ROTI

14 Apr

Trinibagonska köket

Eller mat från Trinidad & Tobago (TnT). Jag ägnade nästan all ledig tid förra veckan med att läsa recept på mat från TnT. Matutbudet i Trinidad är betydligt bredare än i Tobago. Triniköket är starkt influerat av bland annat  det indiska köket men även det kinesiska. Inte så konstigt kanske, då den största grupp arbetskraftsinvandrare som kom till Trinidad efter att slaveriet avskaffades under mitten av 1800-talet, var just indier. Det kom även många kineser och portugiser under samma period. Idag är trinidadier ett ganska blandat folk, och maten likaså- ett blandat kök.

Säg roti till en trinibagon som inte bor kvar i TnT och de får något drömskt i blicken. Roti är bröd (det finns olika sorters roti) som härstammar från det indiska köket och äts flitit på Trinidad & Tobago. Det finns roti som bakas dubbla, de som är bakas med malda linser i degen och de som man äter ihoprullad med fyllning bestående av te x. potatis och grönsaker och/eller något kött, vissa sorter äts vid te x. bröllop medan andra lite enklare varianter äts till frukost och middag. Ni hajar, Roti is da ting!

Sada Roti är en av de enklare varianterna som ofta äts till frukost eller som tillbehör till middagen. Det var den sortens som jag bestämde mig för att testa att göra i lördags. Det är ett enkelt bröd som du tillagar i stekpannan, och som du med fördel äter till någon god gryta.

Jag gjorde Curry Aloo och sallad som jag serverade till mitt bröd. Aloo betyder potatis, så det är en curry-rätt med potatis och split peas som man kokar med lite cokosmjölk, jättegott. Jag trodde sonen skull vissna då han såg att det serverades potstis och linser. Men ack så fel jag hade, han slukade potatisen med det varma brödet i ett nafs.

Nog babblat- här kommer receptet på Sada Roti (4 st i pitabrödsstorlek):

 • 5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • ca 2 dl vatten, eventuellt lite mer
 • 0.5 tsk salt
 • ca 1 msk olja att stryka brödet med innan de jäser.

Så här gör du:

 1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt vattnet och knåda ihop till en ganska fast deg som du formar till en rund bulle.
 2. Låt vila under handduk i minst 30 minuter.
 3. Dela degen i 4 bitar och forma varje bit till en rund bulle som du stryker olja över. Täck bunken med en fuktig kökshandduk och låt vila i minst 30 minuter till.
 4. Kavla ut varje bulle till ett platt bröd, ca 1 cm tjockt, på ett mjölat bakbord.
 5. Baka bröden i en torr stekpanna, på mediumvärme. Brödet blir bubbligt då det är dags att vända på det. Dela varje bröd i 4 delar och servera dem varma.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Om du vill ha utförligare bildinstruktioner kan du kika in hos Simply Trini Cooking, där receptet kommer från.

/Moma

2 svar till “ROTI”

 1. karin 14 april, 2011 den 15:37 #

  det låter riktigt, riktigt gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: