BULLBAK

13 Aug

Ja, en bullbak skulle man ha nu lagom till karnevalen som man kunde ikläda ett par batty riders. Kanske om man äter tillräckligt många bullar så ger det en bullbak, sån typ som Amber Rose har..? Jag tar och testar!

Fint vetebröd med kardemumma och vaniljfyllning

Det här är ett saftigt och lite sötare vetebröd som är lite tyngre än vanligt vetebröd, men ack så gott!

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.7 l vetemjöl
  • 250 g smör
  • 3 dl socker
  • 3-4 tsk nystött kardemumma
  • 1 tsk salt
Fyllning:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2.5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
Så här gör du:
  1. Värm hälften av mjölken fingervarm och häll den i en degbunke och lös upp jästen. Arbeta in en knapp 1/3 av mölet med maskin eller för hand. Låt degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
  2. Under tiden degen jäser rör du smöret och sockret mjukt och smidigt, det går lätt med elvisp. Stöt kardemumman och värm resten av mjölken och tillsätt saltet. Blanda ner alltsammans i den första degen.
  3. Arbeta in resten av mjölet, tills degen släpper degbunkens kanter.
  4. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa i ca 20 minuter.
  5. Dela degen i två bitar och rulla ut längder, dela varje längd i ca 15 delar och rulla varje del till en rund bulle. Tryck ner tummen i mitten och lägg ca 1 tsk utav smör- och vaniljfyllningen i mitten, förslut sedan bullen.
  6. Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 7-10 minuter. Låt dem sedan svalna på galler under en bakduk.
  8. När bullarna har kallnat, kan du om du vill, doppa dem i smält smör och sedan i strösocker. Men de bör bara doppas så när du ska äta dem, inte om du ska frysa in dem. Då är det bättre att ta upp och tina dem och sedan doppa dem.
Inte så vackra, men väldigt goda!
/Moma

5 svar to “BULLBAK”

  1. Kim 13 augusti, 2011 den 11:33 #

    Ha ha, det var ett logiskt resonemang som jag håller med om fullständigt! Keep up the good bullätar-work! 🙂

  2. LiLo 13 augusti, 2011 den 14:48 #

    VÄLDIGT GODA!

  3. Moma's Kitchen 14 augusti, 2011 den 10:13 #

    Kim: Tack, jag kämpar på, men det är bråda dagar för det är bara knappt två veckor kvar till Notting Hill Carneval!

    LiLo: Tack, tack, fast jag gillar nog vanliga solbullar bäst 🙂

  4. Linn 14 augusti, 2011 den 16:46 #

    Jaså, det är bullar man ska ta för en fastare och fylligare baksida?! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: