KNODDEL / KNÖDEL

4 Maj

En av mina läsare berättade idag att hennes favoritdessert är knoddel (ursäkta stavningen, jag har inte den blekaste aning om hur man stavar till knödel på romani) knoddel ska alltså vara detsamma som knödel. 

Jag gjorde några tafatta googlingar och hamnade på kartoffelknödel… Alltså, knödel gjord på bland annat potatis.

Jag pratade med Hotness, som lät mycket bestämd och sa att knödel är en kötträtt. Hotness har den egenskapen att hon alltid låter väldigt bestämd, så det är lätt att tro att hon vet, men det gjorde hon inte den här gången.

Jag fick inte ihop det där med att något med potatis och/eller kött skulle bli till dessert, som man ska äta sylt till, inte heller att det skulle vara kött av något slag. Alltså blev det till att göra lite större ansträngningar vad gällde Google.

Jag hittade att knödel antingen kan ätas som tillbehör,  i stället för te x. potatis. Knödel kan tillagas på en blandning av till exempel potatis och mjöl, på mannagryn och mjöl och med mjöl och jäst (och säkert på ännu fler sätt). Om jag har förstått grejen med knödel så är den gemensamma nämnaren att de ska vara formade till runda bullar som man kokar i vatten eller ånga.

Jag hittade i alla fall ett recept på något som heter zwetschgenknödel, vilket är en knödel som bakas på bland annat mjöl och jäst och fylls med färska plommon och socker för att sedan ångkokas och serveras med lite brynt smör, kanel och vaniljsocker. Det såg vansinnigt gott ut, kolla här själv.

Om det var någon av ovanstående knödlarna som lilla fröken pratade om igår vet jag inte, men det lär jag snart bli varse, hon är en mycket flitig läsare på blott 12 jordsnurr. Ett som jag vet säkert är att jag blev väldigt sugen på att äta knödel! Är det någon av er som ätit någon utav alla knödelvarianterna?

/Moma

8 svar till “KNODDEL / KNÖDEL”

 1. Emmy 4 maj, 2011 den 10:44 #

  Aldrig testat, men det ser onekligen väldigt gott ut.

 2. Linn 4 maj, 2011 den 16:05 #

  Det ser gott ut, verkligen! Men jag har heller aldrig ätit det.

 3. Barbro 4 maj, 2011 den 18:33 #

  Trodde det var någon potatis/mjöl variant som man åt som tillbehör med fläskstek eller liknande + surkål i tysktalande länder

  • Moma's Kitchen 4 maj, 2011 den 21:57 #

   Jo, det är det också, man kan visst fylla dem med fläsk också, typ som våra kroppkakor. Men det verkar finnas en uppsjö av olika sorters knödel:-)

 4. Hotness 5 maj, 2011 den 14:12 #

  Jag tycker du ska sluta smutskasta mig i din blogg. Per omgående. För övrigt vet du att jag alltid har rätt. Att jag i sammanhanget sa kött var enbart för att föra dig på villovägar.
  Så det så.

 5. Lena 6 maj, 2011 den 04:28 #

  Jag vet inget om knödel men blir alldeles kär i dig när du berättar om den! Du får det att vattnas i munnen bara du pratar!

  Lööööööv!

  • Moma's Kitchen 6 maj, 2011 den 16:40 #

   Men då, det är inte var dag man får kärleksförklaringar slängda på sig!!
   Lööööööööv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: