MEATLESS MONDAY

22 Aug

Jag tycker vitkål är en alldeles för underskattad grönsak så idag sår det jamaicansk Steam Cabbage på menyn i Moma’s Kitchen, det kan man äta antingen som en huvudrätt med ris eller som en sidorätt till kyckling eller fisk. I Västindien är det vanligt att man äter steam cabbage till frukost tillsammans med fry bake eller fry dumplings.

Jamaican Steam Cabbage

  • 0.5 mediumstort vitkålshuvud
  • 1 morot
  • Jag hade en bit butternut squash hemma så jag använde det också, fast det är inte nödvändigt.
  • 1 gul lök
  • 0.5 röd paprika
  • 1 liten tomat
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 3-4 cm finriven ingefära
  • 2 st shado beni (bladkorinader) kan bytas ut mot vanlig koriander eller persilja om man föredrar det
  • 0.5 tsk timjan
  • 0.5 tsk socker
  • salt
  • svartpeppar
  • en liten pepparfrukt  gärna gul/orange habanero
  • en klick smör
  • neutral olja att steka i
Så här gör du:
  1. Skär vitkålen och löken i tunna strimmor, riv morot och butternut squash grovt och riv ingefäran fint.
  2. Stek ovanstående ingredienser tillsammans med vitlöken tills det mjuknar i olja.
  3. Tillsätt paprika och tomat i tunna skivor tillsammans med timjan, ingefära, koriander/bladpersilja samt socker,salt och svartpeppar. Blanda väl och slå på ca 0.5 dl vatten samt en hel pepparfrukt och sjud under lock.
  4. Klicka i en klick smör.
-Smaklig spis!
/Moma

11 svar to “MEATLESS MONDAY”

  1. Ann-Louise 22 augusti, 2011 den 08:18 #

    Vilket gott sätt att använda vitkål på! Tillsammans med butternut squash kan det inte bli annat än sublimt.

  2. Barbro 22 augusti, 2011 den 10:08 #

    Säkert både nyttigt och gott.Funkar också dagarna före lön då kassan ofta är skral

  3. LiLo 22 augusti, 2011 den 12:59 #

    Mmmmm…gott.
    Curry brukade jag fräsa vitklål och morötter i ofta förut, undrar varför jag inte är smart nog att göra det nuförtiden?
    Detta ska det bli ändring på, din variant och min gamla ska hädanefter tillagas oftare, basta!

  4. Moma's Kitchen 22 augusti, 2011 den 16:09 #

    Ann-Louise: Ja, det är jättegott i all sin enkelhet.

    Barbro: Kassan ekar tomt nu, bidrag någon..? 🙂

    LiLo: Jag brukade också göra med curry, det är gott det med fast jag hade glömt bort det.

  5. Emmy 22 augusti, 2011 den 20:00 #

    Både vitkål och rödkål äter jag mycket, både råa och tillagade. Detta låter väldigt gott. Helt i min smak. Ska jag testa.

  6. Kim 22 augusti, 2011 den 20:50 #

    Ja, jag tycker verkligen vi borde slå ett slag för vitkålen. Den är grym: god, billig och håller länge! Det ser himla gott ut, koriander är en favvis.

  7. Moma's Kitchen 22 augusti, 2011 den 22:58 #

    Emmy: Det tycker jag visst att du ska göra!

    Kim: Sagt och gjort! 🙂

  8. Alexandra - kärlek på tallrik 26 augusti, 2011 den 00:14 #

    Åh vilket fantastiskt recept! Håller HELT med om att vitkål är underskattat, billigt och nyttigt (låt oss hålla tyst om den gasbildande biten) 😉 Vilken bra blogg du har, hittar massor med spännande recept att prova på!

  9. Moma's Kitchen 26 augusti, 2011 den 10:23 #

    Alexandra: Tack, vad roligt att höra! 🙂

  10. LiLo 26 augusti, 2011 den 11:09 #

    Inte alltid lätt att ”hålla tyst” om den gasbildande biten dock, den talar tyvärr för sig jsälv, i värsta fall 🙂

  11. LiLo 26 augusti, 2011 den 11:09 #

    själv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: