HALLON CURD

17 Jun

Har ni ätit syrlig och frisk lemon curd så vet ni att curd tillhör den bästa hörnan av himlariket. Nu gjorde jag curd på hallon som jag ska ha som tårtfyllning i chokladtårta. Det går att ha hallon curd till varma scones, i rulltårta, till maränger och säkert en mycket annat. Jag gjorde dubbel sats då jag ska göra två 12-bitarstårtor tills på lördag, och i bästa fall får jag kvar en skvätt som jag kan äta till nybakade scones i helgen…

Om man vill göra någon annan smak på sin curd är det bara att byta ut hallonpurén mot någon annan fruktpuré, varför inte till mangopuré, det blir nog sagolikt gott!

Hallon Curd

  • 2 ägg
  • 125 ml hallonpuré 
  • zest från knappt en halv citron
  • 80 g socker
  • 40 g smör

Så här gör du:

  1. Börja med att gnugga zestet i lite av sockret.
  2. Koka upp hallonpuré, zest, socker i en kastrull.
  3. Vispa upp äggen i en skål och häll i lite av den varma blandningen, vispa sedan ner lite i taget i en tunn stråle, försiktig så att du inte får äggröra.
  4.  Häll tillbaka i kastrullen och vispa hela tiden tills det tjocknar och då vispar du lite till. Det ska ungefär bli som bearnaise i konsistenten. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna lite, vispa då och då medan den svalnar. Sila av blandningen så att du får en slät kräm.
  5. När den har svalnat lite vispar du ner smöret, det ska inte vara så varmt att smöret smälter, då är det lätt hänt att det skär sig.

-Lycka till!

/Moma

6 svar to “HALLON CURD”

  1. Emmy 17 juni, 2011 den 13:03 #

    Halloncurd hade jag helt glömt bort! Gjorde det som fyllning till biskvier en gång. Lika ruggigt gott som lemoncurd.

  2. Sis 17 juni, 2011 den 15:18 #

    Åhh så gott!! Men langar du ut nåt recept på hallonpurén också är du bussig.

  3. Moma's Kitchen 17 juni, 2011 den 15:36 #

    Emmy: Ja, curd är fin-fina grejer och beskvier likaså, och beskvier med lemon curd lät ju sagolikt gott!

    Sis: Hm, det har jag inget, jag använde Boirons fruktpuré och den tror jag inte man kan köpa i vanliga affärer. Men det är bara att koka upp frysta hallon med lite socker och sedan sila bort kärnorna. Boirons puréer innehåller bara lite socker, så det är väl det man får se upp med. Önskar man lite mer syra kan man tillsätta juice från lite citron! Hoppas det hjälpte något.

  4. Sis 18 juni, 2011 den 17:17 #

    Ja det hjälpte, tack! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. FÖDELSEDAGSTÅRTAN « - 15 september, 2012

    […] Och här är receptet på hallon curd som jag hade på den här tårtan: Hallon Curd […]

  2. Sommarbakelser med Lemon Curd | - 29 maj, 2014

    […] som var lemon curd, jag älskar lemon curd, eller curd överhuvudtaget för den delen. Testa hallon curd, eller passionsfrukt curd om du inte redan gjort det vetja! Friskt, syrligt och lent i en och samma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: