CHOKLADTÅRTA DELUX

30 Apr

Mitt bidrag till årets påskbuff’é var ju en chokladtårta och den vart så fasligt god att jag måste dela med mig av receptet. Tårtan kan göras någon dag innan servering och vad är bättre när man ska laga mycket till studentfester och annat skoj som kommer med våren och sommaren.

Jag utgick från Nigella Lawsons Old Fashioned Chocolate Cake, fast jag gjorde min tredelad i stället får tvådelad. Den första bottnen penslade jag med rom och sedan fyllde jag det ena lagret med chokladtryffel och det andra lagret med glasyren som jag även täckte tårtan med, så det jag la till var rom och tryffel. Det vart en rysligt mäktig men himelskt god tårta.

Ett tips är att börja med tryffeln, då det tar flera timmar innan den stelnar. Tårtan är jättelätt att göra trots de tre olika momenten med kaka, tryffel och glasyr.

Till tårtbottnarna:

Det framgick inte vilken storlek formarna skulle vara, men mina är 18.5 cm i diameter och de var perfekta för min tårta. Kanske receptet avsåg större formar då orginaltårtan bara skulle ha två delar.

  • 2oo g vetemjöl
  • 200 g strösocker
  • 40 g kakaopulver av god kvalitet
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 st stora ägg
  • 1.5 dl gräddfil
  • 1 msk vaniljsocker
  • 175 g osaltat smör, smält och avsvalnat

Samt drygt 0.5 dl rom, eller annan sprit till själva monteringen av tårtan. Det blir säkert jättegott med Cointreau eller Whisky också om man har det hemma i stället för rom.

Så här gör du kakan:

  1. Ta ut alla ingredienserna i tid så att de är rumstempererade, sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt gräddfilen och smöret. Blanda sedan alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
  3. Täck formens kanter med bakplåtspapper och smöra pappret. Fördela smeten i formarna, grädda i 25-35 minuter, tills provstickan kommer ut torr.

Till glasyren:

  • 75 g (osaltat smör), rumstempererat
  • 175 g mörk choklad, max 70 % kakao
  • 300 g florsocker, siktat
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 125 ml gräddfil

Så här gör du glasyren:

  1. Smält smöret och chokladen i vattenbad eller i mikro (använd defrost i fall du mikrar så att chokladen inte bränns)
  2. Rör ner sirap, gräddil och vaniljsocker i chokladsmeten.
  3. Sikta florsockret och blanda ner det också, lite i taget.

Till chokladtryffeln:

  • 2.5 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 1.5 msk socker
  • 100 gram fin mörk choklad, max 70 %
  • 1 msk smör

Så här gör du tryffeln:

  • Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp.
  • Tillsätt honung.
  • Bryt ner chokladen i en bunke, häll över gräddblandningen och smöret och mixa med mixerstav.
  • Låt glasyren svalna innan den får stelna i kylskåpet. Rör lite i smeten då och då. Lugn, den stelnar så småning om men det tar några timmar. Första gången jag gjorde detta recept panikade jag och svängde ihop en annan kaka då jag trodde att jag misslyckats med glasyren.

Till monteringen av tårtan:

  1. Dela bottnarna på mitten. Jag använde bara tre av mina fyra bottnar, främst för att sonen hade snattat från kakan under natten och jag blev tvungen att lappa ihop det hela, men jag tycker att tre var alldeles lagom.
  2. Lägg den understa delen på ett tårtfat och pensla på lite drygt 0.5 dl rom. Stryk över ett lager av glasyren.
  3. Lägg på nästa tårtbotten och bred ut chokladtryffeln över den.
  4. Lägg på den tredje, och sista tårtbottnen och täck hela tårtan med glasyren.

-Garnera tårtan med det du gillar, färska bär bryter av fint mot den tunga chokladsmaken och en klick lättvispad grädde är också gott till!

-Lycka till!

/Moma

17 svar to “CHOKLADTÅRTA DELUX”

  1. Jenny 26 juni, 2012 den 19:27 #

    Den låter, och ser(!) så himla god ut! Trots att jag sitter här med en stor godispåse så blir jag riktigt sugen på en bit av denna läckerhet….:D

  2. Cecilia 24 januari, 2013 den 13:02 #

    Gjorde den här fantastiskt goda tårtan till mitt 25-års kalas igår, shieeet vad god den var! Mycket beröm från gästerna och den blir GARANTERAT återkommande på diverse tillställningar.
    men så mycket rom smakade det inte och jag tyckte ändå att jag bara öste på. Kan jag kanske ha lite låg kvalitet på romen, inte vet jag, men nästa gång ska jag nog slänga ner en skvätt i glasyren också 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. PÅSKMIDDAG « - 2 april, 2012

    […] påsken bidrog jag med den här chokladtårtan, men det börjar kännas som att det är dags att göra något nytt nu, tips på fin […]

  2. 3-ÅRSKALAS « - 17 juni, 2012

    […] Momas Rom- och Chokladtårta ”Chocolate Delux”. […]

  3. JAG ÄR HEMMA NU! « - 4 augusti, 2012

    […] har gjort två Chocolate Delux samt en ny tårta som jag fantiserade ihop på […]

  4. BÄSTA PAPPANS FÖDELSEDAG « - 8 augusti, 2012

    […] tre tårtor, jetlaggad och go, dagen efter att jag kom hem från Tobago. Två  av tårtorna var Chocolate Cake Delux, chokladtårta med mörk tryffel och karibisk rom, den tredje var en hitte-på-tårta med […]

  5. Fredagspoden! | pickipicki - 7 september, 2012

    […] Världens godaste chokladtryffeltårta Nyponsoppa Surdegsbröd med nyponmjöl Nyponmarmelad Publicerad i Johan Hedberg, nypon, podcast […]

  6. Podcasten som inte har något namn | Matgeek - 7 september, 2012

    […] ska behöva gissa hur man gör det vi äter eller pratar om kommer här några eminenta länkar: Godaste chokladtryffeltårtan som Tina fick på sin födelsedag. Nyponmarmelad Nyponsoppa Surdegsbröd med […]

  7. SEMESTER « - 15 september, 2012

    […] Här hittar du receptet på Moma’s Chocolate Delux. […]

  8. REDAN FREDAG? « - 15 september, 2012

    […] går fredagen i romtryffeltårtans tecken, bästa mamman fyller år och har önskat sig den i födelsedagstårta och hennes önskan- […]

  9. TÄNK, VAD TIDEN GÅR FORT! « - 15 september, 2012

    […] goda kanelbullar på jobbet idag som jag fick (tiggde ihop) med mig hem! Tårtbottnarna till den goda chokladtårtan bakade jag på jobbet innan jag började idag, har fortfarande inte invigt min […]

  10. FÖDELSEDAGSTÅRTAN « - 15 september, 2012

    […] Här hittar du originalreceptet, den med romtryffel: Chokladtårta med Romtryffel […]

  11. TÅRTBESTÄLLNING « - 15 september, 2012

    […] Ps: Vill du också göra tårtan hittar du receptet här: Chokladtårta med romtryffel […]

  12. Idag fyller han år! | pickipicki - 16 januari, 2013

    […] När tårtan ska plockas ihop gör såhär (det här kan med fördel göras en eller två dagar innan kalaset): Dela tårtbottnarna på mitten (födelsedagsbarnet använde 3 av 4 bottnar, vart den järde tog vägen förtäljer inte historien. På den understa botten skvätt över 0,5 dl rom. Bred över ett lager glasyr , lägg på botten nr 2. Bred ut chokladtryffeln. På lager tre, toppa hela tårtan med resterande mängd glasyr. Recept som vanligt från vår (matbloggs-)idol. […]

  13. Tåååårtan | fortsättning följer… - 26 juli, 2013

    […] att stelna innan man kan breda på den. Glasyren blev jag mycket nöjd med och recept på den finns här. Jag tänkte först göra större sats, men enkel sats räckte och blev över till min tårta som […]

  14. På återseende | - 11 mars, 2014

    […] Receptet på Chocolate Delux, hittar du här, men den på bilden är dock gjord med en annan glasyr och den hittar du […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: