HÖSTIG MYSMIDDAG

21 Sep

Det är gott med goda vänner, sådana som finns där i vått och torrt, sådana som lyssnar på ditt gamla tjat och fortfarande orkar visa intresse trots att de hört just samma gamla tjat om och om hundra gånger. Det är gott med sådana vänner som inte alltid förstår sig på det du gillar men vågar ge det en chans. Det är gott med vänner som i första hand ser det goda i människor. En sådan vän är min Åsoa.

Gott ska såklart gott ha, så när Åsoa var här igår så stod det Galet god Kantarellasagne och Lingon- & Vodka (snabb) Cheesecake på menyn, fina svenska höstsmaker.

Galet God Kantarellasagne

  • 500 g köttfärs
  • 0.5 paket bacon
  • 400 g (tratt)kantareller
  • ca 100 g rotselleri, finhackad
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 4 klyftor vitlök, pressad
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • lasagneplattor
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • smör till formen och att steka i
Bechamelsås:
  • 1.3 l mjölk
  • 40 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Smaka av med vit- och svartpeppar
Så här gör du köttfärsen:
  1. Stek svampen i smör tills det börjar knäppa om den. Ställ den åt sidan.
  2. Bryn lök och köttfärs, bacon och rotselleri. Tillsätt kryddorna och vitlöken och tomatpurén och tillsätt 0.5 dl vatten.
  3. Vänd ner den stekta svampen.
Så här gör du bechamelsåsen:
  1. Smält smöret och vispa ner mjölet, slå på mjölken och vispa hela tiden. Salta och peppra. Låt koka upp , vispa hela tiden så att det inte bränner fast.
Montera lasagnen:
  1. Smörj formen med smör. Häll lite bechamel i botten på formen, lägg sedan ett lager med lasagneplattor.
  2. Varva lasagneplattor och köttfärs. Avsluta med att hälla över baechamélsåsen och toppa med den rivna osten.
  3. Tillaga lasagnen i ugn, temperatur och tid beror på vilka lasagneplattor du använder, det står angivet tid och grader på lasagnepaketet. Jag brukar ta ut min några minuter före anvisad tid och låta den stå till sig under folie, eftersom den efterkokar en stund efter du tagit ut den ur ugnen.
 
-Smaklig spis!
/Moma

11 svar to “HÖSTIG MYSMIDDAG”

  1. Emmy 21 september, 2011 den 12:47 #

    Oj oj oj… Låter verkligen galet gott! Så klart finaste vännerna ska ha finaste maten. Även om jag motvilligt får erkänna att det är höst nu, så är det ju positivt med alla goda höstsmaker i maten.

  2. åsoa 21 september, 2011 den 13:33 #

    Vänskap bygger vi tillsammans.
    Goda röda italienaren och lasagnen med svampisar var underbar.
    Hela middagen och kvällen värmde när det blåser höst.TACK!

  3. Sis 21 september, 2011 den 21:04 #

    Kul med en annan variant på lasange! Jag har tröttnat lite på vanlig så det här måste absolut prövas!!

  4. Sis 21 september, 2011 den 21:13 #

    Förresten, när får vi receptet på den där vodka-lingonhistorien?

  5. Mrs Sunshine 22 september, 2011 den 08:41 #

    Låter riktigt härligt! När kylan kommer krypande behövs något ordentligt mättande som typ lasagne… och en hel hög med tända ljus. Ska testa din lasagne-variant:-)

  6. Moma's Kitchen 22 september, 2011 den 09:38 #

    Emmy: Ja, visst är det härligt med alla höstsmaker, plommon, äpplen, lingon och svamp! Fördelen med våra årstider är att man alltid kan få en liten nytändning med ”nya” råvaror och smaker när en ny årstid tar vid 🙂

    Åsoa: Tack själv! Vinet var fint, nästa gång är det dags för mig att testa en riktig Amarone!

    Sis: Då tycker jag absolut att du ska göra den här lasagnen! Recept på desserten kommer… inom kort 🙂

    Mrs Sunshine: Do it!

  7. karin - trattoria 22 september, 2011 den 10:00 #

    låter ljuvligt!

  8. Alexandra - kärlek på tallrik 22 september, 2011 den 21:42 #

    Själv är jag vegetarian, men även UTAN bacon och nötkött kan jag tänka mig att det här är en alldeles fantastiskt god lasagne ❤ Och den där cheesecaken ser ju inte lite god ut heller, YUM!

  9. Hotness 1 oktober, 2011 den 12:15 #

    Men hur stor form ska man ha? En ugnsplåt eller mindre gratängform?

  10. Moma's Kitchen 1 oktober, 2011 den 15:08 #

    Hotness:Jag hade en större gratängform, där får det plats tre rader med lasagneplattor bredvid varandra.

Trackbacks/Pingbacks

  1. GOTT SÅ IN I NORDEN « - 15 september, 2012

    […] Den här goda lingon-och vodka desserten gjorde jag för en tid sedan när jag ville bjuda på svenska höstiga smaker. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: