BLOMKÅLSSOPPA

23 Mar

Mjukt, gott och lent

Soppa är comfort food för mig och jag är inne i värsta soppperioden nu, jag vill bara äta soppa. Det vill inte sonen, så igår packade jag ner soppa och nybakat bröd och åkte till Åsoa, för hon ville ha soppa hon!

Blomkålssoppa

 • 4 medelstora potatisar
 • 1 medelstort blomkålshuvud
 • (en liten bit rotselleri)
 • 1 liten gul lök
 • 1 klyfta vitlök
 • 1.5 l vatten
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • smör att svetta grönsakerna i
 • 1  tsk salt
 • Svartpeppar från kvarn
 • 0.5- 1 dl grädde
 • en klyfta citron

Gör så här:

Skala och hacka löken och vitlök grovt. Skala och dela potatis och selleri  i mindre bitar. Låt det svettas några minuter i smör. Slå på vatten, salt och buljong och låt det koka upp. Skölj och ansa blomkålen, skär ner blastet och låt det koka med i soppan, låt koka tills grönsakerna är mjuka, tillsätt grädden. Dela blomkålen i mindre bitar och koka hälften i soppan och lägg den andra halvan åt sidan.

När potatis, lök. selleri, blomkål och blast har kokat mjukt mixar du detta till en slät soppa. Smaka av med salt , svartpeppar och lite citron. Koka resten av blomkålsbitarna i soppan strax före servering om du vill ha en soppa med lite bitar i. 

-Smaklig spis!

/Moma

3 svar till “BLOMKÅLSSOPPA”

 1. Lola 23 mars, 2011 den 21:55 #

  Hej Tjejen!
  Det lät gott, har ett blomkålshuvud hemma just nu, så det här ska testas. Gubben gillar ej selleri, så den får jag utesluta & det göttaste, grädden får jag ta den magraste….då blir det ju inte lika gott men vi får se.
  Jag lämnar rapport 😉

  Kramisar

  • momaskitchen 23 mars, 2011 den 22:09 #

   Lämna inte sellerin, tala bara inte om att du haft i den. Selleri funkar som en smakbärare av andra smaker, som en extra lite knuff. Ha bara i en liten bit, han kommer inte märka något:-) Jag brukar tom ha i lite finrivenselleri i köttfärsen när jag gör köttbullar, det blir jättegott. Fast det smakar inte selleri om vare sig blomkålssoppan eller köttbullarna. Fast man klarar sig så klart utan.

   Sedan jag uteslöt kemisk glutamat ur min matlagning har jag börjat anvnända selleri mer och mer, den fyller samma funktion fast på naturlig väg. Och så vart det här svaret en roman!
   Kram

 2. Lena 23 mars, 2011 den 22:43 #

  Det där skulle ju jag laga i morgon! Fast inte samma recept ju. Blomkål är så gott!
  Selleri är umami!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: