BANANA- & COCONUT BREAD

5 Jul

Det finns nog ingen ö i Västindien där man inte äter coconut sweet bread eller banana bread, och det finns säkert lika många recept som det finns hushåll.

Jag tror inte att jag ätit någon av dem i Västindien, så jag vet inte riktigt hur de ska smaka. Men allt fikabröd jag har ätit där har varit för sött eller dränkt i essence, och jag gillar vare sig när det är för sött eller smaken av essence. Jag är nog inte ensam om det, vi svenskar äter generellt sett inte särskilt söta kakor och bakverk om man jämför med många andra länder.

Så här kommer min variant av Banana- & Coconut Bread:

Banana- & Coconut Bread, Moma Stylee

Det här behöver du:

  • 1.1 dl solrosolja + lite extra till formen
  • 200 g strösocker
  • 2 lätt vispade ägg
  • 75 g kokosflingor
  • 1 dl grovhackade mandlar
  • 400 g mosad banan (c:a 4 st)
  • 2 dl gräddfil
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • (½ tsk Angostura bitter)
  • 4- 5 msk karibisk rom
  • zest från ½ citron
  • 230 g dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en brödform (drygt 1 liter) med solrosolja på kanterna och skär till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Lägg cocoset i lite vatten så att det blir mjukt, sila sedan bort vätskan, det är det närmsta du kommer färskriven cocos.
  4. Blanda solrosolja och socker.
  5. Tillsätt ägg, cocos, mosad banan, gräddfil, vaniljsocker, kanel, citronzest, Angostura och rom.
  6. Blanda nötter, dinkelmjöl, bikarobonat och salt, rör ner det det övriga och häll i formen.
  7. Baka  i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme, eller tills den är gyllene och en provstickan kommer ut torr.
  8. Stjälp upp kakan på ett galler och låt den svalna under en bakduk.
/Moma

6 svar to “BANANA- & COCONUT BREAD”

  1. Ann-Louise 6 juli, 2011 den 08:41 #

    Ojojoj vad kakan låter gott! Finns det någon särskild karibisk rom från systemet som du kan rekommendera?

  2. Emmy 6 juli, 2011 den 15:32 #

    Låter jättegott! Jag bakade ett bananbröd för ett tag sedan, men det åt vi med smör och ost. Det kanske var tänkt som fikabröd… Men det var inte så sött.

  3. Moma's Kitchen 6 juli, 2011 den 16:52 #

    Ann-Louise: Ska du bara ha den i mat och bak så behöver det inte vara någon märkvärdig rom. Jag tycker att Barracuda samt Captain Morgan är bra för mat och bak och de funkar bra i drinken också. Ska man ha lite bättre rom som man kan dricka rent skulle jag kanske satsa på Angostura 1919.

    Emmy: Ja, alla sätt är bra utom de dåliga! Jag har en kompis som åt mina nybakade lussebullar med smör och ost, han tyckte inte att de smakade som fikabröd 🙂

  4. tina 7 juli, 2011 den 12:46 #

    Herremingud vilken frestande bild. Hur smakar den i jämförelse med en vanlig banankaka då?

  5. Moma's Kitchen 7 juli, 2011 den 18:37 #

    Tina: Ja, du, om jag ändå visste det:-) Jag vet inte om jag ätit ”vanlig” banankaka nån gång… Men den här var god, den blir lite mer kompakt än en sockerkaka, men cocos och nötter gör att det blir lite crunchy att tugga på:-)

  6. Barbro 10 juli, 2011 den 15:46 #

    Låter ju gott, gillar annars inte banankaka men kokos, nötter och rom gör nog susen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: