TAMARIND-DIP

29 Sep

Första gången jag åt tamarindsås var när Millan och Annsi var och hälsade på oss när vi var på Tobago i 6 månader.

I vanliga fall var vi inga flitiga besökare av öns restauranger, förutom de mindre där man plockar upp en låda mat och tar med sig ner och äter på stranden, för vi lagade mest vår egen mat hemma där vi bodde.

Men vi hade ju celebert besök som var på semester från storstan och vi ville så gärna visa upp Tobago från sin allra bästa sida (nu hör dessvärre inte restaurangerna dit, men det är en annan historia). Vi tog dem till kritvita stränder, vattenfall och en typ av skördefest som vandrar från by till by.

Fast sanningen är nog den att det var Camilla och Annsi som fick med oss ut på olika restaurangbesök, ett av dem gick till Restaurant Bamboo Mill. Maten var sådär, inte dålig på något sätt men inte heller så god att man hoppar av lycka.

Något som i alla fall hade det lilla extra var det vi fick in i väntan på maten; krispiga nyfriterade söt-salta plantainchips tillsammans med en syrlig het tamarindsås, … Mmm, yummy!

Andra gången jag åt tamarindsås var här, då jag gjorde egen, testa du med vetja! Gott till stekt plantain, friterad fisk och räkor.

Tamarind-dip

  • 1 dl tamarindpasta (finns att köpa i asiatiska affärer)
  • 1-2 msk flytande honung, beroende av hur söt tamarindpastan är, såsen ska bli syrlig
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk finhackad koriander/shadon beni
  • 1 bit chili, helst scotch bonnet eller gul habanero som båda har en fruktig smak.
  • Smaka av med salt.
  • Om tamarindpastan är mer söt än sur kan du smaka av såsen med några droppar limejuice.
– Blanda alla ingredienser i en skål, låt den gärna få stå till sig i en stund, ca 30 minuter, så att såsen får dra till sig av kryddorna.
Ps. I Trinidad & Tobago säger de ”tambran” i stället för tamarind, fast de har ju sin egen twist på det mesta 🙂
/Moma

8 svar to “TAMARIND-DIP”

  1. Ann-Louise 29 september, 2011 den 12:54 #

    Tamarindsås to die for! Det där både ser och låter väldigt väldigt gott! 🙂

  2. Kim 30 september, 2011 den 19:03 #

    Den där har jag bara goda erfarenheter av! Sist hade jag den att doppa dumplings i, det var icke fy skam det.
    Nästa gång blir det förhoppningsvis med inslag av habanero istället för ”paprika-chilin” som finns i min butik. 🙂

  3. millan 1 oktober, 2011 den 00:37 #

    Jag minns det väl… nu längtar till karibiern!

  4. Emmy 1 oktober, 2011 den 12:25 #

    Ja, jisses vad man inte förstod vad de sa ibland. De hade verkligen sin egen tvist på engelskan.
    Dipsåsen sätts direkt på to-do-listan. Bilder på maten säger ju allt!

  5. Moma's Kitchen 2 oktober, 2011 den 13:20 #

    Ann-Louise: Inte bara god utan väldigt lätt att göra också och den passar till så mycket.

    Kim: Gul habanero på väg!

    Millan: Jag med…

    Emmy: Hahaha, jo, språket är inte helt lätt att förstå för den ovane. Men jag är rätt så van, vilket brukar förvåna dem som försöker prata över huvudet på mig 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. En karibisk kväll att minnas | pickipicki - 20 juni, 2012

    […] afton på Momas vis Skåla i rum punch och dippa friterad matbanan i tamarindsås och majonnäs. Grilla jerk chicken och servera med ris på bästa kokosmjölksviset, grillade […]

  2. DEJT I MOMA’S KITCHEN « - 21 juni, 2012

    […] Jag passade också på att bjuda på Jamaican Patties, gyllengula köttfärspiroger, som finns att köpa i alla jamaicanska matstånd med självaktning världen över. Välkomstdrinken bestod såklart av en karibisk Rhum Punch, den mest klassiska av karibiska drinkar som serveras på alla karibiska öar. Till den hade jag gjort lite drinktilltugg, dubbelfriterad grön plantain med en karibisk majo och en het syrlig tamarindsås. […]

  3. GRÖNA BANANCHIPS « - 27 juni, 2012

    […] Tamarindsåsen är sötsyrlig med lite hetta i, recept på tamarindsås hittar du här: Moma’s tamarind-dip. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: