Mammas inlagda sill
Har ni några måsten på påsken? Helgskinka, lamm, ägghalvor, inkokt lax, gravad lax, sill, nubbe, påsköl..? Jag har inga direkta måsten till påsken, mer än att slappa och kanske käka lite smågodis.
Fast jo, om jag måste välja en sak till påskbordet skulle det bli mammas inlagda sill, den knäcker! Det är det enda man behöver till påskbuffén (och julbordet och till midsommarafton), allt annat är bortkastat för man kan inte nöja sig med att äta bara lite sill och potatis, så då blir det ändå ingen plats kvar för något annat.
Syrran och jag äter gräddfil till inlagd sill, det var bara ett par år sedan som jag förstod att inte alla gjorde det, att gräddfilen främst var till för matjesillen. Men vem vill ha matjesill när man kan äta inlagd sill..? Här får ni receptet på mammas inlagda sill:
Mammas inlagda sill
- 1 burk inläggningssill (420 g)
- 0.5 dl ättika (12 %)
- 1.5 dl vatten
- 1.75 dl socker
- 1 liten gul lök
- 1 lagerblad
- 5 st kryddnejlikor
- 2 tsk krossade kryddpepparkorn
- 1 tsk krossade svartpepparkorn
- 0.5 tsk krossade vitpepparkorn
- 1 rödlök
- ca två kvistar dill
- 1 morot
Så här gör du:
- Koka upp vatten, socker och ättika. Tillsätt den gula löken som du delar i halvor, smula ner lagerbladet, krossa pepparn och tillsätt den och låt koka i några minuter. Plocka bort lökhalvorna och låt lagen svalna helt.
- Skölj av sillen och dela den med tvärsnitt i mindre bitar. Slanta moroten och skiva rödlöken.
- Varva sill, rödlök, morotslantar och små dillvippor i en ren glasburk och tillsätt den kalla lagen.
- Låt stå och dra i minst 1 dygn i kylskåp.
/Moma
2 svar till “PÅSKENS MÅSTEN”