TOBAGO COCOA ESTATE

5 Sep

Kakao från Tobago

I januari 2009 var jag på Tobago och hade turen att få följa med till Tobago Cocoa Estate i Roxborough, där Sveriges ende kakaoodlare Duane Dove har sitt kakaoplantage. Det är framför allt den exklusiva Trinitariobönan som odlas på Tobago Cocoa Estate. Bönorna skickas sedan till ingen mindre än François Pralus i Frankrike som förädlar kakaobönorna till fin choklad.

Roxborough ligger utmed öns atlantsida och man tar sig dit på slingriga smala vägar där ena sidan kantas av branta stup och den andra av tropisk grönska. Tobagos landsbygd är bedårande vacker så bara vägen dit gör det värt ett besök till plantaget.

Jag  lägger upp några bilder fast de inte på långa vägar gör ön eller plantaget någon rättvisa, men förhoppningsvis ger det en liten inblick i hur det går till på ett kakaoplantage.



Duane Dove visar hur färsk kakao ser ut.

Här inne ska bönorna fermenteras/jäsa.

Bönorna  fermenteras under bananblad.

Kakao under fermenteringsprocessen.

Förstaklassig tobagoböna med färdiga kakobönor, redo att skickas till François Pralus i Frankrike.


Man måste odla annat också, sånt som skyddar kakaon mot solen, till exempel bananer, kaffe och cassava.

Kaffeplantor.

Vi hade även turen att bli bjudna på cassavabröd som hade bakats på traditionellt sätt i lerugn.

Har du planer att åka till Tobago så tycker jag att ett besök till Tobago Cocoa Estate är ett måste, det är den bästa turistutflykten ön har att erbjuda, i alla fall om man tycker om choklad och vill se något utav öns praktfulla grönska.

Tobago Cocoa Estate har lite olika turer att erbjuda, med allt från enklare drop-in-turer till turer med choklad- och romprovning som avslutas med en kreolsk middag.

Ps. Den färdiga produkten kan du köpa här.

/Moma

7 svar to “TOBAGO COCOA ESTATE”

  1. Emmy 5 september, 2011 den 13:24 #

    Vilka härliga bilder. Vi besökte bara plantager, såg aldrig någon del i tillverkningen tyvärr. På något konstigt vis var Berra mer intresserad av att se hur romen blev till…

  2. Linn 5 september, 2011 den 15:39 #

    Skulle inte ha något emot att vara där nu!!

  3. Mårtenssons kök 5 september, 2011 den 16:17 #

    Alltså, sånt här är så himla kul och intressant att få uppleva när man är iväg på resor! Kom faktiskt på nu att vi helt glömt bort att skriva om vårt besök på vingård i somras, tack för att du påminde oss:)

  4. Kim 5 september, 2011 den 19:53 #

    Vad häftigt! En helt annan värld får man smak av.

  5. Moma's Kitchen 5 september, 2011 den 21:42 #

    Emmy: Hohoho, not that I blame him! Men kanske om det blir en nästa gång att du kan lura iväg honom till Tobago Cocoa Estate, du kan ju alltid muta honom med att de har romprovning där också 🙂

    Linn: Inte jag heller…

    Mårtenssons: Tack, kul, jag ser fram emot det!

    Kim: Ja, en annan del av det vanliga Tobago och en annan del av världen 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. ROM- & CHOKLADPROVNING « - 22 april, 2012

    […] hade besökt, sedan var det Duane Dove, sommelier, romexpert och vår alldeles egna kakaobonde med kakaoplantage på Tobago som höll i själva provningen. Duane hann med att berätta om rommens historia, prata om olika […]

  2. DEJT I MOMA’S KITCHEN « - 21 juni, 2012

    […] varvat med vaniljkräm, färsk mango, passionsfrukt toppat med cocosflarn och riven choklad från Tobago Cocoa Estate och lättvispad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: