BREATH TAKING

3 Okt

Gul habanero

Den här lilla godsaken kan bokstavligen få dig att tappa andan, inte bara för sin fruktiga söta smak och vackra färg och form. Habanero hör till de starkaste pepparsorterna och jag kan rekommendera att du har handskar på dig när du jobbar med habanero även om jag själv nästan alltid glömmer det, fast jag brukar bli påmind då jag ska sätta i mina kontaktlinser.

Jag har ju tjatat mig blå om Scotch bonnet peppar som är stommen i det karibiska köket med sin fruktiga eldiga smak men det är stört omöjligt att få tag på den i Sverige.

Bristen på Scotch gjorde att jag fick lova att kompis- importera samt odla egen Scotch, båda med mindre framgång. Kompisar har annat att tänka på och vad gäller den egenodlade så är jag tveksam till om det verkligen var Scotch Bonnet som kom upp ur mina krukor.

Nu är det inte främst hettan jag är ute efter utan den karakteristiskt fruktiga smaken. Och jag har tur som har grannar som är föresigkomna, för gissa om jag blev glad närLiLo hittade gul habanero på Vivo i Fridhemsplan och det visade sig att den gula habaneron har samma fruktiga smak som Scotch bonnet och funkar utmärkt som ersättare.

Så numer slipper jag kompis- importera eller odla eget, jag behöver bara en tur & retur biljett till Fridhemsplan och några tior på fickan för att kunna plocka med mig det karibiska köket in i Moma’s Kitchen!

Jag fryser mina habanero och så bryter jag av en liten bit vid behov. Jag använder aldrig kärnorna där den mesta av styrkan sitter och när jag kokar soppor eller grytor lägger jag ner en hel oskadad chilifrukt och låter den koka med för att ge smak, sedan lyfter jag försiktigt ur den när jag har fått smak och lagom hetta på min rätt.

Jag använder den gula habaneron till fågel, fisk, marinader, olika risrätter och röror.

/Moma

2 svar till “BREATH TAKING”

  1. Kim 4 oktober, 2011 den 09:32 #

    Där är den, den lilla godingen. Jag hoppas på en lång och givande vänskap…

  2. Emmy 4 oktober, 2011 den 12:17 #

    En vän (som också är en foodie) och jag pratade om olika chilis för ett par dagar sedan och jag får lov att erkänna att jag inte kan någonting om deras olika smaker. Men min vän hade också habanero som favorit. Han brukade hitta blandade förpackningar med chili, vilket jag aldrig gör, så nu får jag se till att han shoppar lite chili till mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: