vilken sorts plommon man har, min vart lite i suraste laget. Så ett tips är att provsmaka innan du häller upp på burkar, så slipper du koka om marmeladen som jag fick göra. Jag tyckte även att min marmelad fick lite väl mycket romsmak, i alla fall för att ha på mackan, så jag har dragit ner på rommen i receptet.

Plommonmarmelad med karibisk touch

  • 1 kg plommon
  • 1 vaniljstång, delad på mitten och urskrapad
  • 1.75 dl råsocker
  • 1.5 dl vatten
  • 2 msk karibisk rom
Gör så här:
  1. Låt plommonen koka upp med vattnet och vaniljen, låt det sedan sjuda under lock tills plommonen är mjuka (ca 30 min-1 timme beroende på vilken sorts plommon du har)
  2. När plommonen är mjuka tillsätter du sockret och kokar det kraftigt i ca 5-7 minuter. Skumma av. Fiska upp kärnorna och tillsätt rommen.
  3. Häll upp marmeladen på rena burkar.
-För övrigt tror jag  att min marmelad, den med lite mer rom i,  skulle göra sig väldigt fint i en chokladtårta med tryffel…
Jag äter inte så mycket sylt och marmelad, men det är kul att ha lite hemmagjort på lager som man kan ge bort i stället för en blomma.
/Moma

12 svar to “PLOMMONMARMELAD”

  1. Hanna 19 oktober, 2011 den 16:33 #

    Koka sylt innan jobbet är minsann ambitiöst, jag hinner bara sätta igång tvättmaskinen och blir ändå sen. Hemmagjorda presenter är så himla fina, och så piffigt med dina etiketter!

  2. Emmy 19 oktober, 2011 den 20:10 #

    Vilka fina presenter du gör! Jag äter nästan bara marmelader till dessertostar. Familjen äter det däremot gärna på macka. Plommonmarmelad är gott till getost. Extra gott med lite rom i kan jag tänka mig.

  3. Barbro 19 oktober, 2011 den 20:52 #

    Tror att det kan vara gott med lite vaniljglass till rom/plommonmarmeladen som man kanske kan värma lite. Alltså inte till frukost utan som dessert

  4. Mårtenssons kök 19 oktober, 2011 den 21:49 #

    Rom i marmeladen låter som ett väldigt gott inslag!
    Vi har gjort marmelader några gånger och tänkt att det blir bra ”gåbort”presenter… ända tills det är dags att gå bort och marmeladerna står i frysen… Inget kul att komma med en frysburk alls…

  5. Linn 19 oktober, 2011 den 23:23 #

    Vad gott, jag har ätit marmelad med whisky och det var gott och då borde rom vara ännu godare! 🙂

  6. Moma's Kitchen 20 oktober, 2011 den 01:10 #

    Hanna: Ja, jag vet inte om ambitiöst är rätt ord, snarare halvtokig. 🙂

    Emmy: Tack:-)

    Barbro: Tack för tipset, det lät inte dumt!

    Mårtensson: Ja, när är rom inte gott..??

    Linn: Det låter gott det med, fast jag har aldrig whiskey hemma… 🙂

  7. LiLo 20 oktober, 2011 den 10:29 #

    Och den är så god, för lyckliga jag är en som fått en sån liten presentburk : )

    Jag tog en sked och blandade ner i min fruktsallad….

  8. Helena Ljunggren 20 oktober, 2011 den 14:48 #

    Gå-bort-sig-present i form av sylt eller marmelad är alltid uppskattat. Detta låter riktigt gott och jag skulle bli själaglad om jag fick en burk 😀

  9. sofie mumsfillibaba 21 oktober, 2011 den 13:02 #

    Ja, vem blir inte glad för sådana presenter!? Och vilka fina etiketter!

  10. Moma's Kitchen 22 oktober, 2011 den 09:34 #

    LiLo: Sött, ska sött ha!

    Helena: Saken är biff- du bjuder på middag, jag tar med mig marmelad! 🙂

    Sofie: Visst är de tjusiga 🙂

  11. Emma 25 oktober, 2011 den 22:58 #

    åå hur har du fixat så fina etiketter?

    • Moma's Kitchen 26 oktober, 2011 den 11:59 #

      Emma: Jag hade faktiskt bara klippt och klistrat lite med mina visitkort. Men det går att köpa etiketter som man sedan stoppar i skrivaren och så kan man själv välja vad man vill ha på dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: