Den här saftiga äppelkakan bjöd jag mina kollegor på tillsammans med lite hemgjord vaniljvisp gjord på den här vaniljkrämen tillsammans med två dl lättvispad grädde, väldigt gott!
Äppelkakan är smaksatt med citron och honung i stället för det traditionella äpple- och kanel. Tur det, för min kollega Eva kan inte vistas i närheten av kanel, än mindre kan hon äta kanel utan att bli jättesjuk. Men citron och äpple är ju himla gott det med!
Äppelkaka med Citron & Honung
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 msk färskpressad citronsaft, samt zest från en halv citron
1½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 dl mild naturell yoghurt/gräddfil/creme fraiche
½ dl flytande honung
3-4 äpplen
1 msk råsocker
- Sätt ugnen på 175º. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje ägg. Rör ner citronsaften i sockersmeten. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Rör till sist ner yoghurt och honung.
- Smöra och mjöla en spingform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen oc släta till ytan.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stick ner äppleklyftorna i smeten och strö över råsockret.
- Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen ca 55 min. Känn efter med en provsticka att kakan är torr.
-Låt kakan svalna något. Pudra över florsocker och servera gärna kakan med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
/Moma
Äpple och kanel i alla ära, men man börjar nästan tröttna nu eller hur? (hädelse?)
Citron, honung och äpple – ja tack! Tur att det är lunch snart, jag dreglar.
Kul med något annorlunda och citron och honung låter minst lika gott som kanel!
Låter mycket fräscht och gott. Jag har blivit bjuden på en äppelkaka med citron, fast i den var det rivna äpplen. Hursomhelst så var det mycket gott med citron ihop med äpplena. Vad är inte gott med citron, liksom? 😉
Jahaja, då får vi väl ta och testa detta receptet också en dag… En av oss är ju mer eller mindre beroende av citron! Så skönt också med en annorlunda smaksättning på en gammal goding!
Skrev om ”din chokladmousse” i vårt kök idag, tack för tipset.