Och alla vänner av linssoppa
Från och med idag är det officiellt ”Linssoppans dag”! Det är Lotta Brinck,tillsammans med Ika och CrimsonAnna som tyckte det var dags att göra något åt linssoppans skamfilade rykte, och vad kan passa bättre då än att utnämna Linns dag, den 12 april, till linssoppans egna dag? Spisat och Alma har också lovat att dra sitt strå till stacken, kika in och se vad de bjuder på idag!
Jag gillar linser, både de gula, röda och gröna. Linsernas Rolls-Royse, Belugalinserna, har jag inte hunnit testa ännu, men de är populära, dels för sin goda smak och nyttighet men också för att det är bra snabbmat då man inte behöver blötlägga dem. Linser är gott, nyttigt och miljösmart mat, alltså något vi kan käka oftare med gott samvete.
Mitt favvo-linsrecept är min indiska linssoppa med chili, tomat, massor av ingefära samt cocos. Det är ett recept där jag har försökt efterlikna en soppa som en vän till mig brukade äta på en indisk restaurang, jag har postat den förr men här kommer den igen:
Momas tomatsoppa med röda linser
Det här behöver du:
- 5 morötter
- 2 klyftor vitlök
- 2 små gula lökar
- 1 limefrukt
- 4 cm grovriven färsk ingefära
- 1 grönsaksbuljong
- 1/2-1 tsk chiliflingor, eller färsk chili efter smak.
- salt och svartpepppar
- 1/2 kruka koriander. Jag har även gjort med 1/2 kruka basilika, det är också jättegott.
- 1 burk krossade tomater (gärna Mutti/Änglamarks då de ger mycket smak)
- 2 burkar vatten
- 1 1/2 dl röda linser
- 1 burk cocosmjölk
Så här gör du:
- Skär löken i fina, tunna skivor och fräs den mjuk.
- Grovriv morot och fräs den lätt med löken.
- Grovriv ingefära och tillsätt den tillsammans med tomaterna och vattnet.
- Tillsätt buljong, vitlök, salt, svartpeppar och chili och koka upp, sjud sedan i ca 5 min.
- Tillsätt cocosmjölken och låt koka upp.
- Tillsätt de sköljda linserna och låt sjuda i ca 10 minuter.
- Släng i finhackade örter de sista minutrarna före servering.
-Ät med ett gott bröd till. Eller varför inte lyxa till och servera nygräddade plättar till dessert?
Ps. Här får du ett till recept på en underbart god italiensk linssoppa.
Linser är en riktig räddare-i-nöden. Gott, enkelt, billigt och finns alltid hemma!
HURRA för linssoppan! typiskt att vi ska ut och äta ikväll, jag får fira linssoppan lite retroaktivt imorgon istället. tack för receptet!
Åhh, tackar!! Linssoppa på min dag och allt! :-):-)
*Gillar*
Hur var det? Gillas chokladlinser, Nonstop!
Inte blötläggas? jag har aldrig blötlagt en enda lins i min dag av någon sort alls…
Tina: Så sant! Jag har alltid flera sorter hemma, me borde bli bättre på att äta det lite oftare!
Charlotta: HURRA!! Hoppas middagen smakade bra!
Linn: Grattis på namnsdagen!
Spisat: ”Gillar massor” 🙂
LiLo: Najs try! Fast du har så rätt, jag har heller aldrig blötlagt linser.
Lovade gjorde jag och svek gjorde jag! Jag var ”opasslig”. Inte jetlag men feber ….
löv
Lena/Alma: Nämen stackare, du får krya på dig!!
Lööv
Hallå. Du glömmer väl inte bort att det är linssoppans dag imnorgon? Du är väl med?