FÖR EN LITEN EVIGHET SEDAN

18 Aug

En gång i tiden var jag en konsekvent ketchup-nekar-mamma, även om det känns som en evighet sedan. Ketchup serverades endast i mycket små mängder och bara till pasta med korv eller köttbullar. Jag ville att mitt barn skulle lära sig äta mat med äkta smaker utan massor av socker och tillsatser och att han skulle uppskatta hemlagad välgjord mat. Aldrig att han fick välja på annat än mjölk eller vatten som måltidsdryck och han åt glupskt av allt som serverades.

Någonstans på vägen blev det tokigt. Sonen gillar visserligen hemlagad mat, men jag tror det han tycker bäst om och äter mest av är pasta med ketchup, vit pasta med sockertomatröra… Oh, jag glömde läsken, den som jag konsekvent vägrade köpa hem, det färgade flytande sockret. Den köper han numera hem alldeles själv för egna pengar och bunkrar upp i sitt rum så att det ska räcka under en hel helg. Men vad ska man göra, han ska ju trots allt snart fylla 17 år?

Det är inte alltid man kan ta ut sin föräldrarlön i anslutning till det hårda arbetet. Ibland kommer det långt senare. Jag åt till exempel godis i stort sätt varje dag under hela min tonårsperiod och levde på snabbmakaroner med smält ost samt sockerkakssmet, trots att mamma hela tiden hotade med skörbjugg och lovordade hemlagad mat och grönsaker och matrutiner på fasta tider. Men se, det blev ju så gott som folk av mig med till slut. Jag fortsätter att propagera för vällagad mat, trevliga matrutiner där man äter tillsammans och hota med skörbjugg, även om sonen tycker som jag tyckte, att jag hade världens mossigaste morsa. För tids nog ger det onda vika för det goda.

-Tack mamma för att vi fick så mycket god hemlagad mat och för att du envisades med att vi alla skulle äta middag tillsammans och att vi aldrig fick läsk till maten så länge det inte var nyårsafton. Jag uppsakattade det inte då- men jag är dig evigt tacksam för det idag!

/Moma

14 svar till “FÖR EN LITEN EVIGHET SEDAN”

 1. Hotness 18 augusti, 2011 den 20:28 #

  Fint:-)

 2. sofie mumsfillibaba 18 augusti, 2011 den 21:12 #

  Ja. Tänk när man delade en 33 cl läskflaska från backen med något av sina syskon. På helgen.

 3. Lola 18 augusti, 2011 den 21:56 #

  Åh så fint skrivet ”Moma”, hoppas mamma suger åt sig ordentligt 😉

  Jag lagade också husmanskost,om det ej var speciella tillfällen…..men det här får mig att tänka på när din kusin, (vår dotter) skulle sova över hos er och din mamma frågade vad hon tyckte om för mat….Oxfilé och potatisgratäng svarade hon blixtsnabbt…. 😉 bra försök i alla fall 🙂

  Kramis

 4. @Spisat 18 augusti, 2011 den 23:37 #

  Mycket bra och fint skrivet, det är precis så här det är eller ska man säga skall vara..?

  Från en lövhög till en annan, må gott & kram 🙂

 5. Moma's Kitchen 19 augusti, 2011 den 09:52 #

  Hotness: Tack 🙂

  Sofie: Ja, men du var det ju partaj på riktigt! 🙂

  Lola: *Fniss*, ja, det gäller att passa på! Vi brukade få välja mat på våra födelsedagar, Lilla Y brukade välja ”brunnet kött”, det vill säga flamberad oxfilé 🙂

  Kari: Åh, finbesök i bloggen 🙂 Tack ska du ha, hoppas allt är bra med er!
  Lööv

 6. Christer 19 augusti, 2011 den 11:23 #

  så på Mat-Tina när hon var ute på Barnes Ö och lagade mat och baren faktiskt valde hennes egna Ketchup för den inte var lika söt
  http://www.recept.nu/1.321658/tina_nordstrom/varmratter/kott/korv_i_sovsack

 7. LiLo 19 augusti, 2011 den 12:45 #

  Jag var vidrigt petig med mat, mina bröder likaså.
  Vår lilla mamma gjorde både ris och potatis i princip varenda dag så att alla skulle få något när vi åt våra middagar tillsammans
  Idag vräker vi i oss både det ena och det andra.

  Jag har aldrig tvingat mina barn att äta något, inte ens att smaka om de inte velat. Vi har dock alltid ätit tillsammans tills de kom i tonåren. Även de äter det mesta nuförtiden och provar gärna nyheter.

 8. millan 19 augusti, 2011 den 15:24 #

  Jätte fint skrivet Moma. Jag åt din mammas väl lagade mat många gånger i tonåren, och kan instämma att den var suverän, även om jag bad om ketchup till oxfilén 😉 Åt ketchup till ALLT tills jag var ca 20år, och jag tror att de flesta tonåringar går igenom den där fasen när man bara äter skräp. Men du har alldeles rätt, föräldrar lönen kommer senare ♥♥♥

 9. Sis 19 augusti, 2011 den 15:32 #

  Hahaha, jag garvar ihjäl mig!! Man skulle kunna tro att vi är familj 😉 Vatten eller mjölk och gemensamma måltider, Amen!

  Ja, tack mamsingen för den hemlagade maten! ❤
  (Och förlåt för den gången jag sa att skolans pulvermos var godare än ditt hemgjorda och att köpebröd var bättre än ditt hembakta.)

 10. Moma's Kitchen 19 augusti, 2011 den 15:56 #

  Christer: Tack för tipset! Jag brukar göra ”färsk ketchup”, mixad färsk tomat med lite salt och peppar och en nypa socker, det äter vi nästan alltid till bolognese och till pasta med korv.

  LiLo: Ja, men er mamma hade ju ett mindre fotbollslag att utfodra och då kan det inte vara lätt att få alla nöjda, inte samtidigt i alla fall 🙂

  Millan: Hahaha, ja, min mamma var i chocktillstånd efter att du frågat efter ketchup till den gamla 80-talsklassikern ”inbakad oxfilé med svampstuvning”!

  Sis: Absolut! Amen!

 11. Barbro 19 augusti, 2011 den 16:47 #

  Kan väl bara suga åt mig och tycka att det är roligt att ”flickorna” tycker om och själva lagar mycket god och nyttig mat

 12. charlotta I matrepubliken 21 augusti, 2011 den 00:56 #

  Alltså, jag har aldrig fattat det där med ketchup som alla andra verkar fatta. Vad är grejen?! Jag fattade inte det när jag var liten heller – måste ha varit ett underbarn eller något. (Det hörs hånskratt ända från Skåne…)

 13. Mårtenssons kök 22 augusti, 2011 den 18:27 #

  Åh, det där med läsk känns igen. Min far jobbade på Pripps och körde ut läsk till bönderna under min uppväxt. Ändå serverades det bara läsk på lördagen, då fick en flaska väljas ut i backen… Tänk alla kompisar som trodde man levde på läsk:) Vilken tur att man hade kloka föräldrar, även om man inte tyckte så då…

  • Moma's Kitchen 22 augusti, 2011 den 22:57 #

   Charlotta: Underbarn ja… det tvekar jag inte en sekund på! 😉

   Mårtenssons kök: Härligt, visst var det bättre förr (i alla fall vad det gäller godsaker) !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: