BAKDAGS, GOTT FOLK

29 Mar

Jag var hos Charlotta och hälsade på igår, hon hade gjort en pecannötspaj som såg himelskt god ut. Vilket gjorde att jag genast skuttade iväg till affären och köpte mig en påse pecannötter och satte igång med pajbak.

Varsågod, här är receptet på en mycket lyckad pecannötpaj med en knäckig kolasmak:

Pecannötpaj

4 småpajer
(Receptet är för mini-pajformar som är 13,5 cm, fast mina var mindre men högre och det gick bra det med)

75 g smör
1,5 dl mjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver (mitt var slut men det funkade utmärkt utan)

1 påse pecannötter (75 g)
50 g smält smör
1 dl strösocker (fast jag tog bara drygt 0.5 dl och det vart sött nog för mig)
1 dl ljus sirap
2 ägg

Nyp ihop smör, mjöl, socker och bakpulver, till en kompakt deg. Jag hade några droppar kallt vatten i min så den blev lite smidigare. Låt degen vila kallt i ca 30 minuter. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda dem i ca 10 minuter i 200 grader. När du har förgräddat pajskalen sänker du värmen till 165 grader.

Smält smör och låt det svalna. Rör ner socker, sirap och ett ägg i taget i det svalnade smöret. Lägg några nötter i botten på varje pajskal (6-8 nötter i varje blev bra för mina formar) och skeda upp fyllningen. Grädda i 12-15 minuter*, tills smeten stannat och pajerna fått lite färg. Servera pajen när den är ljummen med lite vaniljglass eller vispad grädde.

*Jag fick grädda mina pajer i ca 40 minuter innan de stannade. Kanske för att jag använde andra formar, eller är det ugnarna som skiljer sig åt,  jag har elspis och Charlotta har gasspis..? Nåväl, det var väl värda att vänta 40 minuter på!

/Moma

6 svar till “BAKDAGS, GOTT FOLK”

 1. charlotta I matrepubliken 29 mars, 2011 den 10:00 #

  åh, vad kul att du gjorde dem! de är himla fina, de där små pajerna. det är intressant det där med gräddningstid, för vår nya ugn (det är el-ugn, men vi har en gasspis) gräddar allt på nolltid. haha. helt galet.

  • momaskitchen 29 mars, 2011 den 10:16 #

   Ja, men de var väl värda att vänta 40 minuter på:-)

 2. Sis 29 mars, 2011 den 21:55 #

  Verkar såå gott! Skulle vara kul att få smaka vid tillfälle…

  Föresten, du är så rolig! Du lägger ut ett recept, men har (hmm) några aber och tillägg och resultatet är endast 25% orginalreceptet. Men det är bra, man ska göra det man tror på. Puss

 3. Emmy 29 mars, 2011 den 22:03 #

  Jag såg också de där pajerna hos Charlotta och blev sugen att testa. Ser helt grymt goda ut!

 4. momaskitchen 29 mars, 2011 den 22:26 #

  Sis: Äsch, jag minskade bara lite på sockermängden och så hade jag slut på bakpulver. Att Charlotta har racerugn och jag en sparkcykel gjorde väl att mina fick stå så länge.

  Emmy: Ja, jag blev akut sugen på att testa dem, hennes såg så goda ut! Och de var goda och lätta att göra, det gillar jag!

 5. Barbro 31 mars, 2011 den 21:24 #

  Jag åt och jag njöt, kan nog vänta hur länge som helst på något så gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: