SYRLIG DIPSÅS

15 Sep

Min nya kokbok Creole, den jag köpte i London nu senast, var lite svår måste jag erkänna. Babette De Rozieres kommer från den franska delen av Västindien, Guadeloupe närmare bestämt och det verkar som att de franska öarna skiljer sig lite mot de engelska, fast mycket är förstås likt.

Inte nog med att jag inte kan annat än att fråga hur mycket klockan är på franska så har jag heller ingen som helst erfarenhet av den franska delen av Västindien. Inte ännu i alla fall, för som tur är finns det ett lexikon i boken som förklar mycket av de namn, termer och kryddblandningar som Babette använder i sina recept.

Först till test blir en traditionell kall dipsås från Guadeloupe, ‘Sauce chien’. Såsen har fått sitt namn från den västindiska frasen ‘C’est chein’ som används för att beskriva något som smakar utsökt gott.  Sauce chien passar till fisk och grillat.

‘Sauce chien’

6 personer

 • juicen från  4 lime 
 • 2 msk neutral olja
 • 3 kvistar bladpersilja
 • 4 klyftor vitlök
 • 0.5 scotch bonnet peppar*
 • 6 stjälkar salladslök*
 • (jag hade även i några nypor salt och nån nypa socker)
* Du kan dessvärre inte köpa Scotch bonnet peppar i Sverige, men gul habanero är ett utmärkt substitut till den heta fruktiga scotchen, hittar du inte det heller så ta någon annan chilifrukt som du gillar.
* Jag misstänker att det är den mindre varianten salladslök som receptet avser, typ den thailändska. Så minska mängden salladslök, jag skulle tro att cirka 2-3 msk fint skuren lök blir bra.
Gör så här: 
Ta fram en skål och finhacka lök, peppar, vitlök och persilja, pressa över limjuicen och tillsätt oljan. Slå sedan över 1.5 dl hett vatten och låt allt stå och dra tills det kallnat. Servera såsen kall.
– Bon apetit!
/Moma

7 svar till “SYRLIG DIPSÅS”

 1. LiLo 15 september, 2011 den 13:28 #

  Att den var ‘C’est chein’ intygas!

 2. hotness 15 september, 2011 den 14:50 #

  Känns lite Koh Phangang när man läser receptet, typ deras salladsdressing

 3. Kim 15 september, 2011 den 21:06 #

  Åhå! Dina dipsåser har ju jag bra erfarenheter av, så att den här smakar smaskens tvivlar jag inte på.
  Jag blir så sugen på att botanisera i all världens chilifrukter när jag är här inne hos dig, trist att min Hemköp inte har samma inställning. Röd chili har de. Som smakar paprika.

 4. Moma's Kitchen 15 september, 2011 den 21:58 #

  LiLo: Ja, visst smakade den prima ballerina?

  Hotness: Ja, fast jag skulle tippa på att de har fisksås och koriander i sin, men annars är det ju samma typ av bas 🙂

  Kim: Kul att höra, håll ögonen öppna för i morgon kommer en ny sås 🙂

  Men du, försök att ragga tag på lite gul habanero, den är så himla god! Jag ska försöka ta mig iväg och handla ny gul i dagarna, kanske jag ska skicka några till dig?

 5. charlotta I matrepubliken 15 september, 2011 den 23:22 #

  Haha, när jag läste vad såsen hette trodde jag att det betydde hundsås (har fått för mig att chien betyder hund på franska?!) Nä, man kan inte förstå att jag har pluggat franska på universitetsnivå. Skämsminen.

 6. charlotta I matrepubliken 15 september, 2011 den 23:22 #

  När jag tänker efter så var det ju en himla tur att det inte var någon hundsås…

 7. Mårtenssons kök 16 september, 2011 den 21:51 #

  Åh, den påminner riktigt mycket om Thaidippa, Håkans favoritdressign… Lägger ett bokmärke och ska absolut prova!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: