SVAMP- & KÖTTFÄRSPAJ

17 Sep

Svamptider

Ska ni ut och lufsa i skogen i helgen, och kanske plocka lite svamp?  Jag gillar kantareller men jag är inte så jätteförtjust i svampsåser eller stuvningar, jag tycker lätt att det blir lite för mycket av det goda. Däremot så tycker jag att kantareller är ypperliga följeslagare i en paj, gärna tillsammans med köttfärs.

Jag fick recept på en jättegod svamp- och köttfärspaj av Pernilla en gång för många år sedan, den blev min favoritpaj och vi har ätit den många gånger under årens lopp.

Nu har jag inte kvar originalreceptet men jag tror jag har det något sånär i huvudet. Original eller inte, fasligt god är den i alla fall, testa får ni se!

Köttfärs- & Kantarellpaj med lite drag i

  • 700 g nötfärs
  • ca 1 l kantareller
  • 1 stor lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1.5 krm cayennepeppar
  • 1 msk kinesisk soya
  • knappt 1 tsk salt
  • 1.5 tsk nymald svartpeppar
  • 1.5-2 dl chilisås
  • smör att steka i
Äggstanning: 
  • 3 ägg
  • 2.5 dl mjölk
  • samt 3 dl ost
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 dl grahamsmjöl
  • 150 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här:

  1. Gör pajdegen. Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du trycker ut den i en pajform på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.
  2. Gör köttfärs- och svampfyllningen. Bryn svampen i smör och ställ åt sidan. Hacka löken och bryn den tillsammans med köttfärs, pressad vitlök och tomatpuré. Tillsätt timjan, cayennepeppar och svartpeppar samt salt. Tillsätt de brynta kantarellerna och blanda om ordentligt. Smaka eventuellt av med mer svartpeppar. Tillsätt soyan och chilisåsen.
  3. Montera pajen. Lägg köttfärs- och kantarellfyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa ägg och mjölk lite lätt och häll äggstanningen över köttfärsen, toppa med riven ost. Grädda i ytterligare cirka 25 minuter, eller tills äggstanningen har stannat.
-Smaklig spis!
/Moma

3 svar to “SVAMP- & KÖTTFÄRSPAJ”

  1. Emmy 17 september, 2011 den 23:13 #

    Jag tcyker om svampsåser och -stuvningar, men det får inte bli för mycket. Jag har hellre bara smörstek svamp på mackan än stuvning. Och om jag bara får fatt i tillräckligt med kantareller så passar de att slänga ned i en massa olika rätter. Som sådant här gotter!

  2. charlotta I matrepubliken 18 september, 2011 den 10:11 #

    Ok, om jag hittar kantareller idag (antingen i skogen eller på ica focus för hutlösa summor…) så LOVAR jag att göra den här. Basta.

  3. Linn 18 september, 2011 den 23:23 #

    Jag gjorde den här idag, SUPERGOD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: