I veckan som gick firade vi en kollega som fyllt 50 år under sommaren. Meit, den goda fen, hade sett till att vi hade något att fika med efter skönsången, hon hade bakat en gudomligt god pecannötspaj. Så här kära vänner får ni receptet på valnötstårta. Ja, den heter så i originalreceptet, men Meit har bytt ut valnötterna mot pecannötter och så är det mer en paj än en tårta.
Pajen kommer från Frankrike, där det växer valnötter, men du kan använda de nötter du gillar bäst. Receptet kommer ursprungligen från Allt Om Mat, Festspecial, 2005.
Valnötstårta
Mördegsskal:
- 100 g smör
- 0.5 dl socker
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 1 äggula
Fyllning:
- 250 g valnötter eller de nötter du gillar bäst.
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 1.5 dl vispgrädde
- 2 msk smält smör
Gör så här:
- Hacka ihop ingredienserna till mördegen. Kläm eller kavla ut mördegen i en klädd form med löstagbar kant, låt den vila i kylskåp i 1 timme.
- Förgrädda skalet längst ner i ugnen i 10 minuter i 180 grader.
- Hacka nötterna och blanda dem med övriga ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ytterligare 35 minuter.
-Lycka till!
/Moma
passar nog utmärkt efter en god ugnsstekt killing
Är nog otroligt god, älskar nötter och mandel!
Meits nötpaj är jättegod! Något mer nötigt får man leta efter. 🙂
det här måste jag testa!
Mums, den verkar inte för avancerad, helt klart värd att provbakas!
Ääälskar valnötter!!! Låter ljuvlig!!