LÅNGLIVAT BAK

30 Mar

Surdeg

I lördags satte jag en surdeg. En surdeg är lite som en bebis, den ska matas, rapas och klapps på så att den mår bra. Så med lite mat och kärlek borde det lösa sig så att man får en aktiv surdeg som bubblar och har sig som sig bör.

Ikväll borde min surdeg vara klar att användas så nu ska jag bara hitta ett enkelt recept att börja med. Tips någon?

Jag gjorde efter nedanstående recept, men man kan göra utan äpple också. Äpplet tillsätter man för att få en extra knuff på jäsningen.

Så här kan man göra: Dag 1. Blanda 2 dl vetemjöl med 1½ dl varmt vatten (40 grader) samt 1 dl rårivet äpple i en bunke eller burk.

Använd inte en plastbunke som du vill ha till annat sedan, då den kan ta smak av surdegen. Täck och ställ varmt, gärna 25-30 grader i 3 dygn. Rör eller skaka burken 1 gång per dag.

 2. Dag 4: Tillsätt ytterligare 2 dl vatten och 4 dl vetemjöl, blanda smeten slät. Låt stå 1 dygn.

3. Dag 5: Nu är surdegsgrunden färdig och den håller i kylen i 5 dagar, det går också bra att frysa den i lagom portioner (2 dl), för att ta fram och tina vid behov.

För att hålla surdegen vid liv tillsätter du: 2 dl vatten och 4 dl vetemjöl samt  lite nytt färskrivet äpple. På detta sätt kan man hålla surdegen vid liv obegräsad tid.

Det återstår alltså att se om Moma är en varm och kärleksfull människa som kan få liv i en surdeg.

/Moma



EDIT: Jag lyckades inte få igång den här surdegen. Jag tror inte att den stod tillräckligt varmt.

3 svar to “LÅNGLIVAT BAK”

  1. @Spisat 30 mars, 2011 den 14:38 #

    Tycker du ska baka helt vanliga baguetter till att börja med. Spana i valfritt recept på nätet och ersätt jäst med vetesur eller kör denna: http://www.spisat.se/2010/07/matmorsans-fin-fina-baguetter-med-hjalp.html

    Själv har jag bara misslyckats med mina vetesurisar och bakar numera bara på rågsur 🙂

    Lycka till och berätta sen hur det gick!

  2. Lena 30 mars, 2011 den 15:04 #

    Vill också ha vetesur men har inte vågat än.
    *lyckosprak* till kärleksfulla dig 🙂

    • momaskitchen 30 mars, 2011 den 21:05 #

      Alma: Tackar, jag kan behöva lite lyckosprak, det skulle behövas sprinklas lite både här och där!

      Spisat: Vad konstigt, jag trodde vetesur var det lättaste att få igång. Men hur mycket vetesur motsvarar te x. 25 g jäst..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: