VANILJ- & KARDEMUMMABULLAR

9 Apr

Stell-Arne kom, och vi skulle baka bullar ihop. Det var i alla fall vad jag trodde, men hon sov middag medan jag fick baka själv.

Sedan busade hon med sin storkusin, han är kul han!

Det blev vanilj- & kardemummabullar.

Jag slapp äta själv i alla fall.

Alla hjälptes åt att mumsa bullar.

Recept på Vanilj- & kardemummabullar, ca 15 st:

  • 2.5 dl mjölk, 37 grader.
  • 25 g jäst (ett halvt paket) gärna för söta degar.
  • 75 g smör, i småbitar.
  • ca 7 dl vetemjöl (425 g)
  • 0.5 dl socker
  • 1 krm salt
  • 0.5 msk nystött kardemumma
  • Någon form av socker samt 1 ägg till pensling, jag strödde muscovadosocker ovanpå mina bullar.

Fyllning:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 msk vaniljsocker, jag använde mitt hemgjorda.
  • 4 msk strösocker eller muscovadosocker
  • 2 tsk nystött kardemumma

Så här gör du:

  1. Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen i en degbunke, slå över mjölken och rör ut jästen.
  2. Tillsätt smöret i bitar samt socker, salt och kardemumma. Rör ner mjölet, ta inte allt på en gång utan känn på degen så att den inte blir för kompakt, det ska vara samma konsistens som örsnibben din.Arbeta degen, helst med maskin eller elvisp i ca 5 minuter.
  3. Täck degen och låt den jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  5. Baka ut bullarna. Enklast är att kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord och bre på fyllningen, rulla sedan ihop till en rulle och skär ut lagom stora bitar. Pänsla bullarna med uppvispat ägg och strö på socker. Nu ska de jäsa på plåt till dubbel storlek under bakduk i cirka 45 minuter.
  6. Baka av bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i 5-10 minuter, men håll ett öga på dem så de inte blir brända, det går fort mot slutet.
  7. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.

-Ät och njut!

/Moma

8 svar to “VANILJ- & KARDEMUMMABULLAR”

  1. Sis 9 april, 2011 den 19:24 #

    Åhh, så smarriga bullar!! Perfekt att toppa humöret med efter några timmars shopping!

  2. Lena 10 april, 2011 den 23:34 #

    Så Stell-Arne är en tjej? Hon är minsann lika söt som moster! Och nästan som bullarna 😀

    • Moma's Kitchen 11 april, 2011 den 18:08 #

      Lena/Alma: Jo, det är hon, förvisso döpt till Stella, men lystrar även till namnet Stellan och Stell-Arne. Det är visst så pass förvirrande att vår gamla morfar envisas med att kalla henne för ”han” hela tiden 🙂

      Och om man tittar nära så ser man faktiskt att mostern är ännu sötare- hur nu det är möjligt?!

  3. Lena 12 april, 2011 den 03:56 #

    Fast jag måste säga att jag gillar namnet Stell-Arne!
    Skulle jag få barn nu (gubevaremig!!!) så undrar jag om inte Karl-Astrid vore nåt?

    • Moma's Kitchen 12 april, 2011 den 10:15 #

      Karl-Astrid och Stell-Arne, vem vet, det kanske blir nästa namnrevolution att sätta samman ett pojk- och flicknamn..?

  4. Barbro 12 april, 2011 den 19:00 #

    Gulliga ungar och smarriga bullar, fast jag tycker det är snyggt med sockerpullor på, på bullarna alltså

  5. Moma's Kitchen 12 april, 2011 den 22:23 #

    Sockerpullor? Det var första gången jag hörde det! Jo, det är fint, men jag tycker inte att det är så vansinnigt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: