OMSKOLNING

22 Mar

Från såjord till blomjord

Det var väl egentligen ingen panik, mina plantor har bara fått två, i enstaka fall inget, karaktärsblad. 

De första bladen som bildas när fröet gror kallas för hjärtblad. Nästkommande bladpar är så kallade karaktärsblad. De ser lika dana ut som bladen på den vuxna plantan fast mindre. När plantan har fått 2-3 karaktärsblad är det dags att skola om, det vill säga byta från såjord till blomjord. 

Jag hade sparat mjölkkartonger och lite andra mindre kartonger till att omplantera mina växter i. När du omskolar chili ska du sätta plantan så att hjärtbladen är i nivå med jordytan. Innan plantan är fullvuxen vill den ha ytterligare minst två omplanteringar för att rötterna ska förgrena sig på bästa sätt.

Krukstorlek

För varje gång du omplanterar dina chili byter du upp dig till en större kruka, den slutliga krukan bör vara mellan 5- 10 liter. 

En för stor kruka från början gör att förankringen med krukan blir dålig. Plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten, så satsa på att byta upp dig vart efter som.

Nåväl, jag gjorde nog inte efter bokens alla regler vid förra årets sådd och just nu står de övervintrade plantorna i en och samma kruka, en stor kopparkittel. Men det kanske skulle vara en god idé att ge dem en varsin egen kruka igen, då kanske de blir lite starkare?

Platsbrist

Hmm, jag börjar redan bli orolig för platsbrist. Jag har i skrivandes stund 15 stycken nysådda chilis och så har jag 4 stycken övervintrade.

Jag kommer inte att behålla alla från årets sådd, de som kommer få bo kvar är nog bara Scotch Bonnet och Habanero Chocolate. Jag har även lite gurka och några fler Schotch plantor på ingång, som Hotness har drivit upp med hjälp av växthus, så det ska bli spännade att se vart det här landar!

/Moma

5 svar till “OMSKOLNING”

 1. LiLo 22 mars, 2011 den 12:29 #

  En liten scotch som verkligen inte ryms hos dig, skulle kunna få ett nytt hem hos oss, är sååå nyfiken på denna omskrivna lilla goding!

  • momaskitchen 22 mars, 2011 den 21:20 #

   Ja, jag är ju inte den som är omöjlig. Eller hur det nu var…?

   • LiLo 22 mars, 2011 den 21:29 #

    Det tror jag inte, varken omöjlig eller omjölig!

 2. Lena 23 mars, 2011 den 16:24 #

  Jag har också för många plantor men driver upp även till svärmor. Det var ett tips någonstans om att hänga dem i gardinstången. Får nog fasen göra så. Har 30 stycken bara vad det gäller tomat. Sen är det timjam, salvia, lavendel, gräslök … nu orkar jag inte skriva upp fler…. stön!
  Hur ska detta gå??

  Löv!

  • momaskitchen 23 mars, 2011 den 21:37 #

   Ja, hur ska det gå? Det här blir kanske året då vi gror igen i våra lägenheter..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: