Första gången jag åt tamarindsås var när Millan och Annsi var och hälsade på oss när vi var på Tobago i 6 månader.
I vanliga fall var vi inga flitiga besökare av öns restauranger, förutom de mindre där man plockar upp en låda mat och tar med sig ner och äter på stranden, för vi lagade mest vår egen mat hemma där vi bodde.
Men vi hade ju celebert besök som var på semester från storstan och vi ville så gärna visa upp Tobago från sin allra bästa sida (nu hör dessvärre inte restaurangerna dit, men det är en annan historia). Vi tog dem till kritvita stränder, vattenfall och en typ av skördefest som vandrar från by till by.
Fast sanningen är nog den att det var Camilla och Annsi som fick med oss ut på olika restaurangbesök, ett av dem gick till Restaurant Bamboo Mill. Maten var sådär, inte dålig på något sätt men inte heller så god att man hoppar av lycka.
Något som i alla fall hade det lilla extra var det vi fick in i väntan på maten; krispiga nyfriterade söt-salta plantainchips tillsammans med en syrlig het tamarindsås, … Mmm, yummy!
Andra gången jag åt tamarindsås var här, då jag gjorde egen, testa du med vetja! Gott till stekt plantain, friterad fisk och räkor.
Tamarind-dip
- 1 dl tamarindpasta (finns att köpa i asiatiska affärer)
- 1-2 msk flytande honung, beroende av hur söt tamarindpastan är, såsen ska bli syrlig
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad
- 1 tsk finhackad koriander/shadon beni
- 1 bit chili, helst scotch bonnet eller gul habanero som båda har en fruktig smak.
- Smaka av med salt.
- Om tamarindpastan är mer söt än sur kan du smaka av såsen med några droppar limejuice.
Tamarindsås to die for! Det där både ser och låter väldigt väldigt gott! 🙂
Den där har jag bara goda erfarenheter av! Sist hade jag den att doppa dumplings i, det var icke fy skam det.
Nästa gång blir det förhoppningsvis med inslag av habanero istället för ”paprika-chilin” som finns i min butik. 🙂
Jag minns det väl… nu längtar till karibiern!
Ja, jisses vad man inte förstod vad de sa ibland. De hade verkligen sin egen tvist på engelskan.
Dipsåsen sätts direkt på to-do-listan. Bilder på maten säger ju allt!
Ann-Louise: Inte bara god utan väldigt lätt att göra också och den passar till så mycket.
Kim: Gul habanero på väg!
Millan: Jag med…
Emmy: Hahaha, jo, språket är inte helt lätt att förstå för den ovane. Men jag är rätt så van, vilket brukar förvåna dem som försöker prata över huvudet på mig 🙂