KVARGLÖMDA EFFEKTER

7 Aug

När Syrran, Svågern och Småsmulorna var i Moma’s Kitchen hade jag västindiskt på menyn. Det var kycklinggryta med veggie-rice, stekt plantain, färska majskolvar med vitlökssmör samt en jamskaka till efterrätt.

Jag hade också förberett en kyckling- & pumpasoppa, fast den åt vi aldrig för jag glömde helt enkelt bort den. Gissa om jag blev glad när jag fick syn på soppan i kylskåpet dagen därpå. Middagen fixad i ett nafs!

Det är Queenie som brukar göra pumpasoppa, men nu gjorde jag den på mitt sätt.

Först kokar du en buljong och vid sidan av det fräser du pumpa som du hyvlat tunt med osthyveln, så småningom introducerar du de tu för varandra och giftermål kommer att uppstå.

Kyckling- & Pumpasoppa

Kycklingbuljongen

Häll upp knappt 2 liter vatten i en stor kastrull. Koka upp det tillsammans med nedanstående ingredienser:

  • 2 lagerblad
  • några kvistar färsk timjan
  • ca 4 cm färsk ingefära i skivor
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 stjälk vårlök
  • 3 bankade vitlöksklyftor
  • några kvistar bladpersilja
  • eventuellt några kvistar koriander
  • 1 skivad gul lök
  • 1 morot i slantar
  • 2-3 stjälkar selleri
  • ca 1.5 tsk salt, men smaka av med saltet vart eftersom.
  • ca 200 gram kyckling med ben, gärna vingar eller bröst, då benen ger smak åt buljongen.
  1. Koka upp buljongen och reducera tills cirka 1 liter av vätskan återstår. Sila av buljongen men spara selleri, morot och kyckling vid sidan av.
Till andra delen av soppan behöver du:
  • en stor klick smör
  • 1 butternut squash
  • eventuellt salt och peppar att smaka av med.
  • Lite syra i form av lime eller citron som du pressar i mot slutet.
  1. Låt pumpan få svettas mjuk i smöret under några minuter, tillsätt sedan den silade buljongen samt den kokta moroten och sellerin. Mixa soppan slät med en mixerstav och sila av den genom en sil.
  • Nu har du en vackert gul soppa som du antingen äter slät som den är eller gör mer matig genom att fylla på med kycklingen och grönsaker.
  • Jag hade kvar mina kycklingvingar som jag kokade buljongen på som jag tillsatte i soppan mot slutet. Jag hade också i en bit butternut squash, några potatisar, några bitar färsk majskolv, färsk ockra samt haricots verts . Det blev en ljuvligt god soppa om jag får säga det själv (vem skulle annars göra det?)!

11 svar to “KVARGLÖMDA EFFEKTER”

  1. Sarah 7 augusti, 2011 den 12:34 #

    Vilken vackert gul färg, den soppan ser god, matig och nyttig ut! Gillar din blogg och läser den ofta, men har nog aldrig lämnat nåt avtryck här förr.

  2. Barbro 7 augusti, 2011 den 14:25 #

    Verkar gott, har bara ätit pumpa inlagd med bl.a. mycket ingefära. Starkt och gott.

  3. tina 7 augusti, 2011 den 17:43 #

    Vilken vacker färg! Tvivlar inte på att det är en ljuvligt god soppa!

  4. LiLo 7 augusti, 2011 den 20:23 #

    Ja om någon till exepel jag hade fått smaka, så hade jag nog sagt det?

  5. Emmy 7 augusti, 2011 den 20:53 #

    Nästa gång du lagat pumpasoppa, eftersom du ändå tänker glömma den, så ringer du mig så kommer jag och hittar den! Fast jag hade gärna kommit redan till middagen också…

  6. Moma's Kitchen 7 augusti, 2011 den 21:17 #

    Sarah: Tackar o bockar, det gläder mig att höra!

    Barbro: Då tycker jag du ska ge dig på den här pumpasoppan nästa gång!

    Tina: Ja, den blir härligt gul och väldigt mustig och god, testa vetja!

    LiLo: Har du tullat på köksspriten nu igen..? Eller vad var det du skulle ha sagt? Men jag hajar piken i alla fall- du ska såklart få pumpasoppa nästa gång jag lagar!

    Emmy: Hahaha, ja, gör det, kom hit och leta kvarglömda skatter! 🙂

  7. Hotness 8 augusti, 2011 den 20:20 #

    Den där Hibuskusen behöver en omplantering pronto:-).

  8. Kim 8 augusti, 2011 den 20:53 #

    Men hallå? Hur kan man glömma en sån soppa, den verkar ju hur god som helst!? Och färgen, den lyser väl nästan när du öppnar kylskåpdörren? 🙂

  9. Moma's Kitchen 8 augusti, 2011 den 21:21 #

    Hotness: Aj, aj, kapten!

    Kim: Ja, hur kan man ställa mjölken i skafferiet, glömma bort koden till bakomatkortet och glömma bort godaste soppan? Man är en tröttmössa som jag!

  10. LiLo 15 augusti, 2011 den 09:58 #

    Inte bara god, vacker och mättande där till : ) Sa hon som fick smaka på nästa kok!

  11. Moma's Kitchen 15 augusti, 2011 den 22:21 #

    LiLo: Bra, då vågar du testlaga själv nästa gång! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: